Home Girona Sant Joan de les Abadesses, una vila amb molt racons per descobrir

Sant Joan de les Abadesses, una vila amb molt racons per descobrir

by turismecat
Sant Joan de les Abadesses

Sant Joan de les Abadesses és el poble més petit de tot el Ripollès però el seu patrimoni històric, cultural i arquitectònic és immens. Amb el pas dels segles, el aquest esplendorós poble va anar creixent al voltant del monestir de Sant Joan de les Abadesses, una de les joies de la localitat.

Per començar la ruta, hem de visitar el casc antic de Sant Joan de les Abadesses, que es coneix com Vila Vella. Aquesta part de la ciutat es va crear al segle XIII gràcies als abats Pere de Soler i Ramon de Blanes i es va organitzar com les ciutats romanes, amb una xarxa de carrers perpendiculars i paral·lels i una plaça al centre. Aquesta plaça envoltada de cases porxades és en l’actualitat la Plaça Major i es considera el cor de la vila. El casc antic està envoltat per una muralla que es va construir al segle XII i de la qual encara es conserven algunes restes. A més, al carrer Major de la Vila Vella hi ha la casa on estiuejava el poeta Joan Maragall i on va escriure obres com La Vaca Cega o els Goigs de la Verge de Núria.

Un dels llocs més bonics de Sant Joan de les Abadesses és el Pont Vell, d’estil romànic i amb un sol arc. Aquest és el primer pont de la vila que es va edificar sobre el riu Ter i data del 1138. Al segle XV, però, el pont es va veure afectat per un terratrèmol i va haver de ser reedificat, anys després, seguint l’estil gòtic. Segles més tard, durant la Guerra Civil espanyola, el pont va ser dinamitat i l’any 1976 es va tornar a construir amb la volta gòtica i les arcades romàniques.

Quan visitem Sant Joan de les Abadesses no podem deixar de passar pel seu monestir. Aquest monestir va ser construït per ordres del comte català Guifré el Pilós amb l’objectiu de repoblar la zona en la qual es trobava perquè havia quedat deshabitada després de les lluites contra l’ocupació sarraïna. Es va fundar al 887 i fins a l’any 945 aquest va ser l’únic monestir femení de tota Catalunya. De fet, la primera abadessa del monestir va ser la filla de Guifré el Pelós, Emma, que va convertir el monestir en un dels més influents de la zona.

L’abadessa Emma va treballar molt durament per aconseguir l’objectiu del seu pare i, cada vegada que una donzella entrava al monestir, la família donava una dot a la institució monàstica. Normalment, aquestes dots eren terrenys, per la qual cosa el monestir va convertir-se en una institució amb moltes terres sota el seu poder. Finalment, al segle XI els nobles van expulsar a totes les dones del monestir després d’acusar-les de dur una vida esbojarrada i ells es van apoderar de tot. Després de l’expulsió de les abadesses el monestir va estar habitat per comunitats de monjos agustinians i benedictins, que van mantenir el prestigi del monestir al llarg dels anys.

L’arquitectura d’aquest monestir compta amb trets característics de tres estils diferents: gòtic, romànic i barroc. Una de les parts més importants és l’església dedicada a Sant Joan, que data del segle XII i presenta característiques del romànic. Aquest temple religiós és un dels exemples més bells i emblemàtics de l’arquitectura monumental del segle XII a Catalunya. A l’interior de l’església hi ha una talla del Santíssim Misteri, una obra de transició entre el romànic i el gòtic que simbolitza la caiguda de la creu, i també s’hi pot trobar el retaule de Sant Agustí. D’altra banda, el claustre data del segle XV i al centre hi ha una pila baptismal del segle XII.

Els amants del senderisme podran fer diferents itineraris que els deixaran bocabadats per la bellesa dels paratges que descobriran. Entre els camins que es poden recórrer, destaquem la ruta del Gorg i Torrents de Santa Llúcia de Puigmal, la Ruta del Ter, que ens permetrà descobrir la bellesa fluvial d’aquesta zona o la Ruta de la Transhumància, que recorre els camins que utilitzaven els pastors per desplaçar el seu bestiar des del Ripollès fins al Vallespir i el Conflent. Per a fer una sortida en família, recomanem La Ruta del Ferro i del Carbó, que és un traçat de via verda de 12 km. Aquest itinerari segueix l’antic traçat de la via del tren que servia com a via de transport del carbó de les mines d’Ogassa. A més, hi ha moltes rutes per a BTT que es poden consultar al Punt d’Acollida del Centre BTT que es troba a l’Alberg Rural de la Ruta del Ferro, situat al Parc de l’Estació.

Si teniu l’oportunitat de visitar Sant Joan de les Abadesses, no ho penseu dues vegades. Aquesta població, a més de tenir una gran riquesa arquitectònica, cultural i històrica està ubicada en un lloc ideal per practicar senderisme i descobrir la bellesa del riu Ter.

You may also like

1 comment

Ripoll, incalculable valor històric | Turisme Catalunya 09/04/2017 - 9:44 am

[…] del territori, el comte Guifré el Pelós, va fundar el monestir de Santa Maria de Ripoll i el de Sant Joan de les Abadesses amb l’objectiu de repoblar la localitat. No en va se la considera el bressol de Catalunya, o […]

Reply

Leave a Comment