Monuments històricsD'interès culturalLleidaNoguera

Baronia de Sant Oïsme

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

El Castell de Sant Oïsme és una fortificació romànica ubicada al poble de la Baronia de Sant Oïsme, dins del municipi de Camarasa, a la comarca de la Noguera. Es troba situat en una roca enfront de la confluència de la vall de la Noguera Pallaresa amb la vall d’Àger, sobre l’embassament de Camarasa.

El castell és d’època romànica i data del segle XI. L’edifici és considerat bé cultural d’interès nacional. El castell ha passat per diferents vicissituds, en el segle XIV apareix en un document del rei Pere III com a castell de Sant Oïsme situat a la baronia de Meià. Sembla que va seguir una història diferent als castells de la conca de Meià que van ser inclosos en el marquesat de Camarasa.

Baronia de Sant Oïsme

La torre del castell és la seva estructura principal i conserva una alçada de 14m, amb un diàmetre intern de 270m i un gruix de murs de 1,5m a peu pla, mentre que a la part superior el gruix és de 1,13m. La porta principal es troba a 4m del terra interior i està orientada al sud, coberta amb un arc de mig punt. Al nord hi ha dues espitlleres. A l’interior, la torre està construïda amb carreus rectangulars de mida mitjana units amb morter de calç. A més de la torre, a la cima de la roca on es troba ubicada, hi ha altres edificis pertanyents al castell.

Baronia de Sant Oïsme

La Baronia de Sant Oïsme és un conjunt parcialment aïllat, tot i que compta amb cases del nucli antic d’aquest agregat, que pertany a Camarasa.

Al costat del castell trobem l’església de la Baronia de Sant Oïsme. La capella està formada per una sola nau, amb una coberta de volta de canó i una capçalera trevolada que presenta tres absis semicirculars. En cadascun d’aquests absis, trobem finestrals de mig punt i doble esqueixada que aporten llum i elegància a l’interior.

Baronia de Sant Oïsme

Al llarg dels segles, l’absis del costat nord ha estat objecte de diverses modificacions. Destaquen l’arc triomfal i la volta de canó de mig punt, així com la porta de mig punt situada al costat nord de la capella. Una característica notable és el campanaret quadrat, situat sobre el creuer, amb finestres geminades, columnes i capitells mensuliformes a les quatre cares.

Aquest campanaret, datat al segle XII, és un exemple magnífic de l’arquitectura de l’època. Els murs de la capella estan construïts amb carreus de pedra, mentre que la coberta està realitzada amb lloses de pedra del país, donant-li un aspecte robust i autèntic.

Baronia de Sant Oïsme

El castell de Sant Oïsme és una obra que demostra l’art romànic català, i es considera una referència arquitectònica d’aquest estil a la Noguera.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button