Ribera d'EbreCiutats i poblesDestacatTarragona

Miravet, un poble per no oblidar

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Miravet és un d’aquests pobles difícils d’oblidar. Situat a la riba dreta del riu Ebre, a la comarca de la Ribera d’Ebre, ofereix un panorama magnífic sobre aquest riu. Té un enorme patrimoni històric, principalment pel seu castell i carrers medievals, i perquè va ser un dels escenaris de l’última batalla del Front Republicà a Catalunya, la més llarga i sagnant de tota la Guerra Civil.

Què veure

El punt on es pot començar la visita és el pas de barca de Miravet. Allí les barques tradicionals travessen el riu per arribar fins a la riba de Miravet.

Pas de barca de Miravet
Pas de barca de Miravet

Arribats a l’altra banda, un punt a destacar és l’embarcador de Miravet, des d’on es poden veure unes vistes precioses del poble. Les seves cases, construïdes en la paret de roca de la muntanya que s’eleva sobre el mateix llit del riu Ebre, semblen desafiar la realitat.

Embarcador de Miravet
Embarcador de Miravet

Dels edificis situats a la riba del riu destaca l’antiga drassana medieval de la vila, on es construïen els llaüts, i el molí Salat.

Antiga drassana medieval de Miravet
Antiga drassana medieval de Miravet

Per arribar al nucli antic, passem pel Portal del Motxo, la porta que donava accés al poble.

Portal del Motxo
Portal del Motxo

La primera parada serà al Cap de la Vila, o antic nucli urbà en època musulmana. Destaca la plaça de l’Arenal, on hi ha l’Ajuntament.

Seguint el traçat del carrer del Forn trobaràs l’església vella de Miravet, situada al capdamunt del nucli, un edifici d’estil renaixentista en el qual podràs contemplar magnífiques pintures del segle XVIII o l’altar construït pels cavallers del Temple.

Església vella de Miravet
Església vella de Miravet

Davant l’església hi ha el mirador de la Sanaqueta, antic pati de la mesquita, amb unes grans vistes verticals del riu i de la zona.

Mirador de la Sanaqueta
Mirador de la Sanaqueta

També s’arriba a les restes de l’antiga aljama musulmana de la vila, on hi havia hagut la mesquita.

Pels carrers amb arcades podreu veure cases en ruïnes i solars devastats per l’aviació franquista durant la Guerra Civil, són als carrers de la Paja, Banc, Ferreries i del Castell.

Des de la mateixa plaça s’agafa el camí que puja al castell. Per arribar al Castell de Miravet, haureu d’agafar el camí del carrer del castell.

Carrer del castell
Carrer del castell

Allà hi ha el Mirador del carrer del Castell, amb vistes al riu.

Mirador del carrer del Castell
Mirador del carrer del Castell

Coronant les vistes, s’alça el Castell (dels segles XII i XIII), el darrer i més fort baluard de l’ordre del Temple a Catalunya, i el segon d’arquitectura romànica més important de la península. Ha estat escenari de totes les guerres posteriors a la seva construcció: durant la guerra dels Segadors va ser el centre de lluita, va ser ocupat pels carlins a les Guerres Carlines i reconquerit en la restauració Borbònica. Finalment, va ser un dels escenaris de l’última batalla del Front Republicà a Catalunya, la més llarga i sagnant de tota la Guerra Civil.

Castell de Miravet
Castell de Miravet

La Batalla de l’Ebre es va iniciar la nit del 24 al 25 de juliol de 1938, quan l’exèrcit de la República va travessar el riu des de poblacions com Miravet que els separava dels territoris ocupats pels nacionals. És especialment simbòlica per la mobilització de la lleva del biberó, és a dir, d’adolescents i joves. L’operació no va aconseguir els suports necessaris, però no es van retirar fins al desembre de 1938, obrint les portes a la invasió de Catalunya per part de les tropes franquistes. La localitat va quedar afectada pels bombardejos de l’aviació, uns impactes que encara es poden veure en diversos edificis.

Un cop a dalt, des de l’altura del castell tindràs una panoràmica espectacular del riu.

Què fer

Miravet té encara més llocs per visitar. Per exemple, el Centre d’Art Joaquim Mir, el pintor impressionista que tan va pintar Miravet.

No t’oblidis tampoc de visitar algun dels set tallers de terrisseria en un dels pocs pobles del país on encara perdura aquest ofici.

Ceràmica de Miravet
Ceràmica de Miravet

Una de les atraccions que no et pots perdre és realitzar un passeig per l’Ebre a bord de l’únic transbordador que encara funciona sense motor.

A més, als amants del turisme actiu us agradarà saber que existeix una ruta de Móra d’Ebre a Miravet, que passa per Ascó, Flix, Riba-roja i Benissanet.

Gastronomia

La clotxa és el plat més típic de la comarca, està formada per mig pa de pagès que s’omple amb tomàquet, all, ceba i sardina, tot rostit i amb oli abundant. Era el menjar habitual dels pagesos quan anaven a treballar al camp, sobretot als mesos de tardor i hivern. En algunes cases encara es prepara la sardina de casco.

Clotxa
Clotxa

Altres productes típics són l’oli i el vi elaborats amb els productes de la terra. Tradicionalment, també es preparaven olives de diferents varietats en herbes per la seva conserva.

Els pastissets són un dolç tradicional de les Terres de l’Ebre, d’origen islàmic, elaborats tradicionalment amb cabell d’àngel. Actualment, poden ser elaborats amb xocolata o altres productes. Es cuinen amb farina, sucre, oli, anís, moscatell, ous, matafaluga i confitura de cabell d’àngel; tenen forma de mitja lluna, fet que es relaciona amb la seva llegenda d’origen musulmà.

On menjar

Miravet té alguns restaurants per entaular-se amb un menú o plats de carta i per compartir, i també bars on prendre alguna cosa. Són de cuina tradicional mediterrània, elaborada amb aliments de primera qualitat.

Consulta tots els restaurants de Miravet a Guiacat.

On dormir

En un entorn privilegiat com el de Miravet, no deixeu escapar l’oportunitat d’allotjar-se envoltats de natura. Això és el que ofereixen les cases rurals o masies situades als entorns de Miravet. N’hi ha de diverses capacitats i característiques segons les necessitats: amb piscina, amb llar de foc, més o menys rústiques, que permeten animals…

Troba tots els allotjaments rurals de la Ribera d’Ebre a Guiacat.

Festes

Miravet té dues Festes Majors i també celebra la Festa de Sant Antoni.

Les Festes Majors d’Estiu són en Honor a Sant Domènec, patró dels terrissers. Tenen lloc en un cap de setmana a principis d’agost. Aquesta festa se celebrava inicialment al barri dels terrissers (al poble anomenats canterers), però darrerament el poble les adoptà com a seves. Es fan diferents actes per tota la població com la presentació de les pubilles i els hereus, els balls d’envelat, la baixada pel riu d’andròmines, el concurs de beure a porró, una festa a la piscina, partits de futbol, etc.

Les Festes Majors de Tardor són en Honor a la Verge de Gràcia, patrona del poble. Tenen una durada de 4 a 5 dies, durant el pont del Pilar, a l’octubre. S’organitzen actes com processons, misses, l’ofrena de flors a la Verge, balls d’envelat, concerts de música, concursos (de cartes, futbolí, de pintura, cucanyes), una sardinada popular, parcs infantils, etc.

Per la Festa de Sant Antoni, cada 17 de gener, s’organitzen les carrosses de Sant Antoni amb la tradicional benedicció d’animals i carrosses, i es fa entrega dels premis a les tres millors. A la tarda hi ha una botifarrada popular al voltant d’una gran foguera.

Cada any, al febrer, es realitza la Festa de la Clotxa en algun dels pobles de la comarca dedicada a aquest plat típic.

Millor moment per visitar

Miravet conserva la seva essència tant a l’hivern com a l’estiu la primavera o la tardor. Podeu visitar el poble tots els dies de l’any.

Imprescindibles

  1. Agafar el transbordador pel riu Ebre
  2. Visitar el Castell de Miravet
  3. Conèixer l’impacte de la Batalla de l’Ebre sobre la zona
  4. Recórrer el Cap de la Vila
  5. Visitar algun dels tallers terrissaires
  6. Tastar els productes típics de la zona

Què veure a prop

A la mateixa comarca hi ha altres poblacions importants a visitar com Móra d’Ebre, Tivissa, Ascó, Flix i Móra la Nova.

Miravet, un poble per no oblidar

Com arribar-hi

La millor manera d’arribar a Miravet és amb vehicle privat, ja que no hi ha forma directa d’arribar-hi en transport públic. Es troba a aproximadament 1 h des de Tarragona, per la nacional N-420, 2 h des de Barcelona i 3 h des de Girona, per l’autopista A-7 i després també l’N-420. Des de Lleida s’ha d’agafar la C-12 i són 1 h i 15 min.

Encara que es pot aparcar a dins del poble, la circulació és complicada, i el millor és aparcar a l’embarcador i arribar-hi amb barca.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button