
Vilamòs, un paratge encisador
La Vall d’Aran és, sense cap mena de dubte, una de les valls amb més encant dels Pirineus pels seus paisatges nevats, la seva riquesa gastronòmica i el seu patrimoni cultural. De fet, un dels pobles més pintorescs de la Vall d’Aran és Vilamòs, una petita contrada que es troba a 1255 metres d’altitud i que es considera el poble més antic de la Vall d’Aran.
No obstant això, als inicis, el nucli urbà inicial de Vilamòs es trobava en una altre indret molt proper, però una gran riada va emportar-se totes les cases i el poble es va haver de tornar a construir on es troba actualment. Degut a la seva altitud, des de Vilamòs es pot gaudir d’unes vistes espectaculars de la Vall de l’Artiga de Lin i del massís de l’Aneto.
Per arribar a Vilamòs s’ha de passar per una carretera de gairebé 8 km plena de corbes que es desvia de la carretera principal però el trajecte val molt la pena. Durant aquests 8 kilòmetres el visitant ja pot començar a gaudir de paisatges magnífics, coberts de neu a l’hivern i de verdor incipient a l’estiu.
Vilamòs compta amb un gran patrimoni cultural com, per exemple, la capella de San Miqueu, que data del segle XI. Per arribar-hi, simplement hem de caminar per un petit camí que surt del cementiri i ens porta directament a aquest temple religiós d’estil romànic, que alguns defineixen com l’església més antiga de la Vall d’Aran. A més, hi ha l’església parroquial de Santa Maria, d’estil romànic, que data dels segles XI i XII i destaca pel seu campanar, on s’hi poden observar diverses esteles ben marcades als murs.
Passejant pels carrers empedrats del poble, el visitant pot contemplar les cases típiques de la Vall d’Aran, amb murs empedrats, finestrals de fusta i teulades de pissarra negra. Un cop visitat el poble, es pot passar per l’ecomuseu Çò de Joanchiquet. A simple vista, aquest museu sembla una casa més sense cap mena d’interès però, de fet, és molt més que una simple llar. A la Vall d’Aran, la casa va ser durant segles un element clau per a la identificació personal, que va permetre a cada persona relacionar-la amb una propietat o residència. A més, un aranès només podia accedir als béns comunals o formar part de la vida comunitària i garantir la seva subsistència si pertanyia a alguna casa. En el cas contrari, aquell ciutadà no tenia cap dret. Doncs bé, Çò de Joanchiquet ha sigut des del segle XVI una de les cases més riques de tot el Baix Aran i va estar habitada per diverses generacions de la mateixa família fins a la meitat del segle XX. En els darrers anys, s’ha intentat restaurar i conservar el mobiliari de la casa de començaments del segle XX i el visitant pot recórrer les diverses cambres de la casa, reconvertida en l’ecomuseu Çò de Joanchiquet, per fer-se a la idea de com vivia una família aranesa de classe alta ara fa un segle.
El poble de Vilamòs és molt petit, de fet, només hi ha un parell de restaurants i no sempre els trobarem oberts però, sense cap mena de dubte, allà podrem gaudir de plats típics de la Vall d’Aran amb productes de primera qualitat.
Per als amants del senderisme, des de Vilamòs, es poden fer diverses excursions per la muntanya per descobrir els tresors amagats de la Vall d’Aran. Per les sendes que surten de ben a prop del poble, es poden trobar grans prats verds, fonts d’aigua natural i algun estany ple d’aigua en temporada de desglaç. A més, es pot gaudir de les meravelloses vistes que es poden contemplar als miradors que trobarem al llarg dels camins.
Una de les excursions més conegudes que es pot fer des de Vilamòs és la que connecta aquesta vila amb el cim del Montulde, situat a 2.500 metres d’altitud. És una excursió molt bonica, de 6 hores de durada, que permetrà al visitant endinsar-se en la part menys humanitzada de la Vall d’Aran, passant per diferents llacs i gaudint de vistes panoràmiques que el deixaran sense respiració.
Vilamòs és, per tant, el lloc ideal per desconnectar, evadir-nos del nostre dia a dia i respirar l’aire pur de la natura al cor de la Vall d’Aran.