BagesBarcelonaCiutats i pobles

Rajadell

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Rajadell és un municipi de 535 habitants, al sud-oest de la comarca del Bages, entre Manresa i l’Alta Segarra. De fet, el conformen sis nuclis de població: Sant Salvador de Vallformosa, Monistrolet de Rajadell, l’Estació, les Casetes, els Molins i el Nucli Antic; a part de diverses masies repartides per la zona.

No us perdeu el carrer Major, que acull diverses cases de pedra molt ben conservades.

carrer Major
Carrer Major

El castell de Rajadell és el bé patrimonial més emblemàtic de la població, del segle XVII. És un dels castells més grans i ben conservats de la comarca.

castell de Rajadell
Castell de Rajadell

Al nucli antic també hi trobareu l’església de Sant Iscle i Santa Victòria, datada dels segles XIV i XVII. Del conjunt, destaquem el campanar, obra del mestre de cases, Joan Traginer.

església de Sant Iscle i Santa Victòria
Església de Sant Iscle i Santa Victòria

A la plaça de l’Església veureu “La noia de la plaça”, l’escultura d’una noia que ofereix una cadira als visitants de la plaça, feta per l’escultor manresà Ramon Oms, que reflecteix la tradició hospitalària de la gent del poble.

La noia de la plaça
La noia de la plaça

A la plaça també hi ha una font, en homenatge als Bastoners de Rajadell, una entitat amb molta història. Actualment, s’hi realitzen concerts musicals durant l’estiu, i diferents actes de la Festa Major.

Tanmateix, les seves antigues masies; més de 22 d’aquestes daten de l’època medieval, són un conjunt de gran interès històric i arquitectònic, sense oblidar les restes arqueològiques industrials de l’àmbit rural, com els forns, teuleries, sínies o molins; com el Molí d’oli.

Molí d’oli
Molí d’oli

Per la seva banda, més de 306 tines conservades, testifiquen el valor de la vinya, i la tradició de la producció de vi al municipi, junt amb les conegudes com a barraques de vinya.

També ss recomanem visitar la vil·la romana de Sant Amanç de Viladés a la sortida del poble.

vil·la romana de Sant Amanç de Viladés
Vil·la romana de Sant Amanç de Viladés

A Rajadell podreu fer diverses rutes a peu, en un entorn natural on predominen els camps de cereal. I si sou amants del turisme actiu, no us podeu perdre les propostes de l’Oficina de Turisme de Rajadell al següent enllaç.

El Bages és una comarca on predominen els productes d’horta i ramaderia. Alguns dels plats tradicionals són: el bacallà a la manresana, l’escalivada amb albergínia blanca, l’esqueixada de bacallà amb mongeta filaire, el trinxat de col verda a la manresana; amb cansalada, l’arròs amb costella de porc i caragols vinyals, el fricandó de vedella amb bolets, el pollastre de pagès amb prunes i pinyons, o el conill amb samfaina.

Podeu consultar tots els restaurants del Bages a Guiacat.

A Rajadell i als municipis del voltant hi trobareu una oferta variada d’allotjament, des de cases rurals, hotels, i hostals, fins a pensions, albergs, i càmpings.

Pots trobar tots els allotjaments rurals del Bages a Guiacat.

Entre els esdeveniments festius i culturals més importants destaquen: la Festa de Sant Sebastià, al gener; les Caramelles, durant la Pasqua; la Festa Major de Monistrolet, al maig, la Festa Major de Sant Iscle i Santa Victòria, al novembre, i la Mostra de Productes de la Terra, i el Campus Gòspel Rajadell, al juliol.

Podeu consultar totes les activitats que es fan a Rajadell al llarg de l’any a l’agenda de Catalunya Turisme.

A prop del municipi hi ha alguns dels nuclis amb més encant de la comarca: Mura, Cardona, Santpedor, i Monistrol de Montserrat.

Mura
Mura

El municipi de Rajadell està ubicat a la part oriental de la comarca del Bages, a l’àrea central de Catalunya. A una hora de distància de la ciutat de Barcelona, el terme municipal de Rajadell disposa d’una bona comunicació amb les principals poblacions del voltant, gràcies a l’estació de tren i a l’Eix Transversal (C-25).

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button