MoianèsBarcelonaCiutats i pobles

Granera, un mirador del Moianès

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Granera és el poble més petit de la comarca del Moianès, a la província de Barcelona. El terreny on s’asseu és escarpat, boscós i escàs en camps de conreu.

El castell, que va ser construït sobre la carena de la muntanya, presideix el poble. Aquest es divideix en dos barris, el del Castell i el de l’Església. També formen part del terme municipal nombroses masies rehabilitades que es troben escampades pel territori.

Actualment, a Granera hi resideixen de forma permanent una vuitantena d’habitants. Però, com que s’ha convertit en un lloc de segones residències, on prospera el turisme rural, la seva població augmenta especialment durant els mesos d’estiu.

Què veure

Tot i ser un poble petit, Granera gaudeix de molts llocs d’interès en un bonic entorn natural i d’un ampli patrimoni arquitectònic.

Granera, un mirador del Moianès
Carrer de Granera

El Castell, el lloc més emblemàtic de la població, és una edificació d’origen medieval (s. XI) i es va construir en un extrem de la carena a 830 metres d’altitud. No presenta una estructura típica d’aquest tipus d’edificis, ja que es va haver d’adaptar a la forma de les roques que li serveixen de fonaments.

Granera, un mirador del Moianès
Castell de Granera

Avui dia, conserva tots els murs exteriors i la portalada d’entrada. A l’interior hi ha una capella i algunes estructures d’estil gòtic, però no està obert al públic.

A Granera és gairebé obligat a fer una parada al carrer del Castell, al mirador de Can Cucut, per contemplar les vistes del mateix castell, de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Granera, un mirador del Moianès
Mirador de Can Cucut

A la part baixa del poble, hi trobem l’església de Sant Martí que presideix el barri de l’Església, es troba aquest temple del segle XIII. L’acompanyen dos edificis adossats a la seva façana: la rectoria i l’Ajuntament.

Al voltant de l’església encara es conserven cases construïdes al segle XVIII, d’estil Modern Contemporani Popular. En són exemple Cal Cava, Cal Costa, Cal Torrents i Ca l’Utesà.

Granera, un mirador del Moianès
Carrer de Granera

A Granera es conserven dos antics safareigs públics; el safareig de la Rectoria i el que es troba a l’entrada del poble, conegut com a safareig Bassa del Prat.

A l’entrada de la població i al costat del cementiri també es pot veure l’ermita de Santa Cecília. Una capella romànica es va construir al segle XI. Va ser restaurada al segle XX, destaca la decoració llombarda de l’absis i unes pintures romàniques que avui dia es troben força difuminades.

Granera, un mirador del Moianès
Ermita de Santa Cecília

A uns 600 metres del poble es poden visitar les restes del Forn del Girabau que s’utilitzava per a la fabricació de teules i maons d’argila. Es conserven els murs de pedres irregulars i part del paviment de la zona de cocció.

Als afores de Granera i agafant el camí que surt de la masia de l’Otzet, ens endinsarem en un dels extrems del serrat del Moro. Allà es pot visitar la Tomba del Moro, una sepultura medieval excavada a la roca, la mesura de la qual correspon a la d’una persona adulta.

Què fer

La situació geogràfica de Granera, a més de 800 metres d’altitud, converteix el municipi, i especialment el castell, en un excel·lent mirador per contemplar gran part de la comarca i les muntanyes que l’envolten. De fet, cada 6 de gener els habitants de Granera pugen al castell per admirar un fenomen peculiar: el sol passant per la Roca Foradada de Montserrat.

Granera, un mirador del Moianès
Vistes des de Granera

D’altra banda, hi ha una àmplia xarxa de camins que permeten recórrer alguns dels altiplans i crestes que s’eleven en el paisatge. Aquests itineraris compten amb diferents graus de dificultat i es poden fer tant a peu com en bicicleta. A més, permeten descobrir els nuclis de població propers a Granera, així com endinsar-se al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt.

Granera, un mirador del Moianès
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt

Gastronomia

La cuina de Granera és un reflex de la gastronomia de la comarca del Moianès, on destaquen els formatges i embotits elaborats de forma artesanal, així com les carns ecològiques, les hortalisses i els bolets de la zona.

Pots trobar els restaurants de Granera a Guiacat.

On dormir

L’oferta hotelera de Granera no és gaire abundant. El municipi compta amb dues masies medievals completament restaurades i equipades amb tota mena de comoditats. Una d’elles fins i tot disposa de mobiliari del segle XVIII.

Ambdues estan situades al mig de la natura, envoltades de boscos i camins per realitzar excursions.

La resta de l’allotjament passa per cases rurals i petits hotels situats a les poblacions veïnes de Granera.

Pots trobar tots els allotjaments rurals de Granera a Guiacat.

Festes

A més de la Festa Major que se celebra a final d’agost, a Granera succeeixen dos esdeveniments importants: La Fira d’Artesania i el «Festival a Granera-Viu la Música al Parc». Aquest últim és un format que combina música, caminades, tallers, degustacions gastronòmiques i natura en el marc del parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Les actuacions programades tenen lloc durant tot l’estiu.

Millor moment per visitar el poble

La millor època per gaudir de l’entorn natural de Granera i de la seva oferta cultural és durant els mesos de primavera i estiu.

Imprescindibles

  • Pujar al Castell de Granera i admirar el paisatge.
  • Assistir a algun concert del Festival de Música.
  • Recórrer el nucli antic.
  • Descobrir l’encant de Mura i Talamanca.

Què veure a prop

Entre els pobles dels voltants de Granera n’hi ha alguns d’orígens medievals que contenen un interessant patrimoni arquitectònic. És el cas de Moià, Sant Llorenç Savall i l’església romànica de Sant Feliu de Vallcarca; Castellterçol i el seu castell; o Talamanca i Mura, considerats dos dels municipis més bonics de Catalunya.

Granera, un mirador del Moianès
Talamanca

Monistrol de Calders també destaca per un indret natural de gran bellesa: els Gorgs Blaus, unes basses d’aigua a la riera de la Golarda que travessen un conglomerat de roques que adopta tons blavosos quan li toca el sol.

A uns 18 km de Granera, a Sant Feliu de Codines, es troba el centre especialitzat en aus rapaces Cim d’Àligues. L’atracció principal són les demostracions de vol sobre els caps dels espectadors. També organitzen visites guiades perquè el visitant conegui millor l’hàbitat i els costums d’aquests ocells.

A la mateixa distància, queda la població de Moià, capital del Moianès, que destaca d’igual manera pel patrimoni històric que recullen els seus edificis i compartir aquest entorn geogràfic.

Moià
Moià

Finalment, una de les zones verdes que limiten amb Granera és el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. A través dels diferents itineraris es poden descobrir diverses ermites i dòlmens, però també pujar als cims de la Mola i el Montcau.

Com arribar-hi

La via més directa per arribar a Granera des de Barcelona és la C-59 en direcció a Castellterçol.

Des de Girona cal circular per la C-25 fins a Vic i allà agafar el desviament cap a Moià per la C-17.

Els viatgers de Lleida i la Catalunya Central han de circular per la C-25, sortir a Artés i desviar-se per la B-124 en direcció a Monistrol de Calders.

Per arribar des de Tarragona s’ha d’agafar l’AP-7 fins a Barcelona i després la via C-59.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button