OsonaBarcelonaCiutats i poblesDestacat

Rupit, l’encís d’un poble medieval

Clica per puntuar
(Vots: 2 Mitjana: 5)

Al bell mig de l’espai natural del Collsacabra, envoltada de frondosos boscos i d’una riera, trobaràs Rupit; un dels pobles amb més encant de tot Catalunya.

Rupit és un dels dos pobles integrats dins del municipi Rupit i Pruit, al nord de la comarca d’Osona que té com atractiu la seva ubicació de 845 metres d’altitud. Avui dia, els seus carrers empedrats, el pont penjant i l’ambient rural que es respira t’inviten a conèixer un poble únic, històric i imprescindible a visitar.

Què veure a Rupit

El primer pas és aparcar el cotxe al pàrquing exterior i endinsar-te a peu al poble, ja que no està permès circular per dins de la vila. A més, si t’agrada començar informat o aconseguir un mapa de la zona just trobaràs una caseta d’informació turística.

Per començar aquesta visita hauràs de travessar el famós Pont Penjant que passa per damunt de la riera de Rupit. Un autèntic símbol de la població.

Pont Penjant Rupit
Pont Penjant

A partir d’aquí, ja pots endinsar-te als seus carrers, admirar les façanes de pedra de les cases i descobrir les dates en les quals es van construir. Algunes amb més de quatre-cents anys d’història!

Rupit, l'encís d'un poble medieval
Carrer de Rupit

Un dels primers edificis que veuràs és l’església de Sant Miquel, d’estil barroc, que ofereix la possibilitat de pujar al campanar i gaudir de les millors vistes del poble.

Església de Sant Miquel de Rupit
Església de Sant Miquel

Just al costat descobriràs la plaça Major, un racó molt pintoresc, ple de balcons engalanats amb flors i botigues de caràcter rústic. El lloc perfecte per relaxar-se prenent un aperitiu.

Plaça Major de Rupit
Plaça Major

Seguidament, un dels llocs més característics de Rupit és el carrer del Fossar. Un carrer de pedra amb graons, costerut, però també és l’indret més rústic i antic de tot el municipi.

Carrer del Fossar de Rupit
Carrer del Fossar

Seguint el carrer, a dalt de tot, trobaràs les restes del castell, construït al voltant de l’any 1000 sobre unes roques.

Castell de rupit
Castell

En aquesta zona també hi trobaràs la plaça dels Cavallers, l’antic punt de reunió de la gent distingida de l’època. Altres edificis d’interès són la casa del boticari, la notaria Soler i l’antiga Ferreria. Antigues cases d’oficis que han tingut una llarga història en la població.

Rupit, l'encís d'un poble medieval

Una de les construccions més antigues de Rupit són els molins de la riera. Els primers van aparèixer al segle X, però se’n van construir d’altres al llarg dels segles, fins a un total de dotze. No obstant això, després de la riuada de 1940 se’n van salvar molt pocs. Un d’ells va ser el molí de Marandes (s. XVII), que va estar actiu fins al 1962.

Després de passar l’església, veuràs un carrer estret que baixa cap al camí del riu i que et permetrà pujar fins a l’Ermita de Santa Magdalena. Aquesta ermita, construïda en el segle XVII amb estil barroc i restaurada el 1973, destaca pel seu altar de pedra i el pintoresc campanar d’espadanya.

Ermita de Santa Magdalena de Rupit
Ermita de Santa Magdalena

En aquest mateix camí i en direcció contrària, trobaràs la Bauma Molera, unes coves formades naturalment per l’erosió del massís de Collsacabra, amb unes roques molt curioses de veure.

Bauma Molera de Rupit
Bauma Molera

Si no vols perdre’t cap detall d’aquest municipi, l’Oficina de Turisme ofereix visites guiades d’una hora pel centre històric amb reserva prèvia.

Què fer a Rupit

Destacant que el poble forma part de l’Espai Natural Protegit del Collsacabra podràs trobar una gran varietat d’activitats per fer i perdre’t pels seus racons.

Rupit, l'encís d'un poble medieval

Un dels indrets que amaga aquest parc natural és el bosc de les roques encantades, un espai ideal per gaudir de la natura i fer passejades planeres. Es pot fer una ruta començant al parking del restaurant Coll de Condreu. Davant seu hi ha un caminet que puja fins les roques encantades, no és molt llarg i és de dificultat assequible per a tota la família.

Roques encantades de Rupit
Roques encantades

Si ets amant de la bicicleta de muntanya, Rupit ofereix dos circuits senyalitzats, amb un total de 17 rutes diferents, per gaudir dels encants del Collsacabra i la Vall de Sau, passant pel Pantà de Sau i pobles tan bonics com Tavertet.

En canvi, si el que t’apassiona és el senderisme, trobaràs una gran varietat d’itineraris a realitzar. Els més coneguts, i recomanats, són l’itinerari de les Fonts de Rupit (5 km), l’itinerari del Salt del Sallent (3 km) i l’Itinerari de Santa Magdalena i mirador del Soler (3 km).
Rupit, l'encís d'un poble medieval
A més, si vols conèixer Rupit d’una manera diferent trobaràs l’activitat “Descobreix Rupit”. Mitjançant un fullet, que pots imprimir o recollir a l’Oficina de Turisme, podràs gaudir d’una visita autoguiada per conèixer diverses curiositats del poble. Aquest fullet el podràs aconseguir en català, castellà, anglès i francès.

Descarregar fullet

Gastronomia

El que no pots deixar de conèixer, o tastar, és la seva gran varietat de menjar casolà i de muntanya. Per racons del poble trobaràs diversos restaurants de proximitat i botigues artesanals on podràs gaudir dels millors embotits i coques de la zona, com les llonganisses o la coca de l’àvia. Així, no pots marxar d’aquesta zona sense endur-te uns records ben deliciosos.

Embotits Maria Carme Rupit
Embotits Maria Carme Rupit

On menjar

A Rupit trobaràs una àmplia oferta gastronòmica, des de braserias amb especialitats cuinades a les brases fins a llocs amb vistes úniques o terrasses al cor del poble. Ja sigui que busquis sabors tradicionals, cuina casolana o una experiència gastronòmica amb vistes impressionants, aquest encantador poble ofereix opcions per a tots els gustos i preferències.

Pots trobar tots els restaurants de Rupit a Guiacat.

On dormir

Per poder conèixer de primera mà l’essència de viure en aquest poble medieval, trobaràs molts allotjaments amb diferents capacitats i de tota mena per cobrir les teves necessitats. Tanmateix, hauràs d’elegir que prefereixes, si gaudir de les magnífiques vistes des de la mateixa vila o situar-te al gran espai natural que l’envolta.

Ambdues opcions són perfectes per descobrir aquest territori. Dins de la ciutat et recomanem allotjar-te a l’Hostal Estrella i fora et recomanem la casa rural Mas El Coll.

Pots trobar més allotjaments rurals de Rupit a Guiacat.

Festius i fires del territori

Cada territori, municipi i vila té les seves pròpies fires i festius populars. Us deixem un recull d’ells perquè pugueu gaudir i complementar la vostra estada.
Inicialment, al maig, se celebra l’Aplec de Montdois on tot el poble celebra la missa al santuari de Montdois i seguidament una arrossada popular dins l’església.

El 9 d’agost se celebra la Festivitat de Sant Llorenç, on a part de la pluja d’estels s’organitza una missa a l’ermita de Sant Llorenç Dosmuts i un vermut amb aperitius.

Més endavant, el 29 de setembre, trobaràs la Festa Major de Rupit. En aquesta celebració s’organitzen un munt d’actes culturals, històrics i esportius. Els més típics són la sardana de l’alcalde i el ball dels gegants. A més a més, la festivitat coincideix amb la Marxa BTT que organitza el poble el primer dissabte d’octubre.

A finals de novembre, el dia 30, també se celebra la Festa Major de Pruit on es reuneix el poble a compartir un vermut i una missa.
Finalment, per Nadal s’organitza un pessebre vivent molt famós en la població amb la participació de més d’un centenar de persones.

Millor moment per conèixer la vila

Els millors moments per conèixer la vila de Rupit serien dos. Per un costat, en temporada de pluges, el mes d’abril o maig, per poder visitar el Salt de Sallent i gaudir d’aquest espectacle natural amb la seva gran la magnitud d’aigua xocant amb les roques. Per l’altre, seria en època de Nadal, ja que aquest poble s’ho pren ben seriosament i li agrada celebrar-ho per l’alt amb el seu pessebre vivent.

Imprescindibles

Després de conèixer una mica més sobre aquesta població, et deixem un llistat de les coses imprescindibles a fer-hi:

  1. Travessar el pont penjant
  2. Tastar la coca de l’àvia
  3. Pujar al campanar de Rupit
  4. Visitar el Salt de Sallent
  5. Presenciar el pessebre vivent al Nadal

Què veure a prop

Als voltants de Rupit, es poden visitar diversos edificis de caràcter religiós. Un d’ells és l’ermita de Santa Magdalena, d’estil barroc. A uns quatre kilòmetres de distància, trobaràs l’església de Sant Joan de Fàbregues, d’estil romànic, que queda proper al Salt de Sallent. També, val la pena visitar l’església de Sant Andreu de Pruit, d’estil romànic.

Però, sens dubte, un dels plats forts que ofereix Rupit és el Salt de Sallent.

Es tracta del salt d’aigua més alt de Catalunya, amb una caiguda de més de noranta metres. Per arribar-hi s’ha d’agafar el camí que comença a l’església de Sant Miquel i que segueix el curs de la riera. A més, a tres-cents metres del salt, trobaràs un mirador amb unes vistes impressionants de la zona. En elles podràs contemplar l’Agullola, una gran roca separada del risc molt famosa al Collsacabra, sobretot per les llegendes sobre gegants que ha inspirat.

Salt de Sallent de Rupit
Salt de Sallent

Al voltant de Rupit, també hi ha altres poblacions amb molt d’encant a visitar, com Tavertet, a uns dos quarts d’hora amb cotxe, un poble envoltat de cingles situat a la zona més alta d’un penya-segat, amb vistes al pantà de Sau, Susqueda i el Montseny. I Vic, la capital de la comarca d’Osona.

Tavertet
Tavertet

Com arribar-hi

Per accedir en cotxe hauràs de buscar la drecera C-25, direcció Girona. Més endavant, hauràs d’agafar la sortida 183, direcció Roda de Ter per la C-153 fins a arribar a Olot. A partir d’aquí, trobaràs totes les senyalitzacions necessàries per arribar a Rupit.

En autobús trobaràs el trajecte Barcelona-Vic-Rupit, que funciona diàriament tot i que, ofereix horaris limitats. Des d’altres direccions la millor alternativa és agafar autobús fins a Vic i d’allí agafar les línies directes a Rupit.

En tren trobaràs l’estació més propera a Manlleu i després la de Vic, la qual ofereix més connexions amb altres poblacions com seria Barcelona. Així que des de les altres províncies s’hauria de fer transbord a Barcelona.

També, si arribes en avió, els aeroports més propers són l’aeroport de Girona (2-3 h) i l’aeroport de Barcelona (2-4 h).

COM ARRIBAR-HI

Mapa

Related Articles

One Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button