AnoiaBarcelonaCiutats i poblesD'interès cultural

Calaf, pels amants del comerç i els productes artesans

Clica per puntuar
(Vots: 2 Mitjana: 3.5)

Calaf és un poble petit situat a la comarca de l’Anoia, Barcelona. Està situat en el sector de la comarca que és conegut com l’Alta Segarra. El poble té un entorn ideal per passejar i conèixer els detalls de la història de Catalunya a través del seu castell del segle XI, els murs i els carrers antics i finalment la plaça Gran declarada com un bé cultural d’interès nacional. Calaf és un destí obligat pels amants del comerç de productes artesans, on destaca el seu mercat setmanal.

Què veure

L’Església de Sant Jaume és un edifici gòtic tardà. El punt més destacat és el campanar, es va construir més tard, l’any 1889 amb una alçada de 56,60 m. Les vistes des de dalt són les millors del poble.

Església de Sant Jaume
Església de Sant Jaume

Just al davant de l’església hi ha la Plaça Gran, coneguda per ser el lloc on es feia l’antic mercat municipal. Està envoltada de diferents edificis construïts sobre porxos. En aquesta plaça i en el carrer Sant Jaume es poden observar diverses cases senyorials. Hi destaquen can Segarra, la casa pairal Farrera o la Torre.

Porxades de la Plaça Gran de Calaf
Porxades de la Plaça Gran de Calaf

Pujant pel carrer Sant Jaume trobaràs el Portal Xurriguera, una mostra de l’arquitectura barroca a Calaf.

Portal Xurriguera
Portal Xurriguera

El Castell de Calaf va ser construït al voltant del 1015, la fortificació s’alça fins als 714 metres. Està situat al Carrer Xuriguera, 42, un punt estratègic del poble. El primer dissabte de cada mes la visita és gratuïta a les 11 h des de l’Oficina de Turisme.

Castell de Calaf
Castell de Calaf

Al costat del castell hi ha l’Hospital de Calaf, hi destaca la Torre Quadrada. Actualment, és el centre cívic i s’hi poden veure diferents conferències i exposicions municipals.

Hospital de Calaf
Hospital de Calaf

Un lloc especial a Calaf són Les Escales de la Vida, una representació artística de la vida en forma d’escales que decoren l’entorn urbà. Aquestes escales simbolitzen l’evolució i el creixement de la comunitat al llarg del temps.

"Les Escales de la Vida"
“Les Escales de la Vida”

L’ermita de Sant Sebastià està situada al turó amb el mateix nom. Té una arquitectura senzilla amb un campanar de cadireta. Es va construir el 1690 per agrair haver salvat el poble de la pesta negra el 1651.

Ermita de Sant Sebastià
Ermita de Sant Sebastià

Just abans d’arribar a l’ermita trobareu el Mirador de Calaf, que ofereix vistes panoràmiques de Calaf i els seus voltants.

Mirador de Calaf
Mirador de Calaf

Què fer

Visitar el mercat setmanal de la vila els dissabtes.

Hi ha dues rutes destacades.

  1. La Ruta de les Escultures, amb les escultures de les Trobades Internacionals d’Escultors a Calaf (1993-1996). És un recorregut de 10 km a través de 20 escultures que es troben al terme municipal.
  2. La Ruta Literària per descobrir els racons de la vila presents a la literatura catalana a través de 14 autors calafins. Té inici al Carrer Sant Jaume fins al punt 14, al Passeig Santa Calamanda.
Monument a Calaf
Monument a Calaf

Gastronomia

La gastronomia de Calaf és de cuina catalana on es poden trobar plats típics som la “cassola de tros” o la “cassola de matança”. També és típic el bacallà a la llauna i l’escudella i carn d’olla. Pel que fa als dolços, són conegudes les coques de vidre i de Sant Joan, així com els pastissos casolans.

Calaf, pels amants del comerç i els productes artesans
Cassola de tros

On menjar

Hi ha diversos restaurants a la zona on hi predomina la cuina catalana. Per qui no vulgui entaular-se en un restaurant també hi ha varietat de bars al poble. Finalment, pels amants del menjar italià també hi ha una pizzeria.

Pots trobar tots els restaurants de Calaf a Guiacat.

On dormir

A Calaf només hi ha un hotel, l’hotel Alta Segarra. Està situat al Passeig Santa Calamandra, molt a prop de l’estació. A més a més, el poble compta amb una àrea de caravàning.

Pots trobar tots els allotjaments rurals de Calaf a Guiacat.

Festes

Hi ha dues festes majors al municipi. El 5 de febrer és la diada de la Patrona de Calaf, Santa Calamandra. La festa d’estiu es fa el primer cap de setmana de setembre.

El dia 1 de maig se celebra l’aplec de Sant Sebastià. Els veïns i les veïnes pugen a l’ermita situada al turó de Sant Sebastià. Es fa una processó des de la plaça Gran fins al capdamunt on se celebra una missa a l’aire lliure i diverses activitats com una ballada de sardanes.

Millor moment per visitar

És recomanable visitar Calaf per gaudir de les seves dues fires. La fira Agro Alta Segarra (al setembre) i la fira de la Carbassa (al novembre).

Si no s’hi va en cap època concreta, el millor moment de la setmana per visitar Calaf és el dissabte, ja que es fa el tradicional mercat setmanal de 9 a 14 h.

El primer diumenge de cada mes de 10 h a 14 h es pot fer una visita guiada en 3D del Castell de Calaf. El preu de la realitat virtual és de 8 € i la visita normal de 2 €, amb reserva prèvia a calaf.turisme@calaf.cat.

Imprescindibles

  1. Observar el campanar des de diversos punts.
  2. Caminar pel nucli antic del poble.
  3. Visitar les botigues antigues.

Com arribar-hi

En cotxe: Calaf és un municipi que destaca per la seva bona comunicació. S’hi pot accedir a través de dues carreteres; l’Autovia A2 (Barcelona-Madrid), després de Jorba per la C-1412 direcció Andorra i la C-25 (Eix transversal Lleida-Girona) amb dues sortides, la 107 amb el Polígon “Les Garrigues” i la 103 per entrar al nucli urbà.

En transport públic: Hi ha l’estació de la companyia RENFE amb la seva línia Barcelona-Lleida. A més a més, compta amb diverses línies d’autobusos; amb l’empresa Alsa, que cobreix la ruta La Seu d’Urgell-Igualada-Barcelona, l’empresa Monbus, amb la ruta Calaf-Igualada-Barcelona i l’empresa Sagalés amb la ruta Calaf-Manresa.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button