BarcelonaBerguedàCiutats i pobles

Castellar de N’Hug, el naixement del Llobregat

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Castellar de N’Hug és un municipi de muntanya que es troba al nord-est de la comarca del Berguedà entre boscos de pi roig, freixes, faig, roures i pollancres. Aquest municipi és popularment conegut degut a que hi podem trobar el naixement del riu Llobregat, indret que es coneix com Les Fonts del Llobregat.

El municipi de Castellar de N’Hug està construït de manera esglaonada als peus d’uns cingles anomenats els Balços respectant l’orografia del terreny. Quant a l’arquitectura dels seus edificis, el poble respecta l’arquitectura tradicional del municipi: carrers empedrats i cases familiars amb parets gruixudes de pedra, porticons de fusta i teules típiques catalanes. El visitant que passegi pels carrers del poble podrà visitar la plaça de la Generalitat, des d’on es pot contemplar l’església de Santa Maria de N’Hug, una església romànica amb un campanar molt singular, i al carrer de Baix hi trobarà l’antic safareig públic, on els habitants de Castellar de n’Hug feien la bugada i veien la vida passar. Al final d’aquest carrer hi ha un mirador on tant a l’estiu com a l’hivern es pot gaudir d’una meravellosa vista del Pedraforca, la Serra d’Ensija, els Rasos de Peguera, el parc natural del Cadí- Moixeró i el principi de la vall del Llobregat. A més, des de la plaça de la Generalitat, també es pot passejar pel carrer de Dalt on hi ha el nou Museu del Pastor i les restes de la paret de l’antic castell, que en l’actualitat formen part de la façana d’una casa.

A Castellar de n’Hug hi ha diversos llocs on menjar i dormir per poder gaudir de la vida al cor de la muntanya. Entre els allotjaments del municipi cal destacar el Refugi d’Erols a 1300 metres d’altitud que es troba als peus de la cara sud del Puigllançada, entre la Pobla de Lillet i Castellar de n’Hug. Es tracta d’un indret ideal per gaudir de la natura dins del Parc Natural Cadí Moixeró. Per gaudir de la gastronomia local, el visitant pot passar pels restaurants de la vila on trobarà uns àpats que el sorprendran, amb carn de primera qualitat i verdures fresques.

LES FONTS DEL LLOBREGAT

A les Fonts del Llobregat s’hi pot arribar en cotxe, encara que si el visitant vol gaudir de la natura, és molt més recomanable arribar-hi caminant pel camí senyalitzat que surt del poble, on hi trobarà panells amb informació sobre la vegetació i la fauna de la zona. El camí es curt i molt fàcil de recórrer, de manera que en 20 minuts i poc més d’1 Km, després de baixar per unes escales de pedra, arribarem al naixement d’un dels rius més importants de Catalunya: el Llobregat. Les fonts del Llobregat brollen directament dels cingles que rodegen Castellar de n’Hug i formen una abundosa cascada d’aigua que val la pena visitar per la seva espectacularitat, especialment en el temps del desglaç, quan és possible trobar moltes més fonts d’aigua en aquest paratge i és possible visitar els indrets on antigament la gent de Castellar de n’Hug i de pobles veïns anava a proveir-se d’aigua. Baixant de les Fonts del Llobregat, hi ha un bar i una zona de descans amb taules de fusta on es pot fer un pícnic amb el relaxant so de fons de l’aigua baixant per la muntanya. A mà esquerra es troba l’antic Molí fariner de les Fonts, convertit en una central hidroelèctrica i una mica més avall, la Farga Vella, on antigament s’obtenia ferro.

MUSEU DEL CIMENT ASLAND

A finals del segle XIX, el comte Güell, mecenes de l’arquitecte Antoni Gaudí, va encarregar la construcció de la primera fàbrica de ciment pòrtland a Catalunya a la zona del Clot del Moro, al municipi de Castellar de n’Hug, per aprofitar la pedra calcària de l’indret.

La fàbrica és un monument industrial únic que ha viscut moments d’èxits i de penúries. Després de gairebé tres quarts de segle produint ciment pòrtland, es va tancar fa tres dècades principalment degut als elevats costos de producció i actualment, s’ha convertit en el Museu de la fàbrica Asland de Castellar de n’Hug. Al Museu podrem conèixer de primer mà la seva història i el procés de descobriment i fabricació del ciment pòrtland. També es mostra l’ús del ciment en la construcció amb volta catalana, la feina dels promotors visionaris liderats per Eusebi Güell que van constituir l’empresa Asland i, finalment, recorda els homes i dones que feien funcionar la fàbrica.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button