Baix CampCiutats i poblesD'interès turísticDestacatTarragona

Prades

Prades és un municipi tarragoní que pertany a la comarca del Baix Camp. Els seus habitants l’anomenen la “Vila Vermella” a causa de la pedra de color vermellós que forma part de molts dels seus edificis.

Prades té un gran valor tant paisatgístic com ecològic. De fet, el terme municipal es troba dins la Xarxa Natura 2000 de les Muntanyes de Prades, de la Reserva Natural Parcial del Barranc del Titllar i Tossal de la Baltasana i del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN).

Prades carrer

Què veure

En l’àmbit històric i cultural Prades també destaca. Per això el seu conjunt històric està catalogat com a Bé d’Interès Cultural. D’orígens medievals, el formen el castell, les muralles, la plaça i l’església.

Pel que fa a la muralla que envoltava el poble, encara queden alguns dels trams que donaven accés al nucli antic.

Prades porta muralla

Del castell tan sols es conserven unes poques ruïnes, però de la seva església, dedicada a Sant Miquel, en queden l’absis, una antiga capella i un tram de la nau principal.

Prades castell

La Plaça Major és el punt de trobada dels habitants de Prades. Es tracta d’un recinte porticat en el qual s’ubiquen bars i restaurants.

Els majors atractius d’aquest indret, a més de prendre l’aperitiu o sopar, són la Font de Prades (d’estil renaixentista i amb forma de globus terraqüi) i l’església de Santa Maria. Del temple cal destacar la barreja d’estils que mostren les reformes i ampliacions posteriors al segle XII, així com la pedra vermellosa tan característica de la vila.

Prades esglesia santa maria

Adossat a l’església i a les cases de la plaça s’observa un gran arc que forma part del Portal de la Creu, un dels elements que queda de l’entrada principal al recinte emmurallat.

Prades portal fortificat
El conjunt històric de Prades el complementen la resta de racons amb encant que es poden descobrir en recórrer els seus carrers empedrats i plens de flors.

Prades carrer

Llocs com el Passatge de la Muralla, la plaça dels Infants, la plaça de la Pau o l’Arc de Pons no es poden passar per alt. Com tampoc la casa més antiga del poble a la qual s’arriba creuant el Barranc dels Bassots a través d’un dels antics accessos de la muralla, el Planet del Pont.

Prades arc ponos

Sortint una mica del centre trobareu l’ermita de Sant Antoni, una petita ermita feta de pedra que va ser reconstruïda a meitat del segle XX.

Prades ermita sant antoni

És imprescindible fer la petita ruta, de nivell fàcil, fins a l’Ermita de l’Abellera.

Què fer

L’orografia de les Muntanyes de Prades fa possible que es pugui explorar l’entorn natural a través de diverses rutes senyalitzades, sigui a peu o amb bicicleta, i descobrir indrets espectaculars.

Alguns d’ells són la Roca Foradada, el Perelloner del Sisteré, un arbre monumental de 12 metres d’alçada i una envergadura de més de 3 metres.

perelloner cisterer

Des de l’ermita de l’Abellera, a poc més de 1000 metres d’altitud, s’observa una panoràmica de la vall del riu Brugent, del municipi de Capafonts i de les muntanyes que envolten la zona. Tot i que sempre es poden millorar les vistes pujant al pic més alt de les Muntanyes de Prades, el cim del Tossal de la Baltassana, situat a 1203 metres sobre el nivell del mar.

Ermita de l'Abellera Mirador (Prades)
Una de les característiques de Prades i tot el seu entorn és la qualitat del seu cel nocturn, un dels més foscos i nets de tot Catalunya. Gràcies a això, el 2016 es va crear el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, certificat com a Destinació Turística Starlight. Allà es duen a terme diverses activitats astronòmiques durant tot l’any, com l’observació d’estrelles, galàxies i planetes a través del telescopi.

parc astronomic prades

Gastronomia

Dos productes típics de la gastronomia de Prades són la mel i les patates. Aquestes, conegudes popularment com a “trumfos”, destaquen per la seva qualitat, una característica que les ha portat a guanyar el distintiu Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

Patates de Prades

On menjar

Pots trobar tots els restaurants de Prades a Guiacat.

On dormir

A Prades es poden trobar diversos allotjaments, la majoria situats en cases rurals o apartaments turístics. També compten amb un càmping. Però, sens dubte, el que atrau més visitants és el Xalet de Prades. Es tracta d’un hotel rural amb habitacions exteriors. Algunes tenen forma d’iglú i sostre de cúpula transparent, pensades per poder veure les estrelles. Altres són cabanes de fusta damunt d’un arbre.

Pots trobar tots els allotjaments rurals de Prades a Guiacat.

Festes

Al setembre, durant la Festa de la Patata, es pot degustar aquest producte en receptes elaborades de mil formes diferents.

Millor moment per visitar el poble

Prades és un municipi especialment fred a l’hivern, on la neu acostuma a fer acte de presència. La resta de l’any, en canvi, les temperatures són moderades i fan molt agradable visitar-lo, inclús a l’estiu. Això permet fer activitats a l’aire lliure i gaudir de la bellesa natural de l’entorn.

Com arribar-hi

Des de Barcelona es pot arribar mitjançant l’autovia A-2 en direcció a Vilafranca del Penedès, seguir fins a Montblanc i allà canviar a la carretera N-240 fins a l’Espluga de Francolí. A Vimbodí s’agafa el desviament per la TV-7004 en direcció a Vilanova de Prades.

Venint de Girona hi ha dues opcions: l’AP-7/AP-2 en direcció a El Vendrell i la Bisbal del Penedès fins a l’Espluga de Francolí; o bé agafar la via C-25 fins a Tàrrega i des d’allà la C-14 fins a l’Espluga.
Si vens de Lleida, has de conduir per l’AP-2 fins a l’Albi, on s’agafa la LP-7013 direcció Vilanova de Prades.

Imprescindibles

  1. Realitzar alguna de les rutes senderistes per descobrir les coves, les formacions de roca i els miradors.
  2. Perdre’s pels carrers del poble i admirar el seu patrimoni arquitectònic.
  3. Tastar les patates de Prades.
  4. Observar les estrelles amb el telescopi del Parc Astronòmic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button