Ciutats i poblesD'interès culturalD'interès turísticGironaLa Garrotxa

Castellfollit de la Roca, un poble d’alçada

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Castellfollit de la Roca és un poble de la comarca de la Garrotxa, construït sobre una cinglera basàltica de 50 metres d’alçada, d’un quilòmetre de longitud, i amb el riu Fluvià als seus peus. La cinglera és fruit de la superposició de dues colades de lava que han patit l’acció erosiva dels rius Fluvià i Toronell durant milers d’anys.

Castellfollit és el municipi més petit de la província de Girona i el segon de menys extensió de Catalunya. La cantera de basalt de la població és l’única d’aquest tipus que continua activa a tot l’estat espanyol. D’origen medieval, el poble i les seves muralles van ser destruïdes durant els terratrèmols de 1427 i 1428. Els seus carrers, estrets i sinuosos, porten fins a un extrem de la cinglera, on hi ha l’església i el mirador Josep Pla, des d’on es gaudeix d’unes vistes espectaculars del paisatge. Aquest, degut a que es troba en una zona volcànica, és molt variat i exuberant.

Poc abans d’arribar al poble, vora el riu, hi ha un aparcament des del que es pot contemplar la imponent paret basàltica i les cases, que semblen com si pengessin literalment del precipici.

L’església de Sant Salvador, construïda al segle XIII i d’estil renaixentista, ha patit algunes remodelacions al llarg dels anys. L’actual temple va ser reconstruït després de la Guerra Civil espanyola i encara conserva una finestra romànica.
Avui dia, l’edifici no s’utilitza com a lloc de culte, sinó com a centre cultural. A l’interior s’hi poden veure exposicions temporals, normalment dedicades a la pintura, i els gegants i capgrossos de la vila. Val la pena pujar els quatre pisos que condueixen a la torre, l’antic campanar. Dalt de tot, on abans hi havia les campanes, es pot contemplar tota la vall formada pels rius i tenir una vista impressionant de l’alçada des d’on s’ha construït el poble.

A Castellfollit es poden visitar dos museus. Un d’ells és el Museu de l’embotit. Aquest compta amb una exposició permanent basada en la història de la conservació de la carn. S’hi poden veure les diferents eines i màquines que s’han utilitzat per l’elaboració de la carn al llarg dels anys, fotografies antigues i vídeos que recorden com era la matança casolana. També s’ofereixen degustacions dels productes típics de la comarca.

L’altre museu és el Museu de Vietnam i, com el seu nom indica, està dedicat al conflicte bèl·lic que va tenir lloc durant les dècades dels anys seixanta i setanta del segle XX. L’impulsor d’aquest projecte és en Martí De Miquels, un apassionat i un referent mundial sobre aquest tema, que ha aconseguit crear una de les col·leccions més completes que existeixen al món sobre la Guerra del Vietnam, i la única d’Europa. Al museu hi ha exposats tot tipus d’objectes: armes, uniformes, fotografies, cartells del conflicte, material sanitari, documents personals, fins i tot un petit tros del fuselatge d’un avió nord-americà.

A banda dels museus, Castellfollit organitza un cop l’any una exposició-concurs de figures de plom. En ella es poden veure figures en miniatura de metall que no superen els cent vint mil·límetres d’alçada i que són tota una obra d’art.

Castellfollit de la Roca està situat al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i és una de les seves portes d’entrada. El Parc, format per uns quaranta cons volcànics, més de vint colades de lava i onze municipis, és un dels millors models de paisatge volcànic que existeix a Espanya. Diversos itineraris recorren els boscos i colades. Un d’ells arriba fins a Castellfollit i forma part de l’antiga via Annia, un camí que feien servir els romans per transportar els minerals extrets a les mines dels Pirineus fins al port d’Emporion.

El paisatge d’aquesta part de la comarca de la Garrotxa és suau i sense gaires desnivells, en la que abunden les valls i els boscos. La zona, una de les més boscoses de Catalunya, és ben coneguda per les seves fagedes, rouredes i pinars. Els vint-i-vuit itineraris el recorren, la majoria d’ells senyalitzats, estan connectats a la xarxa de camins Itinnerària a través dels quals es pot arribar a qualsevol punt de les comarques de la Garrotxa, el Ripollès o l’Alt Empordà, a peu.

Tot plegat convida a fer tota classe d’activitats a l’aire lliure: senderisme, cicloturisme, passeigs a cavall, viatges en globus o esports d’aventura. És per això que Castellfollit de la Roca i els seus voltants són un indret ideal pels amants del turisme natural i esportiu.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button