GironaLa GarrotxaParatges naturals

La Garrotxa, la zona volcànica de Catalunya

Clica per puntuar
(Vots: 4 Mitjana: 4)

Al nord-est de Catalunya, gairebé a tocar amb França, es troba la Zona Volcànica de la Garrotxa, el millor indret de tota la península ibèrica per descobrir el paisatge volcànic. Aquesta zona ens ofereix prop de 40 cons volcànics que, en l’actualitat, estan recoberts de vegetació i la seva verdor, juntament amb les boires matinals, els converteix en un fantàstic espectacle visual per al visitant.

Si hi ha alguna cosa que fa especial aquesta zona de Catalunya és la varietat de colors i textures dels seus paisatges, formats per rouredes i alzinars, a més de l’orografia del territori, que ens mostra una gran quantitat de volcans recoberts de vegetació i sòls terrossos. Els amants de la cultura, també hi trobaran una quantitat de pobles amb encant i molta història al darrera, com Besalú i el seu majestuós pont romànic o Castellfollit de la Roca.

La comarca de la Garrotxa es divideix en dos parts molt ben diferenciades: l’Alta Garrotxa, que es caracteritza per un paisatge abrupte, amb moltes valls rodejades d’altres muntanyes i parets rocoses, i la Baixa Garrotxa, amb un paisatge molt més regular, on es troba la zona volcànica i les ciutats més importants de la comarca, com la seva capital, Olot.

El relleu de l’Alta Garrotxa és impressionant. Les valls profundes contrasten amb les altres muntanyes pre-pirinenques i, a més, aquest territori compta amb una gran riquesa cultural, ja que s’hi poden trobar jaciments arqueològics, ermites i masies centenàries. A l’Alta Garrotxa es poden fer 6 rutes senyalitzades a peu que portaran al visitant fins als racons més destacables d’aquesta zona.

Per gaudir al màxim de la Zona Volcànica de la Garrotxa, hem d’endinsar-nos en els seus esplèndids paratges. La millor manera de fer-ho és caminant per la trentena d’itineraris que es poden fer a peu, senyalitzats en la seva majoria, que ens faran arribar al cor d’aquest Parc Natural. En cas d’arribar-hi en cotxe, s’ha de deixar el vehicle estacionat als aparcaments del Parc Natural i s’ha d’emprendre la ruta a peu o amb bicicleta (sempre que estigui permès). Els aparcaments del Parc Natural de la Garrotxa són de pagament i els més grans es troben entre Olot i Santa Pau, un d’ells al costat de la Fageda d’en Jordà i l’altre entre els volcans de Santa Margarida i del Croscat. Des d’aquests punts, que compten amb àrees de pícnic i de descans, es poden començar els diferents itineraris per visitar la part central de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Els amants de caminar per la muntanya gaudiran d’aquest paratge degut a la seva bellesa paisatgística. Durant tot l’any, es poden reservar rutes de senderisme amb guia als diversos punts d’informació del Parc Natural. No obstant això, qui prefereixi recórrer els senders de manera autònoma, ho pot fer sense cap tipus de problema perquè estan molt ben senyalitzats i, degut als pocs pendents del terreny, són aptes per a tot tipus de visitants. Entre els itineraris més coneguts d’aquesta zona destaquen la Via romana de Capsacosta, el Camí Ral de Vic a Olot i el Camí de Sant Jaume.

La Via romana de Capsacosta es va construir durant l’Imperi Romà i, en l’actualitat, encara consta de diversos trams en molt bon estat de conservació. És molt fàcil fer aquest recorregut, per la qual cosa aquest itinerari és recomanable per a tota la família. Aquest camí era un ramal de la Via Augusta i, durant tot el recorregut, es poden trobar panells informatius que ens ajudaran a conèixer millor la història que hi ha al darrera d’aquest itinerari.

El Camí Ral de Vic a Olot (o d’Olot a Vic) consta de 44 km i encara conserva l’empedrat antic i construccions tan memorables com el pont de l’Hostalot. La manera més còmoda de recórrer aquest itinerari és de Vic a Olot, perquè les pujades són molt més suaus. De totes maneres, és un camí que es pot fer en un dia si s’està entrenat però, si no tenim pràctica com a senderistes, és recomanable fer-lo en un parell de dies i amb més clama. Si el visitant opta per la segona opció, cal tenir en compte que hi ha poca oferta d’hoteleria i restauració al llarg del camí i, per tant, s’ha de planejar bé la ruta abans de començar-la.

Per tant, no ho dubteu i endinseu-vos en els senders que recorren les diverses zones de la Garrotxa per conèixer aquesta joia de la natura que tenim a casa nostra.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button