Ciutats i poblesRibera d'EbreTarragona

Tivissa, una vila amb un gran patrimoni històric

Una de les poblacions més pintoresques de les Terres de l’Ebre és Tivissa. Aquesta vila, que es troba entre les muntanyes de Tivissa i Vandellòs, compta amb un dels termes municipals més grans de tota Catalunya i es caracteritza per la seva bellesa natural i la seva riquesa històrica i cultural.

El municipi de Tivissa, que compta amb una superfície de 208 Km quadrats, es troba sobre un turó al peu de la serralada de Tivissa, a més de 300 metres sobre el nivell del mar. Des d’aquest indret, la població disposa d’unes vistes privilegiades de la vall de l’Ebre i es converteix en una majestuosa vila de muntanya encapçalada per l’església de Sant Jaume, que és sense cap mena de dubte el punt més elevat del municipi.

Per començar la visita a Tivissa recomanem passejar pels carrers estrets i serpentins del nucli antic, on destaquen les precioses façanes engalanades amb testos de flors de tots colors. Seguidament, arribarem a la Plaça del Mercat, on es celebraven els judicis a l’època medieval i, si continuem amb la nostra ruta, podrem trobar l’antiga muralla que funcionava com a sistema de defensa. Actualment, la muralla està integrada en la façana d’algunes cases i encara s’hi conserven les seves quatre obertures: el portal d’Avall, el portal d’Era, el portal de la Raval i el petit Portell.

Al casc antic de Tivissa hi ha l’Església Arxiprestal de Sant Jaume, un edifici que es caracteritza per la bella combinació dels seus estils arquitectònics: gòtic, renaixentista i barroc. Aquest temple religiós està format per diverses parts que pertanyen a tres edificis eclesiàstics de diferents èpoques. En primer lloc, l’església antiga data del segle XIII i és una combinació d’estils gòtics i renaixentista. La capella del Roser, d’estil renaixentista, data del segle XVIII i respecta la construcció anterior, de manera que totes dues es conserven. Finalment, l’església nova, data del segle XIX i es va construir al voltant de la vella. És d’estil gòtic i cobreix completament l’església antiga perquè sobre les voltes de l’antic temple, se’n van construir les noves. Totes tres esglésies formen un conjunt magnífic i digne de visitar.

Una altra de les parts interessants del nucli antic són els quatre rentadors de la sèquia del Camí. Aquests rentadors es van construir en la dècada de 1890 i estan composats per parets de pedra i una teulada de teules àrabs. Avui en dia encara hi corre l’aigua d’una font propera i la sobrant s’aprofita per regar alguns camps propers.

També al casc antic de Tivissa podem trobar l’edifici senyorial Ca l’Hostal, que data del segle XVI i és un exemple únic de l’estil renaixentista català. A més, ben a prop hi ha diverses cases pairals amb façanes molt curioses, on destaquen els escuts, figures geomètriques i rellotges de sol. Un dels edificis més importants dels casc antic és el Castell termenat de Tivissa, que es va conquerir al sarraïns i va ser lliurat als templers el 1153. Alguns anys més tard, el castell va passar a mans de diverses famílies nobles i durant el segle XVIII s’hi va edificar l’Ajuntament i l’Hospital de Santa Maria en dues parts de la seva fortalesa. A començaments del segle XX es va començar una reconstrucció de l’edifici i gràcies a una modernització duta a terme el 1987 s’han pogut conservar les parets exteriors, la torre, els arcs i els contraforts.

Com hem mencionat anteriorment, la vila de Tivissa es caracteritza per la seva riquesa històrica i, un dels seus atractius són les restes arqueològiques que s’han trobat als seus voltants. A la Casa de la Cultura de Tivissa hi ha un centre d’interpretació que té com a objectiu donar a conèixer i difondre tot tipus d’informació sobre els jaciments arqueològics de la vila. Un cop el visitant hagi passat per la Casa de la Cultura, recomanem visitar el Poblat ibèric del Castellet de Banyoles, que es troba dins del municipi de Tivissa i al marge esquerre del riu Ebre, a la Cubeta de Móra. Aquest poblat de més de 4 hectàrees es va descobrir el 1912 i s’hi van trobar una gran quantitat d’objectes preciosos com anells, arracades, monedes i braçalets.

A més, situades set quilòmetres al sud-oest de la vila, trobarem les pintures rupestres de la Font Vilella de Tivissa. Aquestes pintures es troben a l’interior de diverses coves que hi ha al fons del barranc de Vilella: la cova del Ramat, la cova del Cingle i la cova del Pi. Les coves no estan obertes al públic per preservar la conservació de les pintures rupestres però es pot fer aquest itinerari arqueològic seguint una ruta de senderisme.

Tivissa és una població que captivarà als visitants per la seva història i el seu entorn natural. La seva ubicació, la generositat dels seus habitants i les diferents opcions que ofereix l’emplaçament natural en el qual es troba, fan d’aquesta vila una de les més encisadores de totes les que hi ha a les Terres de l’Ebre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button