Monuments històricsLleidaVall d'Aran

Pont de Rei

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

El Pont de Rei és el pont sobre el riu Garona que connecta la Vall d’Aran amb el Pirineu francès, concretament el departament de l’Alta Garona.

Aquest pas fronterer va ser utilitzat per molts republicans que fugien de la Guerra Civil Espanyola, i després, per milers de jueus que fugien de l’ocupació nazi de França. Els que aconseguien fugir creuaven els colls de les muntanyes dels Pirineus desafiant la vigilància a banda i banda de la frontera, la climatologia, les neus perpètues i la duresa del recorregut.

La Vall d’Aran va ser una de les principals vies d’arribada de refugiats procedents de l’Alta Garona i Arieja, arribats de països de tota Europa (Alemanya, Àustria, Polònia, Holanda, Bèlgica o França). Per entrar-hi, calia passar el control duaner de Pont de Rei. Després partien cap a Barcelona, on sortien els vaixells que els havia de dur al país al qual volien emigrar.

Pont de Rei

Les pressions dels alemanys van fer que des de mitjan 1940 el règim només acceptés als exiliats amb passaport i visat d’entrada. Des de llavors, les evasions es feien a través dels camins de muntanya i molts dels detinguts van ser expulsats a França, a través de Pont de Rei. La major part dels nouvinguts eren capturats i traslladats a la presó de Vielha i després conduïts a les presons de la ciutat de Lleida. A altres, se’ls va allotjar en hotels de Les i Vielha. Per tots ells, el Pirineu de Lleida va ser la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat.

Al 1944, el pas va ser el punt d’entrada i de retirada de les forces antifranquistes durant la fallida invasió de la Vall d’Aran.

A prop del Pont de Rei podem trobar pobles molt bonics com Canejan o Bausen.

Pont de Rei

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Check Also
Close
Back to top button