El Pont de Suert, un punt de confluència
El Pont de Suert és la capital de la comarca de l’Alta Ribagorça. Està situat a la vall de la Noguera Ribagorçana, en un enclavament estratègic dins del Pirineu català, francès i aragonès que limita amb la Vall de Boí, pel nord; així com: la Vall de Barravés, la Vall de Llevata, la Vall Fosca, la Val d’Aran, la Vall de Benasc i la d’Isàvena.
En l’àmbit econòmic, el Pont de Suert és un municipi de muntanya on tradicionalment ha perdurat l’activitat agrícola i ramadera. La indústria hidroelèctrica ha estat des de mitjans del segle XX, el factor de desenvolupament econòmic ribagorçà i les centrals que han contribuït a l’augment de la població en aquesta zona de muntanya.
Què veure
Es pot iniciar la visita fent un passeig pel barri històric, d’època medieval (dels segles XIII a XV).
El formen la plaça Major, l’antiga plaça de la vila en bona part porxada i que conserva els edificis més antics, com ara la casa dels Cotorí, i també hi ha l’Ajuntament de la Vila, un edifici del s. XVIII d’estil barroc tardà. És el punt que connecta els principals carrers del barri vell.
El carrer Major és el principal de la vila, conserva cases menestrals amb porxos d’arcades medievals i amb teulades de teula àrab. Segueix l’estructura de l’antiga trama medieval, per això, encara que té sortides pels dos costats, pot semblar un cul-de-sac.
Altres carrers són l’Escú o del Forn, que pel seu nom significa obscur, un carrer estret i baix fet de carreus i bigues que fa que sembli un petit túnel. També el d’Avall o de Baix, un dels carrers més típics i que millor conserva l’estructura i fesomia medievals: amb un traçat sinuós i lleugerament costerut. El més curiós és que travessa les cases amb voltes i passadissos.
Al lateral del riu, es troben dos dels edificis emblemàtics: El Palau Abacial i l’Església Vella dedicada a l’Assumpció i que, avui dia, alberga la Col·lecció d’Art Sacre de la Ribagorça.
El Pont Vell travessa el riu de la Noguera Ribagorçana, fet amb una estructura de ferro.
L’altra plaça important del Pont de Suert, és la Plaça del Mercadal, situada als límits del barri vell i més àmplia. També té laterals porticats per arcades de diferents tipus i volades, i hi ha situat un rellotge de sol datat del 1860. Als diumenges s’hi celebra el mercat setmanal.
Girant pel carrer de l’església, es troba l’Església de l’Assumpció Nova. Construïda l’any 1955, sufragada per l’empresa d’energia elèctrica ENHER coincidint amb l’inici de les obres hidroelèctriques a la conca, és l’edifici modern més emblemàtic del Pont de Suert, amb atrevides formes.
Què fer
El Pont de Suert està situat en un paratge meravellós gràcies als espais d’interès natural, que el fan un bon lloc per fer excursions i practicar esports de muntanya.
Als seus voltants hi ha un munt de camins per recórrer, molts d’ells van ser vies de comunicació amb els pobles veïns o eren utilitzats per la transhumància.
Un dels recorreguts que es pot fer és la ruta de la Fauna de Montiberri, una ruta circular de menys de dues hores i dificultat fàcil, a frondosa vall de Montiberri, que va de la font de la Mena a Montiberri.
Si us interessa la vida natural d’aquest indret podeu visitar el Centre de Fauna, destinat a la conservació, sensibilització i educació ambiental de la llúdriga.
A més, també es pot optar per fer una ruta molt famosa per recórrer els pobles del voltant: la ruta dels minairons. És una iniciativa de l’Ajuntament del Pont de Suert que passa per llocs estratègics de vuit poblacions de la localitat, amb inici al Pont de Suert, a través d’uns éssers mitològics anomenats minairons.
Gastronomia
La gastronomia de l’Alta Ribagorça destaca pels plats amb carn i els derivats de la llet i l’ou. Com a exemples, el freginat o el palpís de xai, el porc amb faves tendres, els embotits (xolís, girella, secallona, la botifarra traïdora o el farcit de carnaval), l’escudella de carabassa, la col i les trumfes amb suc de rosta, com un trinxat; les truites; i els formatges d’ovella. De postres, s’elaboren la coca de llardons i el brossat, una espècie de mató, i l’arrop, un xarop de raïm.
On menjar
Al Pont de Suert té una àmplia oferta de restaurants i fondes tradicionals on fer un bon àpat, així com bars de tapes, cuines d’autor i creatives, i d’altres llocs del món: colombiana, italiana…
Consulta tots els restaurants a Guiacat.
On dormir
El Pont de Suert és un bon paratge on fer turisme rural i allotjar-se en masies i cases rurals de gran capacitat i serveis. N’hi ha de molts tipus, però la majoria són cases tradicionals de muntanya reformades que ofereixen diverses tipologies d’estades. Són ideals per gaudir d’uns dies de desconnexió i proximitat amb la natura.
Pots trobar tots els allotjaments rurals a Guiacat.
Festes
Les dues grans festes del Pont de Suert són a l’estiu i a l’hivern: la festa major se celebra a inicis-mitjans d’agost, i la festa major petita pel pont de desembre.
La baixada de les Falles té lloc per la revetlla de Sant Joan. És una tradició ancestral lligada al solstici d’estiu que se celebra en diverses valls del Pirineu Central. Consisteix a encendre falles del faro, un pi tallat i plantat que es deixa assecar. Els fallaires el baixen tot il·luminant una serp de foc. Un cop a la plaça es fa una gran foguera i es reparteix el menjar i el beure per passar la revetlla.
Al juny, té lloc la romeria cap a la Mare de Déu del Remei i, al maig, la de la Mare de Déu de la Mola.
Finalment, a l’octubre s’organitza la fira de la Girella, un embotit típic.
Millor moment per visitar
La millor època per visitar el Pont de Suert és quan fa bon temps. Us recomanem anar-hi a finals de primavera, l’estiu o principis de tardor. Així podreu gaudir tant de la natura i els esports de muntanya, com d’una bona passejada per la vila i la seva arquitectura.
Imprescindibles
- Recórrer el nucli antic del Pont de Suert.
- Veure l’Església de l’Assumpció Nova.
- Gaudir de l’entorn resseguint els seus camins i visitar els seus paratges naturals.
Què veure a prop
El Pont de Suert té els seus límits meridionals cap a les cingleres de la serra de Sant Gervàs, al Prepirineu, i cap al nord arriba fins al Corronco de Durro i al cim del Cap dels Vedats d’Erta, en plena serralada pirinenca.
A uns 35 minuts caminant des de la banda del barri de les escales i poc menys de 5 minuts del centre amb cotxe, s’arriba a les restes de l’antic Monestir de Santa Maria de Lavaix, datat el 839 i cobert per les aigües del pantà d’Escales. Les vistes, però, són espectaculars i al costat es troba l’àrea de lleure de la Font de la Mena, amb zones de senderisme i espais per pícnic.
No gaire lluny del centre urbà, al terme de Castelló de Tor, es troba el Pont del Remei, un pont de pedra declarat Bé Cultural d’Interès Local, en una zona molt agradable per passejar o fer senderisme i també hi ha una ermita.
També es poden visitar altres localitats properes com Llesp, Sarroqueta, Viuet, un poble despoblat on encara hi ha l’església de Sant Salvador, Gotarta, Igüeri, Irgo, Iran i Casós; un seguit de pobles petits amb el seu encant particular.
Recomanem fer una visita a Viu de Llevata i Perves, a l’Alta Ribagorça; així com els pobles de la Vall de Boí, i el Parc Nacional d’Aigüestortes.
Com arribar-hi
Les principals vies de comunicació del Pont de Suert són la carretera N-230 i l’autopista A-2 (3 h i 15 min. aproximadament des de Barcelona). Per la carretera, són 1 h i 40 min fins a Lleida, per anar-hi des de Girona s’hauria d’agafar la C-25 (unes 4 h en total) i des de Tarragona la carretera de Tarragona a Sant Sebastià o Bilbao, o seguir per l’N-230, en poc menys de 3 h.
En transport públic, hi ha l’opció d’agafar un autobús ALSA que va de Barcelona a Vielha, i que passa també per Lleida, en una freqüència força recurrent.