Terra AltaCiutats i poblesDestacatTarragona

Horta de Sant Joan, el poble que va enamorar Picasso

Clica per puntuar
(Vots: 8 Mitjana: 3.5)

L’Horta de Sant Joan és un pintoresc poble medieval situat a la comarca de Terra Alta (a la província de Tarragona), dins del Parc Natural d’Els Ports. La poca indústria i la concentració de la població en petits nuclis han facilitat l’esplèndida conservació del seu marc monumental i del medi ambient. Una combinació que dona lloc a paisatges de gran bellesa. Tant és així que el seu conjunt històric va ser declarat bé cultural d’interès nacional.

Què veure

Fent una passejada pels carrers del poble trobaràs molts racons fotografiables amb carrers empedrats i cases antigues que conserven els seus vestigis medievals.

Carrer de l'Horta de Sant Joan
Carrer de l’Horta de Sant Joan

El centre de la localitat es troba a la plaça de Sant Salvador d’Horta, una plaça porxada amb arcs de mig punt ogivals.

Horta de Sant Joan, el poble que va enamorar Picasso
Plaça de l’Església, amb l’Ajuntament a l’esquerra

Allí al costat, baixant cap al sud, es troba la plaça de l’Església, on hi són ubicats els edificis principals: l’Església de Sant Joan Baptista (segle XII), amb una suma d’estils arquitectònics del romànic i el gòtic català, d’una sola nau coberta per volta de creueria. L’aspecte robust de la façana exterior, on s’obre només una petita porta i un ull de bou, contrasta a l’interior amb els llargs finestrals apuntats de l’absis.

Església de Sant Joan Baptista
Església de Sant Joan Baptista

I, al seu costat, l’Ajuntament de la vila, d’estil renaixentista del segle XVI, i amb una planta baixa porticada amb arcs de mig punt, planta principal amb grans finestres i segona planta amb una galeria de petits arcs de mig punt. És en la part baixa del mateix edifici on s’ubica l’Antiga Presó d’Horta de Sant Joan, que es va restaurar i on actualment es fan exposicions.

Així com la Casa Colau (dels segles XIV – XV), d’arquitectura gòtica. Es pot observar la seva teulada amb ziga-zagues i ondulacions. També a la plaça hi trobem la Casa de l’Habanero, la Casa Pepo i la Casa Pascualet, totes elles porticades i dels mateixos segles.

Pòrtics de la Casa Colau
Pòrtics de la Casa Colau

Darrere la plaça trobem la Casa de la Comana o del Delme, edifici fortificat d’època renaixentista que servia de centre administratiu als hospitalers.

Agafant el trencall dret pel carrer del Pintor Pablo Ruiz Picasso, arribaràs a l’Ecomuseu dels Ports.

Al carrer de Baix, tombant a la dreta pel carrer Hospital, et durà a l’antic Hospital, un edifici quadrangular, molt massís, d’estil renaixentista amb reminiscències gòtiques i avui seu del Centre Picasso d’Horta.

Sortint pel carrer de la Bassa del Mur, en una passejada de dos quarts d’hora o en un cop de cotxe de 7 minuts, trobareu el Convent de Sant Salvador d’Horta, al peu del puig de Sant Salvador. Es tracta d’un convent franciscà també conegut com el Convent de Santa Maria dels Àngels, fundat el 1543 i transformat en casa de recol·lectes el 1576. L’església s’ha conservat sencera, però el convent és en ruïnes.

Un altre emblema del poble és Lo Parot, una olivera declarada arbre monumental per la seva antiguitat bimil·lenària, situada dins de terme municipal, però fora del centre urbà.

Què fer

L’Horta de Sant Joan ofereix una àmplia gamma d’activitats per a tots els gustos i interessos.

El Centre Picasso, amb més de 200 obres exposades, és una visita obligada per tal de comprendre com aquest paratge va inspirar les primeres etapes de l’obra de l’artista, que de jove va fer dues estades al poble per visitar el seu amic Manuel Pallarés: als anys 1897-98 i 1909 respectivament.

Horta de Sant Joan, el poble que va enamorar Picasso
Centre Picasso

El següent museu, l’Ecomuseu dels Ports, conté informació sobre el Parc Natural dels Ports, on està ubicat el poble. Allí podràs conèixer el ric patrimoni natural i cultural del massís així com dels pobles del voltant.

Horta de Sant Joan, el poble que va enamorar Picasso
Ecomuseu dels Ports

Si t’agrada fer excursions, al mateix municipi de l’Horta de Sant Joan es troba la muntanya de Santa Bàrbara. Just al lateral del Convent de Sant Salvador comença un sender cap a unes boniques coves, la cova de Sant Salvador. Una ascensió et portarà per les runes de les antigues capelles de Sant Antoni i Santa Bàrbara.

Seguint la muntanya per l’antic camí de Bot, passaràs per la bella Torre del Prior, torre de defensa quadrangular d’origen medieval. Allí pots seguir la Ruta de les Aigües que condueix a Les Olles, sobre el riu Canaletes, una de les zones de banys més conegudes de la zona. El pas travessa uns bancs de roca i forma uns engorjats i basses d’aigua a diferent nivell, l’Assut, que és un gran pont de la Via Verda sobre el riu d’Algars, i diverses fonts.

Una altra opció és seguir la Via Verda de la Vall de Zafán que va des de Tortosa fins a Alcanyís per una antiga via de ferrocarril i s’hi pot anar a peu, en bicicleta o a cavall.

En aquest entorn també es pot gaudir de gran varietat d’esports d’aventura com ara el barranquisme, l’escalada o l’espeleologia. I es poden trobar moltes propostes vinculades amb l’enoturisme.

Pots consultar tota l’agenda actualitzades d’activitats al web de l’Ajuntament.

Gastronomia

Terra Alta és un nucli important de la vella i tradicional cuina típica catalana. El conill amb allioli, els caragols saltats, el senglar, les faves a la catalana, la perdiu al caçador i “l’ornit” amb pebre vermell en són alguns dels exemples. Cal destacar especialment la paella de l’hort, cuinada amb l’oli d’oliva produït a la comarca i el cuixot.

En la rebosteria destaca la coca fina, les magdalenes i el coc de mel entre d’altres. Però, sens dubte, els rodots i “les capsetes”, heretades del paladar àrab, són els dolços més genuïns. No es poden deixar de mencionar els fruits secs, especialment l’avellana. I el mostillo, uns deliciosos postres elaborats amb most de raïm i fruita seca.

Per acompanyar l’àpat, la comarca produeix excel·lents vins de la Denominació d’Origen Terra Alta, sobretot el bo blanc, i l’aiguardent anisat de l’Horta de Sant Joan.

On menjar

Tota la proposta gastronòmica de la zona es pot trobar recollida en els restaurants de l’Horta de Sant Joan, que ofereixen cuina tradicional amb aliments de proximitat.

Pots trobar tots els restaurants de l’Horta de Sant Joan a Guiacat.

On dormir

L’Horta de Sant Joan i els seus entorns és un lloc ideal per practicar el turisme rural. Ja sigui per estar en contacte amb la natura i practicar el senderisme, sense necessitat de gaires desnivells, com per conèixer el patrimoni històric dels nuclis antics de les localitats. Fer llogar una casa rural o fer una estada en un càmping són bones opcions.

Pots trobar tots els allotjaments rurals prop de l’Horta de Sant Joan a Guiacat.

Festes

Les Festes Majors d’Horta de Sant Joan se celebren la segona quinzena de setembre i són dedicades a la Nativitat de la Verge Maria, amb dies plens d’activitats, amb música, balls, concursos, correbous i àpats populars.

Altres festes són la Subhasta de Sant Antoni, a mitjan gener, on es beneeixen els animals i fan una recol·lecta de productes. Després es fa una subhasta dels lots de menjar. Els diners recaptats es destinen a la millora del Convent de Sant Salvador.

Amb el convent de Sant Salvador hi ha relacionada la Festa de Sant Salvador, celebrada el 18 de març. Segons el costum, es fa una romeria pels voltants del Convent. Durant el matí es venen dolços típics del municipi (coc, rodots…) donats per la gent del poble, i allí mateix es cuina una paella popular degustada pels assistents. Els beneficis també van destinats a l’arranjament del Convent de Sant Salvador.

Les Festes d’Abril (Primer cap de setmana després del dia 21 d’aquest mes) també tenen una forta relació amb el Sant, ja que es commemora el miracle que després de molt de temps de sequera va fer que plogués. Un cap de setmana ple d’activitats on destacar el Concurs de Pintura Ràpida, activitat per difondre l’art entre la població i a la vegada mostrar el patrimoni cultural i arquitectònic d’Horta de Sant Joan entre els artistes i els visitants.

La Festa de la Costa se celebra l’últim cap de setmana de setembre (després de la Mercè) i pren el nom d’un dels carrers del poble que justament el divideix en dues parts. Una part és la que fa la festa i l’altra és la convidada. En aquesta festa s’engalanen els carrers, s’hi encenen fogueres i es rosteixen tota mena de vianda: sardines, carn, botifarres per a tothom. Finalment, es balla la jota d’Horta, la dansa folklòrica per excel·lència de la comarca.

Per acabar, el primer diumenge d’octubre té lloc la Dolça Tardor (també coneguda com a la festa del Mostillo). Es tracta d’una fira artesanal popular, on es mostren productes d’elaboració artesanal i tradicional lligats a la tardor. El més emblemàtic és el mostillo. La festa finalitza amb un berenar sopar popular.

Millor moment per visitar

El millor és anar-hi a la primavera o als inicis de tardor, quan les temperatures no són tan agosarades, ja que el clima interior de la localitat provoca que els estius siguin molt calorosos i els hiverns són gelats.

Imprescindibles

  • Visitar el Centre Picasso d’Horta de Sant Joan
  • Passejar pel seu monumental nucli antic
  • Recórrer els senders del Parc Natural dels Ports
  • Veure el Convent de Sant Salvador d’Horta

Què veure a prop de l’Horta de Sant Joan

El jaciment arqueològic del Poblat iber de Sant Antoni, es troba a 20 km del centre urbà i es diu que va ser l’origen dels enclavaments que van precedir l’Horta de Sant Joan.

Pel que fa l’entorn natural, des del poble s’observen les Roques de Benet, que van quedar immortalitzades en molts dels quadres de Picasso.

Les Roques de Benet
Vista de les Roques de Benet

A prop queden les poblacions d’Arnes, Paüls i Alfara de Carles, que limiten el terme municipal pel sud, Lledó, Arenys de Lledó i Vall-de-roures (Teruel), a l’oest; al nord, Caseres i Bot, i a l’est, Prat de Comte.

A uns 25 min amb cotxe s’arriba a Gandesa (20 km), la capital de la comarca. I més o menys al doble, queden Móra la Nova, Móra la Vella i Miravet, poblacions amb un alt interés històric per l’impacte de la Batalla de l’Ebre.

Vista de Miravet
Vista de Miravet

Com arribar-hi

En cotxe: Des de Tarragona es triga al voltant d’hora i dos quarts (a uns 100 km), s’ha d’agafar la carretera T-11 en direcció Reus i incorporar-se a la N-420 en direcció Falset. Després continua en direcció Gandesa, passant Móra la Nova i Móra d’Ebre. A Gandesa surt de la nacional i travessa el poble en direcció a Bot. Un cop hi passis segueix per la carretera T-334 en direcció Horta de Sant Joan.

En transport públic: tot i que el trajecte és més llarg s’hi pot arribar amb bus per la companyia Hife, des de Tarragona passant per Tortosa i fent parada a alguns altres pobles.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button