Llocs religiososGironaGironès

L’església de Sant Feliu

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Dins del Barri Vell de Girona antiga destaca l’església de Sant Feliu, documentada des del 882 i, la primera que va exercir funcions catedralícies. Va constituir un important centre de peregrinació a la Península, i va ser el principal temple de Girona abans que es construís la catedral de Santa Maria.

Està situada sobre les restes d’una església paleocristiana en honor de sant Feliu, i va ser declarada bé cultural d’interès nacional el 1931. Així mateix, va rebre el títol de basílica menor l’any 2011.

El temple presenta diversos estils, arran de les múltiples reformes que ha rebut al llarg dels segles, si bé, predomina l’estil gòtic. Va ser construïda fora de la muralla, de manera que va patir les conseqüències de diversos atacs al llarg de la història, tant del per part de tropes musulmanes com franceses.

La planta original romànica, data dels segles XII-XIII, i presenta tres naus. Per la seva banda, la coberta és gòtica, mentre que la façana és barroca. Les naus laterals allotgen diverses capelles, com la del patró sant Narcís, d’estil barroc, feta amb parets de marbre i jaspi.

Com a curiositat, sant Feliu es va convertir en el sant més venerat a Girona fins als segles IX-X, i es va establir la seva diada com a símbol de pau, un privilegi que no va rebre cap altre màrtir ni sant. Tanmateix, el 1387 va aparèixer un nou culte; sant Narcís, el bisbe de la ciutat, les relíquies del qual es custodiaven a la basílica. D’aquesta manera, es va substituir a sant Feliu com a protector i patró de la ciutat el 1387.

La silueta de la torre, junt amb la de la catedral de Girona, constitueix una de les imatges més conegudes del nucli antic gironí. Al seu interior es conserven tresors de gran importància històrica com el sarcòfag de sant Narcís, el retaule de la Verge Maria, a l’altar major, i el Crist jacent. Aquest últim està fet d’alabastre, i és d’estil gòtic.

Església de Sant Feliu
Església de Sant Feliu

L’església es pot visitar de dilluns a dissabte de 10.00 a 17.30 hores, i els diumenges i festius a partir de les 13.00 hores. Durant les celebracions litúrgiques no es permet l’entrada. La visita inclou la nau, el tresor, el claustre i la basílica de Sant Feliu. Descobriu aquest i altres indrets emblemàtics de la ciutat al següent enllaç.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button