OsonaBarcelonaCiutats i poblesDestacat

Vic, terra d’embotits, frares i misses

Clica per puntuar
(Vots: 1 Mitjana: 5)

La capital de la comarca d’Osona, Vic, està situada al centre de la Plana de Vic, al territori on conflueixen els rius Mèder i Gurri. Rodejada d’explotacions agrícoles i ramaderes, per ella passen les carreteres més importants de la comarca. Això fa possible que Vic sigui el centre comercial de la zona i un punt estratègic per arribar tant a la costa com als Pirineus.

Vic és una ciutat petita, d’uns 45.000 habitants, que es pot recórrer en un sol dia. Tot i així, el patrimoni arquitectònic és ampli. A més, pels voltants es pot gaudir d’espais naturals de gran bellesa i poblets amb molt d’encant.

Per altra banda, el municipi, al qual també pertany el nucli de la Guixa, és una reconeguda Seu Episcopal.

Què veure

Gran part dels atractius turístics de Vic es concentren al centre històric. Per no perdre’s cap racó ni cap edifici important, l’Oficina de Turisme organitza una ruta guiada que endinsa els visitants en la història de la ciutat. El recorregut també es pot fer lliurement, ja que està senyalitzat i conté codis QR que permeten conèixer en profunditat cadascun dels elements patrimonials. Cal dir que la majoria d’aquests estan protegits amb la distinció Bé Cultural d’Interès Local.

La Plaça Major o Plaça Mercadal és el centre neuràlgic de la ciutat, l’espai on tenen lloc les celebracions i actes més destacats. Al mateix temps, cada dimarts i dissabte hi ha mercat, un esdeveniment que s’ha fet de manera gairebé ininterrompuda des del segle IX.

placa major vic

Es tracta d’una plaça porxada envoltada per edificis de diferents èpoques i estils. És força àmplia i encara conserva la seva essència medieval. De fet, la zona central té la particularitat de no haver estat mai asfaltada ni empedrada.

Entre els edificis destaca la Casa Comella, d’arquitectura modernista i amb una decoració a la façana que representa les estacions de l’any.

casa comella vic

En un extrem de la plaça, trobem l’escultura del Merma, també conegut com a Cap de Llupià, un personatge estrafolari que surt amb els capgrossos que acompanyen els gegants de Vic durant les festes populars.

L’Ajuntament de la localitat forma part d’un edifici del segle XIV que es va ampliar posteriorment amb la compra de les cases del costat. A la part més antiga es troba l’Oficina de Turisme. En els dies que obre al públic, es pot entrar i gaudir d’una de les millors vistes de la Plaça Major des del balcó.

La Catedral de Sant Pere construïda pel bisbe Abat Oliba al segle XI, encara queden dempeus la cripta, les restes de l’església de Santa Maria i el campanar. Aquest és d’estil romànic i destaca per ser el més alt de Catalunya. A l’interior es poden observar el claustre i un retaule gòtics del segle XIV. El temple està situat a la Plaça de la Catedral, on també es va erigir el Palau Episcopal i una casa modernista.

catedral sant pere vic

El Palau Episcopal es va construir al segle XII, tot i que Vic ja era seu episcopal anterioritat, a l’època dels visigots. Avui dia continua sent la residència del bisbe de Vic. També hi trobem el Museu Episcopal, que està situat a cinc minuts de la Plaça Major, és l’espai cultural que conté la col·lecció més important d’art romànic de Catalunya i d’Europa.

museu episcopal vic

El temple Sepulcre de Sant Antoni Maria Claret data del segle XX, quan es va construir sobre les restes de l’antiga església de la Mercè. La façana presenta una gran ornamentació, amb una portalada custodiada per columnes. Però, sens dubte, l’element que atrau més visitants són les restes mortals de Sant Antoni Maria Claret, exposades a la cripta.

Sepulcre de Sant Antoni Maria Claret

Davant del Temple Romà hi trobem la Casa Masferrer un edifici modernista d’inspiració neobarroca. La façana està decorada amb esgrafiats i amb una torre cantonera. També hi destaca el jardí elevat i les seves quatre escultures. A l’interior, l’element més impressionant és la claraboia, construïda amb bonics vitralls.

casa mas ferrer vic

Al costat de la Casa Masferrer es poden visitar les restes del Palau dels Montcada, un edifici residencial, l’únic que queda, junt amb la Catedral, de l’època romànica de Vic. El palau es va construir sobre el temple romà, que es va convertir en el pati d’armes.

palau montcada vic

El temple Romà es tracta de l’únic edifici que dona testimoniatge de la presència romana a Vic. El seu estat de conservació és impressionant si tenim en compte que durant segles va servir de suport per una torre medieval que, més endavant es convertiria en el palau dels Montcada.

temple roma vic

L’església i convent de Sant Felip Neri va ser Inaugurada l’any 1725, presenta una façana austera, sense línies ornamentals, a excepció de la porta principal, on es pot veure un bust d’estil barroc de Sant Felip Neri. A l’interior del temple encara es conserva un retaule de la Verge de la mateixa època.

convent st felip neri vic

Una de les curiositats de Vic és la placa amb un poema de Josep Carner col·locada en una de les cases del carrer dels Corretgers, a prop del Museu Episcopal. Allà es pot llegir el poema que Josep Carner va dedicar a l’ideal de la dona vigatana.

poema josep carner vic

Al mateix carrer hi ha la casa del Veguer Sala i Sacala, l’antiga casa de Ramon Sala i Saçala, un heroi del municipi que va lluitar contra els francesos al segle XVII. L’edifici, protegit com a Bé Cultural d’Interès Local, mostra diferents tendències arquitectòniques degut a les remodelacions sofertes des que es va construir al segle XIII.

Hi ha altres cases senyorials. La Casa Cortada, d’estil barroc, encara conserva part del mobiliari i la decoració originals. La Casa Ricart, en canvi, és d’estil modernista. La finca està formada per un jardí, una capella i unes magnífiques sales a l’interior. També es pot visitar la casa natal de Miquel Argemir, conegut com a Sant Miquel dels Sants, patró de Vic; la de l’escriptora M. Àngels Anglada (Casa Fontcoberta); i la de la il·lustradora Pilarín Bayés (Casa Bayés)

El Pont de Queralt és una edificació romànica del segle XI sobre el riu Mèder que connectava amb un dels portals de la muralla, donant accés als viatgers que arribaven des de Barcelona. Des del pont es poden veure les adoberies, els tallers on es treballaven les pells.

pont queralt vic

Les muralles de Pere III i el Portalet es van construir al segle XIV per millorar les defenses de la ciutat. Actualment, se’n conserva un bon tram, però van arribar a tenir quaranta torres i set portals. A la zona central hi destaca un dels antics portals, anomenat el Portalet, on hi ha una torre de defensa i una capella.

muralles portalet vic

El Centre d’Arts Escèniques d’Osona, Atlàntida, va ser inaugurat el 2010, a la vora del riu Mèder, és un dels teatres més importants de Catalunya, no només pels espectacles que s’hi representen cada temporada, sinó per la seva arquitectura innovadora. Té forma d’espiral amb línies irregulars que volen imitar el nucli antic de Vic.

El Parc de Jaume Balmes és un parc urbà està situat al costat del riu i és un espai ideal per caminar entre el passeig d’arbres i gaudir de tranquil·litat dins de la mateixa ciutat. Es va inaugurar en 1948 en memòria del centenari de la mort del filòsof vigatà Jaume Balmes.

Finalment, trobem l’escultura Temple de la Pell en el Museu de la Pell, situada just a l’entrada. Es tracta d’una estructura cúbica oberta, al mig de la qual hi ha col·locat un disc amb una pell al damunt.

Què fer

Vic és una ciutat amb un gran llegat cultural, com ho demostren els seus museus: el Museu d’Art Medieval (MEV), el Museu de l’Art de la Pell, el Museu de Sant Antoni Maria Claret; o el Museu Balmes.

museu pell vic

Per altra banda, el municipi també gaudeix d’una gran riquesa paisatgística. Als seus voltants existeixen diverses rutes de petit i gran recorregut que es poden realitzar a peu, a cavall o en bicicleta. Algunes d’elles connecten Vic amb altres poblacions, com Olot, Manlleu o Vilanova de Sau.

riu vic

D’entre els itineraris més bonics destaca la Ruta del Gurri. Començant al terme municipal de Roda de Ter, es tracta de seguir el sender que remunta el riu Gurri fins arribar a Vic. El trajecte s’endinsa en la vegetació de ribera i ens descobreix indrets com el Molí d’en Valls o el Pont del Bruguer, construcció medieval d’uns quaranta metres de llargada format per cinc arcs.

Una opció més original de descobrir Vic i el seu entorn és fer un vol amb globus. A la comarca hi ha diverses empreses que ofereixen aquest servei.

Gastronomia

La ciutat de Vic és coneguda per una tradició que té el seu origen a l’època medieval: l’elaboració artesanal d’embotits. Dins de l’àmplia varietat que podem trobar en destaquen dos, com són el fuet i la llonganissa, aquesta catalogada amb la distinció IGP (Indicació Geogràfica Protegida) que garanteix la seva qualitat.

embotits vic

També cal destacar altres productes típics com la tòfona negra, la ceba vigatana, els formatges, la patata del bufet i el pa de pessic.

La cuina de la zona dona molta importància als plats cuinats amb carns i hortalisses de proximitat.

On menjar

Vic és una ciutat amb molts restaurants de tota mena.

Pots veure tots els restaurants de Vic a Guiacat.

On dormir

Vic disposa d’una oferta d’allotjament molt diversa, tant a dins com als afores de la ciutat. A més, és adaptable a totes les butxaques, gustos i necessitats. Entre les diferents possibilitats hi trobem petits hotels, establiments rurals, un alberg, una zona d’autocaravanes i un bon grapat d’habitatges d’ús turístic.

També pots trobar allotjaments rurals propers a Vic a Guiacat.

Festes i fires

A Vic, les festivitats i esdeveniments culturals estan molt lligats a la seva història i gastronomia. Per exemple, el Trufforum intenta donar difusió a la tòfona a escala internacional, mentre que Lactium és una mostra de formatges artesans.

Per altra banda, cal mencionar que a Vic hi ha quatre fires mensuals: la Fira del Disc, el Mercat de Brocanters, el Mercat d’Artesans i el Mercat de Pintura i Dibuix.

Una fira amb molt d’impacte, sobretot a nivell turístic, és el Mercat Medieval, on la ciutat es transforma en un autèntic poble medieval.

mercat medieval vic

Altres esdeveniments destacables són el Mercat de la Música Viva de Vic, ideal per descobrir sons d’arreu del món; o el festival de jazz Alhambra Festival Jazz Vic.

Millor moment per visitar Vic

Al desembre té lloc la Fira Medieval; a la primavera i l’estiu els festivals de música; a la tardor, el paisatge es transforma amb una explosió de colors; i, a més, cada dissabte hi ha un mercat diferent. Per tant, no hi ha excusa, qualsevol moment de l’any és bo per visitar Vic.

Imprescindibles

  1. Passejar pel centre històric.
  2. Admirar el Temple Romà.
  3. Tastar el fuet i la llonganissa.
  4. Gaudir del Mercat Medieval.
  5. Visitar Rupit i Tavertet.

Què veure a prop de Vic

A uns 12 km de Vic, al municipi de Les Masies de Roda, existeix un antic pou de glaç (s. XVIII) de gairebé sis metres de profunditat. Després, es pot aprofitar el viatge per fer una parada al Pantà de Sau o practicar senderisme per les cingleres del Collsacabra i de les Guilleries.

A Sant Pere de Casserres, dalt de tot d’un penya-segat que s’aixeca al costat del riu, es troba un monestir del segle XI. Des d’aquí tindreu una panoràmica excepcional de l’entorn.

Vic, terra d’embotits, frares i misses

Als voltants de Vic ha dos pobles molt bonics que són visita obligada: Tavertet i Rupit. El primer està situat a més de 850 metres d’altitud, amb vistes al pantà de Sau i sembla que pengi del penya-segat. El segon és un petit poble medieval considerat un del més bonics de Catalunya.

tavertet

Com arribar-hi

Desde Barcelona, es pot arribar a Vic tant amb tren (línia R3), com amb cotxe agafant la via C-17.

La mateixa carretera és vàlida pels viatgers de Tarragona, que primer hauran d’anar direcció Barcelona per l’autopista AP-7.

En quant a les persones de les comarques gironines, lleidatanes i de la Catalunya central, han de circular per la C-25 que va directa a Vic.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button