El Santuari de Santa Maria de Queralt
El Santuari de Santa Maria de Queralt, conegut també com el “balcó de Catalunya”, és un dels punts més emblemàtics del municipi de Berga, al Berguedà. Situat a una altitud de 1.200 metres, ofereix unes vistes espectaculars que abasten des de la vall del Llobregat fins a la Serra del Cadí, i en dies clars, fins i tot es pot albirar Montserrat.
Història i Arquitectura del Santuari
L’indret on avui s’alça el Santuari correspon, segons sembla, a l’espai que antigament ocupava el castell de Guillem de Berguedà. El conjunt arquitectònic actual es va construir al segle XVIII, substituint una primera església més modesta. L’actual temple, d’estil renaixentista, és una església d’una sola nau central amb dues capelles laterals. Originàriament, el temple comptava amb un magnífic retaule barroc obra de Pere Costa, que va ser destruït durant la Guerra Civil el 1936. El retaule actual, projectat per l’arquitecte Ramon Masferrer el 1958, conserva la majestuositat del conjunt original.
La sagristia, situada sota el cambril de la Mare de Déu, és molt espaiosa i destaca per la seva ornamentació. La portalada del temple, obra de l’arquitecte Josep A. Coderch el 1966, ofereix una entrada senzilla però elegant. Durant els anys setanta es va construir el campanar, una torre circular que s’aixeca independent al costat de l’església, on es van col·locar les noves campanes.
La Imatge de la Mare de Déu de Queralt
La imatge de la Mare de Déu de Queralt és una petita talla de fusta del segle XIV, d’estil gòtic amb trets romànics. La figura representa la Mare de Déu asseguda, sostenint amb la mà dreta una oreneta i amb l’esquerra al seu fill, que està dret sobre el seu genoll esquerre. Aquest símbol de l’oreneta s’ha convertit en una icona de Queralt.
La Llegenda de la Troballa
Segons una antiga tradició, un pastor de Vilaformiu va trobar la imatge de la Mare de Déu en una cova al vessant de la muntanya. La història explica que un bou del ramat del pastor va pujar inexplicablement la muntanya fins a agenollar-se davant la imatge. El pastor, sorprès, va intentar portar la imatge al poble, però aquesta va desaparèixer i va tornar al seu lloc original. Els vilatans, entenent el missatge diví, van decidir construir una capella en aquell lloc.
La Cova de la Verge de Queralt
Adossada a la roca de Queralt, hi ha l’oratori conegut com la Cova de Santa Helena, lloc on la tradició situa la troballa de la imatge. La cova és un lloc de gran devoció i sempre és visitable, oferint als pelegrins un espai de recolliment i contemplació.
Balcó del Garreta i la Capella de Sant Ignasi
Seguint el camí que voreja la muntanya, es pot arribar al Balcó del Garreta, des d’on es pot gaudir d’una vista impressionant de la ciutat de Berga.
En aquest indret es troba la Capella de Sant Ignasi, construïda el 1946 i situada en el mirador de Garreta. Aquest camí és molt agradable de fer i està envoltat de natura.
Les Escales de Queralt
Per arribar al Santuari, es poden utilitzar les escales que voregen la serralada, oferint una experiència única i unes vistes panoràmiques del paisatge circundant. Aquestes escales permeten als visitants gaudir del recorregut de manera pausada i contemplativa.
El Mirador de les Guilles
El Mirador de les Guilles és un altre punt destacat del recorregut, des d’on es poden obtenir unes vistes espectaculars del paisatge muntanyós i la vall del Llobregat. Aquest mirador és un lloc perfecte per a la fotografia i l’observació de la natura, oferint un panorama impressionant del Berguedà.
El Camí dels Bons Homes
El Camí dels Bons Homes és una ruta de gran recorregut (GR 107) que segueix l’itinerari de l’exili dels càtars del segle XIII. Aquesta travessa històrica i cultural connecta el Santuari de Queralt amb altres punts d’interès, com el Santuari de Núria, oferint als excursionistes un recorregut ple de paisatges variats i una rica herència històrica.
Festes i Celebracions
El Santuari de Queralt celebra la seva festa gran el dia 8 de setembre, coneguda com la ‘Gala de Queralt’. Aquesta jornada és festa local a Berga i inclou diverses celebracions religioses. També és destacable la festa de Sant Marc, el 25 d’abril, en què es commemora un antic vot de poble amb una processó al Santuari, seguida d’una celebració amb coca i xocolata desfeta.
Com Arribar al Santuari
En Cotxe. La carretera que puja al Santuari arrenca de la que va de Berga a Sant Llorenç de Morunys. Hi ha un aparcament gratuït amb capacitat per a un centenar de vehicles. Des d’aquí, es pot accedir al Santuari amb un funicular inclinat o a peu per les escales que voregen la muntanya.
A Peu. Pujar a Queralt a peu des de Berga és una experiència recomanada per la seva bellesa natural i el seu valor espiritual. L’excursió dura entre tres quarts i una hora, sortint de la plaça de Sant Pere i pujant pel camí vell de Queralt. Al llarg del recorregut es poden trobar diverses capelles, com la de Sant Jacint, Sant Jaume, i la Sagrada Família, que ofereixen moments de recés i contemplació.
Informació Pràctica
El Santuari de la Mare de Déu de Queralt està obert de 8 del matí a 8 de la tarda. El servei de bar està temporalment tancat, però hi ha una botiga de records i sanitaris públics, incloent sanitaris adaptats per a persones amb discapacitat. Per a més informació, es pot contactar amb el capellà custodi actual, Mn. Jaume Prat, al telèfon 642507185.