La SegarraCiutats i poblesD'interès culturalLleida

Montfalcó Murallat, la joia medieval més ben conservada

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Montfalcó Murallat és una vila d’origen medieval, al municipi de les Oluges, a la comarca de la Segarra (Lleida), situada a dalt d’un turó que controla la vall del riu Sió. Constitueix el millor exemple de vila closa medieval que hi ha a Catalunya, ja que es conserva en molt bon estat. Els seus orígens es remunten als temps de la Reconquesta, al segle XI, i el conjunt arquitectònic ha estat declarat bé cultural d’interès nacional.

Què veure

L’estructura de les muralles que tancaven la població es manté intacta i dempeus, sense cap edificació fora dels murs. Al seu interior, s’hi accedeix pel Portal vila closa, l’única porta d’entrada que hi ha al recinte, a la banda sud de la població. Està formada per una doble porta d’arcs adovellats.

Portal vila closa
Portal vila closa

Un cop dins, es pot passejar pels seus carrers porticats que us transportaran en un viatge al passat medieval.

Carrer Montfalcó
Carrer Montfalcó

Amb el temps, al voltant de la muralla es va construir una quinzena de cases robustes i adossades, és a dir, que la muralla va ser aprofitada com a paret del darrere dels habitatges.

El portal dona a una única plaça on hi ha la cisterna que, encara avui, emmagatzema l’aigua de la població. D’ella surten dos carrers: un condueix a l’església i, l’altre ressegueix l’interior de la muralla.

Plaça de Montfalcó
Plaça de Montfalcó

En aquest carrer, al sector de ponent, hi ha l’antic forn comunal, on es pastava la farina i es feia el pa, tot cobert per una volta.

Forn comunal de Montfalcó
Forn comunal

Finalment, l’església de Sant Pere de Montfalcó, una primitiva església romànica on conflueixen diversos estils arquitectònics, des de la qual es tenen molt bones vistes sobre la zona. Es va construir aprofitant una torre circular de defensa per a la construcció de l’absis i l’edifici ha estat reformat i reconstruït al llarg de la història. La transformació més important es va fer entre els segles XVII i XVIII, d’estil gòtic, quan es van construir la torre del campanar. Finalment, s’hi actua amb estil renaixentista. De l’església actual només l’absis i la porta d’entrada són del primitiu temple romànic.

Església de Sant Pere de Montfalcó
Església de Sant Pere de Montfalcó

La llegenda

Hi ha una llegenda vinculada a la vila que explica que una vegada Montfalcó es va veure assolat pels estralls de la guerra i la seva gent va lluitar amb tant coratge que els assaltants van haver de renunciar moltes vegades a prendre el poble. Cansats de perdre gent en cada intent d’assalt, van decidir posar setge al poble per tal de fer-los capitular de fam i set.

Després d’un temps, van decidir plantejar la rendició als defensors de Montfalcó, i en un gest de burla van llençar a l’interior, per sobre de les muralles, un missatge que els incitava a rendir-se i que anava lligat a una barra de pa. Creien que en veure el pa s’adonarien que no podien aguantar més, que mentre ells patien de gana els de fora anaven sobrats de menjar.

La sorpresa va arribar quan van veure que des de dins rebutjaven la rendició tot enviant fora un altre missatge lligat a un peix fresc. En veure el peix, van comprendre que no els farien rendir de fam i set, i van decidir aixecar el setge i abandonar el lloc abatuts.

Segons la llegenda, posteriorment es va esbrinar que hi havia una mina que anava de les Oluges a Montfalcó, per la qual entraven aliments cada dia.

Què fer

La ruta dels Castells del Sió de la Segarra ens oferirà una visió històrica i monumental dels castells de frontera que es van construir, a més de proporcionar un recorregut saludable i de natura.

Aquesta ruta recorre el curs del riu Sió, un espai que va esdevenir fronterer en aquestes terres en el temps la reconquesta àrab, així els castells i esglésies van proliferar per tal de garantir la presència cristiana. A més, també servia d’àrea de comunicació social, cultural i econòmica.

L’itinerari coincideix amb les línies defensives que es van crear en la Marca Superior a finals del segle X i principis de l’XI. Es tracta d’un recorregut planer que s’endinsa en els paisatges de secà propis de la comarca de la Segarra, apte per a tota mena d’excursions familiars, tant en cotxe, com a peu o en BTT.

Gastronomia

La cuina de la Segarra està directament relacionada amb els seus productes autòctons. Tradicionalment, ha estat terra de ramats i això queda palès en les típiques graellades de carns amb escalivada o el famosíssim corder al forn. De la caça, el conill a les herbes i la perdiu estofada al forn. També hi hem d’afegir plats com les patates viudes i les faves a la segarrenca.

Les seves postres més conegudes són les sares. Així com les aromes de la Segarra, un licor a base dels timons que es cultiven.

On menjar

Tot i els pocs habitants que hi viuen (només dues famílies hi resideixen tot l’any), Montfalcó Murallat disposa d’un restaurant. Es tracta d’una taverna bar molt autèntica on cuinen plats elaborats de cuina tradicional catalana mediterrània i carns a la brasa.

Pots consultar els restaurants de la Segarra a Guiacat.

On dormir

A Montfalcó Murallat també hi ha dues cases de turisme rural. Van ser reformades amb cura, intentant compaginar l’atmosfera medieval amb la modernitat i on la comoditat, tranquil·litat, paisatge i l’especial sensació que ofereixen els gruixuts murs faran d’aquesta estada un record inoblidable.

Pots trobar tots els allotjaments rurals de la Segarra a Guiacat.

Festes

A principis de juny se celebra la Festa Major de Montfalcó Murallat i s’organitza una Fira Medieval d’Artesanies, així com tallers, gimcanes i espectacles infantils pels carrers. A la nit té lloc un sopar popular i actuacions musicals. En marc de la Festa Major, també s’organitzen visites guiades pel poble amb un cost de 3 €.

Podeu consultar totes les activitats que es fan al llarg de l’any a l’agenda de l’ajuntament de les Oluges.

Millor moment per visitar

Qualsevol dia de l’any és bo per visitar Montfalcó Murallat, però si sou dels que us agrada l’ambient festiu, és millor anar-hi a l’estiu o quan fa bon temps.

Imprescindibles

  • Contemplar muralla medieval
  • Visitar l’església de Sant Pere
  • Veure la Plaça Major
  • Observar el forn comunal

Què veure a prop

El poble està envoltat, pel vessant sud, de terres de conreu i per l’altra part amb la carretera que porta a Les Oluges, el poble del municipi homònim (a 3 km). Per la seva proximitat, us recomanem visitar els Castells de Vergós Guerrejat (3 km) i Mejanell (10 km), ambdós a Estaràs.

Les Oluges
Les Oluges

Ben a prop, també es pot veure el naixement del riu Sió a Gàver (8 km).

A més, s’és a tocar de Cervera (6,5 km), un centre cultural i artístic de la comarca. Una altra ciutat a visitar és Guissona, un territori agrícola.

Com arribar-hi

S’hi ha d’arribar amb vehicle privat i s’haurà de deixar fora de les muralles.

Des de Barcelona, s’hi pot accedir des de l’autovia A-2, i sortir en direcció les Oluges per l’N-141. Gairebé davant de les Oluges veurem el trencall a la LV-1003. Es triga prop d’1 h i quart. Des de Girona, per la C-25 en 1 h i tres quarts. Des de Tarragona, per la C-14 i Autovia Tarragona-Lleida/A-27 i es tarda 1 h i 10 min aproximadament. Finalment, es troba només a 65 quilòmetres de Lleida des de l’Eix Transversal.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button