Ribera d'EbreCiutats i poblesTarragona

Tivissa, una vila amb un gran patrimoni històric

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Una de les poblacions més pintoresques de les Terres de l’Ebre és Tivissa. Aquesta vila, que es troba entre les muntanyes de Tivissa i Vandellòs, compta amb un dels termes municipals més grans de tota Catalunya i es caracteritza per la seva bellesa natural i la seva riquesa històrica i cultural.

El municipi de Tivissa, que compta amb una superfície de 208 km², es troba sobre un turó al peu de la serralada de Tivissa, a més de 300 metres sobre el nivell del mar. Des d’aquest indret, la població disposa d’unes vistes privilegiades de la vall de l’Ebre i es converteix en una majestuosa vila de muntanya encapçalada per l’església de Sant Jaume, que és sense cap mena de dubte el punt més elevat del municipi.

Tivissa és una població que captivarà als visitants per la seva història i el seu entorn natural. La seva ubicació, la generositat dels seus habitants i les diferents opcions que ofereix l’emplaçament natural en el qual es troba, fan d’aquesta vila una de les més encisadores de totes les que hi ha a les Terres de l’Ebre.

Què veure

Per començar la visita a Tivissa recomanem passejar pels carrers estrets i serpentins del nucli antic, on destaquen les precioses façanes engalanades amb testos de flors de tots colors. Seguidament, arribarem a la plaça del Mercat, on se celebraven els judicis a l’època medieval.

Carrer de Tivissa
Carrer de Tivissa

Si continuem amb la nostra ruta, podrem trobar l’antiga muralla que funcionava com a sistema de defensa. Actualment, la muralla està integrada en la façana d’algunes cases i encara s’hi conserven les seves quatre obertures: el portal d’Avall, el portal d’Era, el portal del Raval i el petit Portell.

Portal d’Avall de Tivissa
Portal d’Avall

Al nucli antic de Tivissa hi ha l’Església Arxiprestal de Sant Jaume, un edifici que es caracteritza per la bella combinació dels seus estils arquitectònics: gòtic, renaixentista i barroc. Aquest temple religiós està format per diverses parts que pertanyen a tres edificis eclesiàstics de diferents èpoques.

Església Arxiprestal de Sant Jaume
Església Arxiprestal de Sant Jaume

En primer lloc, l’església antiga data del segle XIII i és una combinació d’estils gòtics i renaixentista. La capella del Roser, d’estil renaixentista, data del segle XVIII i respecta la construcció anterior, de manera que totes dues es conserven. Finalment, l’església nova, data del segle XIX i es va construir al voltant de la vella. És d’estil gòtic i cobreix completament l’església antiga perquè sobre les voltes de l’antic temple, se’n van construir les noves. Totes tres esglésies formen un conjunt magnífic i digne de visitar.

Església Arxiprestal de Sant Jaume
Església Arxiprestal de Sant Jaume

Una altra de les parts interessants del nucli antic són els quatre rentadors de la sèquia del Camí. Aquests rentadors es van construir en la dècada de 1890 i estan composats per parets de pedra i una teulada de teules àrabs. Avui en dia encara hi corre l’aigua d’una font propera i la sobrant s’aprofita per regar alguns camps propers.

També al centre històric de Tivissa podem trobar l’edifici senyorial Ca l’Hostal, que data del segle XVI i és un exemple únic de l’estil renaixentista català. A més, ben a prop hi ha diverses cases pairals amb façanes molt curioses, on destaquen els escuts, figures geomètriques i rellotges de sol.

Ca l’Hostal Tivissa
Ca l’Hostal

Un altre edifici que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya és Ca Magrinyà, també anomenat Ca Eloi, una casa del segle XV situada al carrer d’Avall, prop de la seva confluència amb la plaça del Mercat.

Ca Magrinyà Tivissa
Ca Magrinyà

Un dels edificis més importants del barri antic és el Castell termenat de Tivissa, que es va conquerir als sarraïns i va ser lliurat als templers el 1153. Alguns anys més tard, el castell va passar a mans de diverses famílies nobles i durant el segle XVIII s’hi va edificar l’Ajuntament i l’Hospital de Santa Maria en dues parts de la seva fortalesa. A començaments del segle XX es va començar una reconstrucció de l’edifici i gràcies a una modernització duta a terme el 1987 s’han pogut conservar les parets exteriors, la torre, els arcs i els contraforts.

Al costat del Casal Cultural i de l’Oficina de Turisme hi ha una plaça amb bancs al principi del carrer que fa de mirador: es poden contemplar les vistes panoràmiques de les terres dels voltants.

Tivissa, una vila amb un gran patrimoni històric

Què fer

Com hem mencionat anteriorment, la vila de Tivissa es caracteritza per la seva riquesa històrica i, un dels seus atractius són les restes arqueològiques que s’han trobat als seus voltants. A la Casa de la Cultura de Tivissa hi ha un centre d’interpretació que té com a objectiu donar a conèixer i difondre tota mena d’informació sobre els jaciments arqueològics de la vila.

A més, el municipi de Tivissa és un bressol de senders de gran recorregut i itineraris de diferents dificultats que creuen paratges naturals de bellesa extraordinària amb autèntics paisatges rocosos i de muntanya mediterrània salvatge. Aquesta extensa xarxa de camins permet realitzar itineraris a peu, corrents o amb bicicleta i  gaudir de les vistes.

És un paisatge conegut per escaladors que venen a Tivissa per les seves vies ferrades i vies d’escalada als cingles calcaris. També n’hi ha de diferents nivells i dificultats. Les vies ferrades es van construir fa tan sols 10 anys, algunes estan pensades per a poder iniciar-se en aquesta tècnica i altres per als experts que poder combinar totes les vies.

Gastronomia

La cuina de la Ribera d’Ebre és fruit dels productes de la seva terra. Els plats més típics són a base de carns, pollastre, rovellons, escarxofes i altres productes de l’hort a la brasa, o també les anguiles del riu. L’olla amb pilota, la paella d’arròs, les sopes, la botifarra amb mongetes seques i tota mena de truites (de patata, de ceba, de pèsols, de carabassó o de rovellons) en són alguns exemples.

En algunes cases encara es preparen plats especials com la sardina de casco i la flor de carabassera arrebossada. Tradicionalment, també es preparaven olives de diferents varietats en herbes per la seva conserva.

Les postres s’enriqueixen amb fruites de temporada i fruits secs: figues, panses, ametlles, avellanes, nous… i els vins de la comarca: negres, rosats i blancs, o licors tradicionals: l’anisat, la ratafia, el licor d’avella, la mistela, el moscatell, la malvasia, el vimblanc, el licor d’herbes i el vi ranci.

La rebosteria tradicional està formada pel coc ràpid, les coques, les capsetes, les magdalenes, els corassons, les rosquilles, les orellanes, el pa de figues, l’arrop i el codonyat.

On menjar

A Tivissa hi ha restaurants de diversos tipus: des de cuina tradicional catalana, a una braseria, una llesqueria, un bar restaurant i una pizzeria.

Pots veure tots els restaurants de Tivissa a Guiacat.

On dormir

Les opcions d’allotjament a la comarca de la Ribera d’Ebre destaquen sobretot per la seva oferta d’allotjaments rurals com cases rurals i antigues masies que s’han anat reformant. A Tivissa es troben algunes cases antigues d’estil rústic que, avui dia, es poden llogar.

Pots trobar tots allotjaments rurals de Tivissa a Guiacat.

Festes

Tivissa celebra la seva Festa Major de Sant Jaume a mitjans de juliol. S’hi programen diverses activitats populars culturals i esportives.

En el marc de Ribera en Flor, s’organitza Tivissa en flor, que conèixer la història del poble i descobrir els camps de cirerers que l’envolten. A més, alguns municipis organitzen espectacles i activitats culturals.

També s’organitza una Fira de Nadal pel pont de la puríssima amb més de 100 expositors de productes artesanats i un gran nombre d’animacions musicals i culturals, caracteritzacions i ShowCookings.

Millor moment per visitar

El moment més màgic per visitar Tivissa és en el temps de floració dels arbres fruiters, a final d’hivern o principi de primavera (febrer, març i principis d’abril). La Ribera d’Ebre es vesteix de gala oferint un espectacle cromàtic, un regal de la natura.

Imprescindibles

  1. Visitar el nucli antic de Tivissa.
  2. Conèixer la història de la vila.
  3. Descobrir Tivissa en temps de floració.

Què veure a prop

Un cop el visitant hagi passat per la Casa de la Cultura, recomanem visitar el Poblat ibèric del Castellet de Banyoles, que es troba dins del municipi de Tivissa i al marge esquerre del riu Ebre, a la Cubeta de Móra. Aquest poblat de més de 4 hectàrees es va descobrir el 1912 i s’hi van trobar una gran quantitat d’objectes preciosos com anells, arracades, monedes i braçalets.

Situades a set km al sud-oest de la vila, es troben les pintures rupestres de la Font Vilella de Tivissa. Aquestes pintures es troben a l’interior de diverses coves que hi ha al fons del barranc de Vilella: la cova del Ramat, la cova del Cingle i la cova del Pi. Les coves no estan obertes al públic per preservar la conservació de les pintures rupestres, però es pot fer aquest itinerari arqueològic seguint una ruta de senderisme.

Com arribar-hi

Amb cotxe: s’hi pot anar amb l’AP-7 i agafar la sortida per la C-44. Des de Tarragona són 45 min., des de Barcelona 1 h i 45 min. i des de Girona 2 h i 30 min. aproximadament. Per anar-hi des de Lleida s’ha d’agafar la C-12 i es triga 1 h i 15 min.

Amb transport públic: per arribar a Tivissa el que es pot fer és anar amb tren fins a l’estació de Reus i un cop allà agafar un ‘busplana’.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button