Pallars SobiràCiutats i poblesLleida

Lladorre

Clica per puntuar
(Vots: 1 Mitjana: 5)

Lladorre és un poblet de tan sols 232 habitants, situat a la Vall de Cardós, a la comarca del Pallars Sobirà. El terme municipal ocupa 147 km² i, un fet destacat és que es tracta d’un dels pocs pobles pallaresos que no ha patit modificacions entre els segles XIX i XX, a excepció de la incorporació de Tavascan, el 1847.

El municipi està compost, a més del poble de Lladorre, pels pobles d’Aineto, Boldís Jussà, Boldís Sobirà, Lleret i Tavascan, les bordes de Noarre, Ison, Quanca i Graus.

El poble se’l caracteritza pel paisatge d’alta muntanya, amb vistes espectaculars de l’entorn natural, i els emblemàtics llacs glacials de la zona, que a l’hivern es tenyeixen de blanc a causa de la neu i el gel. No us podeu perdre el parc natural de l’Alt Pirineu, el més gran de Catalunya.

L’hivern també és l’època ideal per a visitar les pistes de l’estació d’esquí d’alta muntanya de Tavascan, i, actualment, Lladorre pretén posicionar-se com a destinació de turisme esportiu sostenible, i alhora, promocionar l’ecoturisme.

Per tant, si sou amants de l’esquí nòrdic, alpí, freeride i de muntanya, o del trail running, l’alpinisme, i el senderisme, aquesta zona geogràfica és una molt bona opció, tant a l’estiu com a l’hivern.

Un altre puntal de l’oferta turística del municipi és el turisme industrial, amb el complex hidroelèctric format per les centrals de Tavascan i Montamara. Així mateix, destaquen altres activitats com la pesca, els esports d’aventura, i no cal dir com és d’extens el patrimoni cultural d’aquesta zona del Pirineu català; habitatges tradicionals, esglésies, capelles, bordes, cabanes, serradores, moles, forns i ponts medievals.

Pel que fa a la gastronomia, aquesta és la cuina tradicional del Pallars Sobirà, amb productes i plats típics com la Girella, el Tupí, l’arròs amb carreretes, la vianda i el palpís.

Podeu consultar tots els restaurants del Pallars Sobirà a Guiacat.

Al terme trobareu diferents tipus d’allotjament, des d’apartaments i cases rurals, fins a hotels, pensions i càmpings. Per part nostra, us recomanem allotjar-vos en una casa tradicional de muntanya, i experimentar l’autenticitat d’aquest encantador indret del nord de Catalunya.

Pots trobar tots els allotjaments rurals del Pallars Sobirà a Guiacat.

Les festivitats més importants dels pobles que conformen el municipi són: la festa de l’Aineto; la primera setmana d’agost, la del Boldís Jussà; el 29 de juny, la del Boldís Sobirà; el 21 de gener, la de Lladorre; l’últim dissabte de juliol, la de Lleret; el segon dissabte de setembre, i la de Tavascan, el 5 i el 24 d’agost.

Podeu consultar totes les activitats que es fan a Lladorre al llarg de l’any a l’agenda de Catalunya Turisme.

Al voltant de Lladorre us recomanem visitar: l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià de Lleret, l’església de Sant Fruitós a Boldís Sobirà, l’església de Sant Pere a Boldís Jussà, l’església de Sant Romà d’Aineto, el forn de pa a Aineto, el forn de calç a Lleret, el pont de Tavascan, i la central hidroelèctrica de Montamara.

Si veniu de Girona, preneu l’Eix Pirinenc/N-260 (3 h i 49 min). Des de Barcelona, agafeu l’A-2 (3 h i 41 min). Si hi arribeu des de Lleida, aleshores teniu l’opció de prendre la C-12 i la C-13 (2 h i 16 min). Finalment, des de Tarragona, per la C-14 tardareu poc més de tres hores a arribar a Lladorre.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button