D'interès culturalTarragona

Prades

Prades és coneguda com la Vila Vermella a causa de la pedra amb què s’han edificat molts dels seus edificis i que té una tonalitat rogenca.

Pertany a la comarca del Baix Camp, a la província de Tarragona, i a l’estar situada a 950 metres sobre el nivell del mar, gaudeix d’un clima mediterrani de muntanya, amb estius secs i a temperats. Aquest factor l’ha convertit en una població d’estiueig molt concorreguda.

A més, el visitant pot gaudir d’un dels seus productes estrella: la patata de Prades. Aquest aliment compta amb el distintiu Indicació Geogràfica Protegida (IPG), que garanteix la seva qualitat.

Gràcies al seu patrimoni arquitectònic d’època medieval, Prades ha estat designada com a Bé d’Interès Cultural. Les muralles, el castell i l’església formen part d’aquest conjunt.

El Portal fortificat, que dona pas al carrer Major, i la Creu de terme (s. XVIII) és el primer que troben els visitants quan arriben a la vila. Després, sorprèn com les restes de la muralla han acabat formant part de les cases.

Crida l’atenció l’església de Santa Maria la Major (1194) pels seus diferents estils, que van del romànic al gòtic, passant pel renaixentista.

Del castell, en canvi, només es conserven ruïnes, a excepció de la seva església.

Prades és una població integrada dins de la Xarxa Natura 2000 de les Muntanyes de Prades. És un espai protegit de gran valor natural i paisatgístic, ple de camins i pistes forestals que sovint recorren els aficionats al senderisme, la bicicleta i el trekking. Tanmateix, l’orografia del terreny també permet practicar l’escalada, el descens de barrancs o l’espeleologia.

Si ens endinsem en el Camí Natural de Prades podrem fer diverses rutes. Una d’elles ens portarà a conèixer el Perellonet del Cisterer, un arbre monumental de 12 metres d’alçada i amb una copa de més de 3 metres de longitud.

I encara una altra ens mostrarà l’única població de roure reboll, una espècie única a Catalunya.

Al territori també existeixen algunes coves. En una d’elles es troba l’ermita de l’Abellera, datada l’any 1570.

A Prades també es pot gaudir del cel nocturn al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, ja que és una Destinació Turística Starlight.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Back to top button