
Ribes de Freser
Al Pirineu oriental, envoltada de natura, de la frescor dels seus rius i dels seus carrers medievals, trobaràs Ribes de Freser. Una petita vila a conèixer en aquest racó del Pirineu català.
Ribes de Freser és un municipi de la província del Ripollès que té com atractiu principal la seva ubicació en un entorn natural excepcional. Gràcies a la seva gran oferta turística, Ribes de Freser es coneix com una destinació ideal per realitzar turisme rural amb família, amics o parella.
A més a més, per a molts, és un lloc de pas per visitar la Vall de Núria, les quals es connecten mitjançant el tren cremallera. Avui us convidem a conèixer en profunditat totes les meravelles que hi amaga i gaudir d’uns dies a Ribes de Freser.
Què veure a Ribes de Freser
Endinsant-te pels carrerons del poble et trobaràs el Passeig Àngel Guimerà. Un passeig cèntric i inclòs en l’Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Recorrent aquest pas podràs gaudir del riu pirinenc Freser, sent un dels primers rius explotats en la industrialització de Catalunya. També pel passeig, i alguns dels seus carrers propers, podràs descobrir diverses fonts naturals, un total de 18 en tota la vila que componen una ruta per no perdre-te’n cap.

Pel final del passeig arribaràs a l’Estació de Ribes-Vila, actualment el museu del tren cremallera. Aquest espai ofereix conèixer la història del cremallera de Vall de Núria, on s’exhibeixen diverses màquines i vagons antics que ajuden a explicar la història d’aquest tren. És un espai obert gratuïtament a tots els públics amb un horari molt pràctic.


Un carrer amunt, trobaràs una de les altres icones del municipi: el Castell de Sant Pere. Documentat per primer cop l’any 1140 i, avui en dia, classificat com un bé cultural d’interès nacional. Ara bé, actualment només s’hi troben restes dels seus murs.

A l’altre costat del riu, més avall, no us podeu perdre el Cinema Catalunya, edifici històric del 1900. Durant els anys aquest local hi ha anant passant per diversos oficis, de teatre a sala de concerts, balls i, finalment, de cinema de gènere documental i mediambiental. En l’actualitat, s’anomena Amics del Cinema de la Vall de Ribes i s’organitzen una gran varietat d’activitats, entre elles un festival de cinema “Festival Gollut”.

Finalment, gairebé de nou a l’inici del poble, al costat de l’ajuntament hi ha un dels monuments imprescindibles a visitar: l’Església Parroquial de Santa Maria de Ribes. Una església primitiva romànica construïda l’any 1035 i reconstruïda més endavant.

Així mateix, una mica més amunt seguint un caminet trobaràs l’acollidora Ermita de Sant Cristòfol. Aquesta petita esplanada amb bancs et permetrà contemplar el poble envoltat de les muntanyes.
Un dels altres factors turístics són totes les muntanyes que s’ubiquen en la Vall de Ribes. Cada una d’elles ofereix unes vistes panoràmiques impressionants. A més, el Club Pirinenc l’Esquella ha ofert una proposta de pujar als 12 cims emblemàtics, i en els seus passos trobaràs punts on poder fer-te una fotografia i compartir-la com a participant de l’aventura.

Tanmateix, des d’elles trobaràs diversos miradors amb unes magnífiques vistes cap al poble. Entre ells, el mirador del Fortí de Sant Antoni podràs gaudir d’unes vistes a Ribes de Freser, més els seus pobles de voltants, i conèixer l’ermita de Sant Antoni.

Si no vols perdre’t cap detall d’aquest municipi, durant la temporada d’estiu s’organitzen visites guiades culturals a mà de Rius Amatores sobre la llegenda i patrimoni cultural de Ribes de Freser. No obstant això, fora de temporada es poden fer visites a demanda.
Què fer a Ribes de Freser
La magnífica ubicació d’aquesta població ofereix un gran ventall d’opcions per gaudir d’aquest paisatge muntanyós i poder recórrer cada racó del territori.
Les activitats més actives són la BTT, el senderisme i running per les meravelloses rutes que hi ha al voltant de la localitat. Altrament, a l’hivern s’hi afegeixen l’esquí i l’snowboard a les pistes de Vall de Núria i el Nordic Walking per la zona propera.
També podràs trobar més activitats com baixar per la tirolina més llarga de Catalunya, de 270 m de llargada, recorre racons amb bici, jugar a paintball o realitzar l’única Via Ferrada de la zona, d’un parell d’hores amb dificultat baixa.
En canvi, una altra manera de gaudir aquest extraordinari espai natural és fer ioga i respirar l’aire pur que t’envolta.
Gastronomía
Per enriquir el paladar amb el millor menjar de proximitat, trobaràs la carn de caça, la canmillana, la trumfa, la sopa de pastors com algunes de les protagonistes i especialitats de la zona. Tanmateix, els seus embotits, mels, coces, dolços i formatges són únics i boníssims. No pots marxar sense comprar algun d’ells!
On menjar
Si vols gaudir d’una bona experiència gastronomia, trobaràs una gran varietat de restaurants per tastar la seva gastronomia. Entre ells l’Hotel Restaurant Els Caçadors, que ofereix una cuina tradicional catalana amb, preferiblement, productes autòctons de qualitat. També el Restaurant Anna de Ventolà amb una cuina casolana amb productes de mercat.
Pots trobar més restaurants de Ribes de Freser a Guiacat.
On dormir
Amb una gran varietat d’allotjaments: hotels, refugis, hostals, càmpings i apartaments; podrás elegir com seguir aquesta aventura. Si dins de la ciutat, gaudint de la proximitat i les passejades matutines pels comerços locals; o pels seus voltants, desconnectant de l’entorn enmig de la natura.
Pots trobar els allotjaments rurals de Ribes de Freser a Guiacat.
Festius i fires del territori
Cada territori, municipi i vila té les seves pròpies fires i festes populars. Us deixem un recull d’ells perquè pugueu gaudir i complementar la vostra estada.
Inicialment, a finals de setmana santa, celebren la Fira Formatgera a la Vall de Ribes, una mostra artesana, tastets de formatge típics de la vall i activitats pels més menuts. És un moment únic per poder degustar i conèixer de primer tast la gastronomia de la vall.
Més endavant, entre la primera o segona setmana d’agost, arriba la Festa Major de Ribes de Freser on durant sis dies s’organitzen una gran varietat d’activitats de tota mena. Entre elles tallers de dansa tradicional, cercavila de gegants i una gran varietat de grups musicals.
El primer cap de setmana de setembre se celebra el Concurs Internacional de Gossos d’Atura. Consisteix en el fet que els gossos d’atura, gossos de pastors, han de guiar el ramat d’ovelles a una tanca. A més, s’ha incorporat activitats, com activitats, degustacions i una fira artesanal l’últim dia del concurs.
A inicis d’octubre se celebra la Fira del Bestiar, on s’organitzen diverses activitats i els jutges elegeixen una vaca guanyadora. Tanmateix, conjuntament, se celebra la Fira de la vaca bruna dels Pirineus. Aquesta fira consisteix a reunir ramaderies del Ripollès, i d’altres comarques veïnes, per exposar i vendre el seu bestiar. És la fira de bestiar d’aptitud càrnia més important de Catalunya. A més a més, també s’organitzen mostres artesanals i activitats de dinamització perquè tothom pugui gaudir-ho.
En el mateix mes, se celebra el Festival Gollut. Un esdeveniment que reuneix diverses pel·lícules, documentals i fotografies que denuncien fets, aspectes i injustícies que afecten la societat.
Millor moment per conèixer la vila
Aquesta vila consta de diversos moments a l’any especials i únics, així que seria complicat elegir només una època per visitar-la. Tot i això, independentment dels festius, una bona època per conèixer-la és durant la primavera. Poder beneficiar-te de les vitamines del sol, de l’aire i la poca afluència de persones et permetrà descobrir d’aquesta localitat com mai abans.
Imprescindibles
Després de conèixer una mica més sobre aquesta població, et deixem un llistat de les coses imprescindibles a fer-hi:
- Pujar a la tirolina més llarga de Catalunya
- Visitar el Festival Gollut
- Tastar els seus formatges
- Utilitzar el tren cremallera cap a la Vall de Núria.
- Pujar al mirador
Com arribar-hi
Per accedir en cotxe hauràs de dirigir-te a buscar la drecera de l’N-260, direcció Ribes de Freser, que passa pel mig de la vila.
En autobús trobaràs l’estació més propera a Ripoll, a 12,09 km, que consta de connexions directes des de Barcelona (2.30 h), Girona (2h) i Olot (1 h). D’aquí tens un altre autobús, L1286, que en poques parades arribes.
En canvi, en tren trobaràs una estació, situada al sud de Ribes de Freser, que s’arriba mitjançant la línia R3, trajecte Barcelona-Ripoll-Puigcerdà, que funciona cada dia.
També, si arribes amb avió, els aeroports més propers són l’aeroport de Girona (1-2 h), aeroport de Barcelona (1-3 h) o l’aeroport de Perpinyà (2-5 h) a França.