
Olot, entre volcans i fauna
Un dels llocs més interessants per la natura que l’envolta és el municipi d’Olot, capital de comarca de la Garrotxa. Té una població de 34.000 habitants que es troben a una distància de 25 km de Ripoll, 34 km de Vic i 36 km de la ciutat de la seva província, Girona.
L’adjudicació del nom d’Olot rep diferents hipòtesis. La primera ve donada per la Crònica Universal de Catalunya, la qual afirma que Olot va ser fundada per l’antic rei Ulo i, per tant, el seu nom adapta el de la ciutat com Ulot. L’altra teoria parteix que Olot prové de la paraula ala, símbol que es reflecteix a l’escut de la ciutat.
L’església de Santa Maria, al territori de Bas, és el primer edifici que data el començament de la història d’Olot. D’altra banda es troba l’església de Sant Esteve, parròquia situada sobre uns terrenys que el bisbe Miró va donar al monestir de Besalú i al de Camprodon. Aquest temple religiós resultava insuficient per a la gran quantitat de població que Olot havia aconseguit, per tant, es va destruir i construir un de major capacitat.
La població d’Olot va restar emmurallada des del segle XIV, quan l’abat de Ripoll va edificar un palau a la ciutat i, anys després, aquesta va entrar a formar part de la vegueria de Camprodon. El rei Jaume II va concedir a la vila d’Olot l’any 1315 un privilegi que va permetre els olotins construir un centre comercial en el qual se celebraven mercats i fires als quals acudien veïns.
Els olotins van situar la població dins els terrenys de l’Almoina del Pa, on es troba la parròquia de Sant Esteve i l’església de Santa Maria. Avui dia es pot presenciar aquesta zona d’Olot per l’estructura quadriculada dels carrers de la ciutat.
Olot es troba dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un parc situat als Pirineus orientals, entre els rius Fluvià i Ter, que es caracteritza per guardar uns dels paisatges volcànics més atractius de tota la península Ibèrica. Els volcans tenen una edat de 100.000 anys, però la formació del parc data l’any 1982.
El parc té més de mil espècies de plantes de les quals destaquen els boscos de sureres, roures i faigs. La fauna és molt variada i comprèn animals tant invertebrats com vertebrats. Dels últims es recull un total de 281 espècies diferents.
Les Festes del Tura són la festa major d’Olot, una de les millors de totes les comarques gironines. L’any 1997 el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va declarar aquesta festivitat com a Festes d’Interès Nacional. La festa major de la població fa participar tots els habitants i visitants d’Olot en totes les activitats que aquesta ofereix.
Diversos museus resideixen a Olot per mostrar la història de la ciutat i els seus avantpassats. Per conèixer-la en profunditat, però, s’ha de visitar sencera de dalt a baix, passejar pels seus carrers, connectar amb els seus costums i, sobretot, gaudir d’un dia a l’atractiva capital de la Garrotxa.