Vall d'AranCiutats i poblesDestacatLleida

Bausen, un poble de conte

Clica per puntuar
(Vots: 1 Mitjana: 5)

Bausen és un poble idíl·lic de la Vall d’Aran, situat al terçó de Quate Lòcs, al Baix Aran. La manera que encara conserva la seva autenticitat, amb carrers i cases tradicionals de muntanya, i estètica rústica i encantadora, fan que sembli poble de conte. Molt visitat per la seva espectacular fageda mil·lenària del Bosc de Carlac i per gaudir les seves impressionants vistes, amaga la història dels Amants de Bausen, de dos joves l’any 1900.

Què veure

Passejant pels carrers de Bausen us trobareu les típiques cases amb teulades de pissarra escalonades, carrers empedrats i escales que segueixen l’orografia de la zona, i que doten d’aquest aire rústic i bucòlic al poble.

Vista d'un carrer de Bausen
Vista d’un carrer de Bausen

Entre les teulades, sobresurt el campanar de la Glèisa de Sant Peir de Bausen, al carrer Major. És una església barroca, es creu que construïda sobre una altra romànica de Santa Eulàlia, amb un absis quadrat i algunes inscripcions als seus murs.

Glèisa de Sant Peir de Bausen
Glèisa de Sant Peir de Bausen

Resseguint pel carrer Major, on comença el Camí de Carlac, s’arriba a la Capella de Sant Roc. És una petita edificació de culte amb un campanar.

Capella de Sant Roc
Capella de Sant Roc

Continuant el camí una mica més amunt hi ha el Mirador de Bausen que permet unes vistes espectaculars de la Vall de Toran i les muntanyes que l’envolten.

Mirador de Bausen
Mirador de Bausen

Al seu costat, es troba el cementiri de Santa Teresa, que porta aquest nom de l’única persona que hi descansa.

És la història dels amants de Bausen: la Teresa, de la casa Belana, i el seu cosí Sisco, de la casa Docentes, que es van enamorar i es volien casar. Que fossin família no era un fet estrany en aquella època, però la Teresa i el Sisco no es van poder casar perquè no van poder pagar la quantitat de diners que els va exigir el mossèn per obtenir la dispensa papal que els obligava a aportar bisbat per ser parent. Així i tot, se’n van anar a viure junts i van tenir dos fills.

La Teresa va agafar una pneumònia aguda i es va morir amb 33 anys, el  10 de maig de 1916. Llavors el rector es va negar a enterrar-la perquè vivia “en el pecat” d’haver anat a viure junts. El capellà va oferir la possibilitat de donar-li sepultura en un lloc on estaven enterrats els no catòlics, però en Sisco s’hi va negar. Aleshores tot el poble es va bolcar a ajudar-lo, i es va començar a construir un nou cementiri als afores del Bausen. En una nit van aixecar un mur i van poder donar sepultura a la Teresa. La làpida porta escrit: «A mi amada Teresa».

Anys després, en Sisco va marxar a França amb els seus dos fills, on va morir. La seva última voluntat era ser enterrat al costat de Teresa, però no es va poder fer mai realitat, possiblement a causa de la Guerra Civil. Així, ha quedat aquesta romàntica història que fa que molta gent vingui a visitar aquest indret.

Què fer

Bausen és un lloc idíl·lic on començar excursions. La més famosa és pel Bosc de Carlac. Una preciosa excursió circular d’unes 3 hores que comença al poble de Bausen o transcorre per bells paisatges i un bosc frondós de faigs centenaris. En més d’una ocasió, el poble es veu col·lapsat de vehicles que volen estacionar a Bausen per fer la ruta de Carlac: en temporada alta i caps de setmana poden arribar als 500 excursionistes. Per això, com que la zona de pàrquing és limitada es va instal·lar una barrera que s’abaixa quan ja no caben més cotxes a l’entrada del poble.

També es pot seguir el Camin Reiau d’Era Honeria a Bausen (13,85 km i 630 m de desnivell, equivalent a unes 5-6 h), i de Bausen a Bossòst (14,15 km i 645 de desnivell, també unes 5-6 h).

Vistes des de Bausen
Vistes des de Bausen

Gastronomia

La gastronomia de la Vall d’Aran destaca per l’ús de productes d’elaboració pròpia: hi ha molts petits productors locals, obradors i tallers artesanals d’elaboració de formatges i iogurts, embotits (bull negre, xoriço, paté), pa, confitures, vinagre de sidra, mel, conserves… Això representa molta qualitat i pervivència dels sabors tradicionals.

Entre els plats típics de la zona destaquen els elaborats amb animals de la caça: l’olla aranesa, un brou amb carn de porc, de vedella, pollastre, pasta, llegums i verdures; el confit d’ànec i el civet de senglar.

Olla aranesa
Olla aranesa – Restaurant Casa Turnay

En rebosteria, s’elaboren els corquilhols, unes pastes tradicionals fregides a base de farina i sucre, i els tronquets, unes pastes amb anís i forma de rombe, fregides i empolvorades amb sucre.

On menjar

A Bausen hi ha el Bar Restaurant “Casa Lila” i la Taverna de Bausen, ambdós restaurants on menjar cuina aranesa tradicional i elaborada de forma casolana. El seu interior és molt acollidor i també disposen de terrasses on gaudir de les espectaculars vistes de la Vall; ideals per aturar-se a prendre alguna cosa, fer un menú o plats combinats.

Pots trobar tots els restaurants de Bausen a Guiacat.

On dormir

Bausen no disposa d’allotjaments, potser perquè es troba una mica més aïllat de la resta de pobles. Això fa que pugui conservar la seva arquitectura tradicional sense necessitat de construir noves edificacions. Però a la Vall d’Aran hi ha moltes opcions on allotjar-se en una estada vacacional. L’opció que us recomanem és llogar una casa rural, per viure l’experiència de la Vall d’Aran més autèntica i acollidora, ideal per anar-hi amb família o amics.

Consulta tots els allotjaments rurals propers a Bausen a Guiacat.

Festes

La Festa Major de Bausen se celebra del 15 al 18 d’agost amb activitats populars: activitats infantils, concerts, tradicions, espectacles, etc. Durant aquests dies, la població de 66 habitants creix amb visitants que venen a veure-la.

La Festa de la Llana se sol celebrar a la primera setmana d’octubre, sovint en divendres. El seu objectiu és donar suport a l’artesania i les indústries locals de transformació de la llana i revalorar la llana d’ovella de raça aranesa amb l’objectiu de recolzar l’activitat de la ramaderia local i conservar la diversitat ovina als Pirineus.

Millor moment per visitar

El millor moment per visitar Bausen és a la primavera o a la tardor. A l’hivern es pot gaudir del paisatge nevat, però la neu també pot dificultar-hi l’accés. Com hem explicat, a l’estiu, el poble sol estar més massificat.

Imprescindibles

  • Visitar la Glèisa de Sant Peir de Bausen.
  • Contemplar les vistes del Mirador de Bausen.
  • Gaudir del meravellós entorn del Bosc de Carlac.

Què veure a prop

A la Vall d’Aran hi ha molts pobles per conèixer: Arties, Bossòst, Canejan, Les, Bagergue… i tots tenen el seu encant! Així com la capital, Vielha.

Canejan
Canejan

Si agrada fer excursions, és molt recomanable visitar el Parc Natural d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici.

Parc Natural d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici
Parc Natural d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici

Com arribar-hi

En cotxe: Canejan està a 30 min. en cotxe de Vielha per la carretera N-230 (Lleida – Vielha). A Vielha s’hi pot arribar per l’A-2 des de Barcelona (4 h) i des de Girona per la C-25 (4 h 30 min), i després agafar l’N-230 des de Lleida (2 h 15 min). També s’hi pot arribar per l’Aragó, per l’autopista A-22.

En transport públic: la parada de bus més propera que hi ha és la de Pontaut, a uns 20 min a peu del centre de Bausen. Passa l’autobús Eth Pònt de Rei – Lleida, de l’empresa Alsina, que arriba a Vielha i pel camí, fa parada als principals pobles de l’oest de la Vall d’Aran. Pots consultar-ne els detalls i horaris aquí. Un cop allí, es pot agafar un Alsa fins a Barcelona o Lleida, on hi ha estació de tren.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button