Pallars JussàCiutats i poblesLleida

Tremp, genuïnitat agresta

Clica per puntuar
(Vots: 1 Mitjana: 5)

El municipi de Tremp, situat a mig camí entre els Pirineus i la Plana de Lleida, és el més extens de Catalunya. El territori acull espais naturals i rurals que ofereixen una tranquil·litat única i que es combinen amb uns paisatges treballats al llarg dels segles per les forces de la natura i la seva gent. Tremp és la capital econòmica del Pallars Jussà i alhora la ciutat que ofereix tots els serveis.

Què veure

Un bon punt des d’on començar la visita és al centre històric. El centre neuràlgic es troba a la plaça de la Creu que acull l’Ajuntament de Tremp i la Basílica Mare de Déu de Valldeflors. L’església data del segle IX, encara que la fesomia i l’estructura actuals són fruit de diferents transformacions i barreja de diferents estils.

Basílica Mare de Déu de Valldeflors
Basílica Mare de Déu de Valldeflors

Hi ha diverses places, entre elles la plaça del mercat, on tenen lloc els mercats setmanals i les fires que s’organitzen.

Plaça del mercat de Tremp
Plaça del mercat

I la plaça del Forn, que com el seu nom indica és on hi havia el Forn, i la de Francesc Macià.

Plaça del Forn de Tremp
Plaça del Forn

A la placeta de l’Església, es troba el monument a Sant Josep Manyanet, commemoratiu del conegut eclesiàstic nascut en aquesta localitat. Així mateix, Tremp també compta amb el Casal Pare Manyanet.

Un altre edifici històric és l’antic hospital dels pobres, fundat pel doctor Jaume Fiella el 1521, d’estil gòtic tardà. Actualment, és el jutjat de Tremp.

Antic hospital dels pobres
Antic hospital dels pobres

Pel centre històric destaquen també els carrers estrets edificats quan antigament la ciutat era una vila closa circular, com el Carrer Soldevila.

Carrer Soldevila de Tremp
Carrer Soldevila

D’aquesta muralla, enderrocada a inicis del segle XX, se’n conserven tres torres: la Torre de la Sagristia, la Torre del Mingo i la Torre dels Pares.

Torre dels Pares de Tremp
Torre dels Pares

Voltant pels carrers del centre històric de Tremp, trobareu edificis com la Casa Feliu, la plaça de l’Església, declarada Bé Cultural d’Interés Local. Una altra és la Casa Sullà.

Finalment, fora del centre històric també es pot passejar per carrers amb botigues i edificis més nous. Per exemple, la Rambla del Doctor Pearson, una rambla molt agradable amb arbres i terrasses.

Rambla del Doctor Pearson
Rambla del Doctor Pearson

Què fer

Tremp és un indret fabulós per practicar-hi activitats en plena natura de les muntanyes del Pallars, a més la ciutat ofereix espais culturals com museus.

Tremp
Tremp

Un d’aquests és el Casal del Pare Manyanet, dedicat a donar a conèixer aquesta personalitat. L’edifici pretén ser la recreació real de l’habitatge de la família de Josep Manyanet i vol reconstruir l’ambient de la vila de Tremp al segle XIX.

Casal del Pare Manyanet
Casal del Pare Manyanet

La ciutat també acull el Museu Comarcal de Ciències Naturals de Tremp, un centre que pertany al Consell Comarcal del Pallars Jussà, el qual vol arribar a ser un nucli d’investigació i docència en totes les disciplines que ajudin al coneixement i conservació del patrimoni natural. Així com la seu de suport territorial de l’Institut Geològic de Catalunya. Compta amb tres exposicions al voltant de la biodiversitat d’aquest racó del Pirineu.

Tremp té una zona verda de 5 ha. de superfície anomenada Parc del Pinell. Està situat a la zona coneguda com la Pedra Santa i conformat per molts arbres piners que són tot un pulmó verd.

En aquest municipi tan extens hi ha molts itineraris de dificultat fàcil per fer-hi senderisme, com el del Clot de Moles al poblat de Llabusta i Vilamitjana, cal agafar el trencall a la carretera del Camí dels Nerets. També es poden recórrer senders amb bicicleta BTT i hi ha centres que ofereixen diverses activitats d’aventura o aquàtiques, com les sortides amb caiac.

Gastronomia

La gastronomia del Pallars Jussà és una cuina tradicional de muntanya. Entre els productes típics hi ha els bolets (els rovellons, les carretes, els moixernons, les mocoses, les murgues i els fredolics) que es condimenten en plats.

Entre les especialitats culinàries sobresurten les carns a la brasa (per exemple, les costelles), la cassola de tros, l’escudella barrejada, el civet d’isard, l’estofat de senglar, el conill amb carretes o les perdius amb col. I altres plats com els caragols amb salsa i les truites de riu.

Per aprofitar els productes de temporada s’elabora la coca de recapte i allioli de codony. Entre les postres cal destacar el mostillo, la coca de llardons i la mel i mató.

També fan embotits: la girella, de l’anyell, i del porc, el xoliç, la secallona, el bull i el confitat amb el llom, la botifarra. formatges d’elaboració artesanal, com el llenguat i el formatge de tupí.

Finalment, els vins de la denominació d’origen Costers del Segre i la ratafia, acompanyen els plats.

On menjar

A Tremp hi ha una bona varietat de restaurants per escollir. La majoria són els típics restaurants de cuina casolana catalana i també n’hi ha d’especialitzats en braseria.

Consulta els restaurants de Tremp a Guiacat.

On dormir

La comarca del Pallars Jussà disposa d’una àmplia oferta d’allotjaments rurals per a tots els gustos. Nosaltres et proposem l’opció de llogar una casa rural per viure una estada tranquil·la envoltada de natura.

Pots trobar tots els allotjaments rurals prop de Tremp a Guiacat.

Festes

Durant tot l’any Tremp és l’escenari de festes i fires.

La seva Festa Major és als voltants del 8 de setembre, festivitat de la Verge Mare de Déu de Valldeflors. Es fan tradicions de la cultura popular com els gegants, el ball de diables i els trabucaires, també s’organitzen balls per a tothom, música, activitats infantils, exposicions i tornejos esportius.

De finals de setembre a mitjan novembre té lloc el Festival gastronòmic Cordevi que omple la comarca de propostes diverses i originals relacionades amb el corder i el vi, però també amb una oferta molt més àmplia de productes, com la cervesa, l’oli, el safrà o la vedella ecològica.

Als voltants del cap de setmana de Tots Sants, s’organitza la Fira del Codony, l’única al món dedicada a aquest fruit. Hi ha activitats gastronòmiques, un concurs de cuina i altres activitats paral·leles.

A la primavera, al mes de maig, té lloc la Fira Pallars Terra de Corder, una festa gastronòmica que vol donar a conèixer la cultura ramadera. També al maig se celebra Sant Bonifaci, el patró de la ciutat.

Millor moment per visitar

El millor moment per visitar Tremp és a la primavera i la tardor, especialment per realitzar itineraris per la natura i activitats a l’aire lliure.

Imprescindibles

  1. Entrar a la Basílica de Santa Maria de Valldeflors.
  2. Veure les torres de les muralles de Tremp.
  3. Observar l’antic hospital dels pobres.
  4. Passejar per la rambla del Doctor Pearson.
  5. Visitar el Casal Pare Manyanet.
  6. Recórrer el Parc del Pinell.

Què veure a prop

Alguns dels pobles que es poden veure a prop són: Talarn, Figuerola d’Orcau, Isona i la Conca Dellà, Benavent de la Conca, Guàrdia de Noguera i Àger, entre d’altres. Quant a monuments, Castell de Mur i l’Església Sant Romà d’Aineto. Tots es troben entre 10 min i 1 h amb cotxe.

Figuerola d'Orcau
Figuerola d’Orcau

Com arribar-hi

Per carretera: S’hi arriba per l’autopista A-2 des de Barcelona, en 2 h i 30 min, per la C-25 des de Girona, en prop de 3 h, des de Tarragona, per la C-14 o la C-13 en aproximadament 1 h i 10 min, i des de Lleida en 1 h i 15 min per la C-12.

En transport públic: Tremp disposa d’una estació de tren on té parada l’RL2, la línia de Lleida a la Pobla de Segur que també passa per ciutats com Balaguer. Per arribar-hi des de les altres capitals de província es pot agafar un tren fins a Lleida. També es pot agafar un autobús ALSA de Barcelona a Pont de Rei.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button