GironèsCiutats i poblesDestacatGirona

Girona, la que enamora

Clica per puntuar
(Vots: 3 Mitjana: 5)

Girona és la capital de la província de Girona, situada al nord-est de Catalunya, i envoltada de quatre rius (Ter, Onyar, Güell i Galligants) i dos importants massissos (el de les Guilleries i el de les Gavarres).

La història de Girona es remunta als ibers, un poblat que es va situar als punts més alts al voltant del pla de Girona i que els romans van prendre per fundar Gerunda, nom que feia referència al riu Onyar.

En l’actualitat, Girona és un dels grans centres turístics de Catalunya i té molts llocs d’interès imprescindibles per a visitar, tots lligats a la història i la geografia d’aquest indret.

Què veure

La millor manera de visitar el nucli antic de la ciutat és a peu, per descobrir les seves places i idíl·lics racons amagats. Sobresurt la silueta de la Catedral de Girona, una Església catòlica que compta amb la nau gòtica més ampla del món i la que, excepte la de la basílica de Sant Pere del Vaticà, supera la resta de naus de tots els estils arquitectònics del món. Se situa al centre del nucli antic de Girona, en l’entrellaçat de carrers que dibuixen la Gerunda romana.

Catedral de Girona
Catedral de Girona

A través de la pujada del Rei Martí arribareu al portal de Sobreportes; l’antiga porta nord de la ciutat, que al seu torn, precedeix la plaça de la Catedral.

portal de Sobreportes
Portal de Sobreportes

Per accedir a la plaça dels Apòstols, podeu pujar la gran escalinata de la catedral, o bé, pujar-hi per les escales de la Pera, que comuniquen el carrer de la Força amb l’icònic temple.

escales de la Pera
Escales de la Pera

Des d’aquesta plaça, després de travessar un arc en un dels laterals de la catedral, podeu visitar els jardins de la Francesa, un indret històric amb molt d’encant. El seu nom fa al·lusió a la nacionalitat de l’última propietària, l’escriptora Madame Mathieu.

jardins de la Francesa
Jardins de la Francesa

En aquest punt de la visita us recomanem recórrer el passeig Arqueològic i els jardins dels Alemanys, que envolten la Catedral.

passeig Arqueològic
Passeig Arqueològic

A part, Girona també disposa de moltes altres construccions de caràcter religiós, com podrien ser la basílica més antiga de la localitat; l’església de Sant Feliu de Girona, del segle XI, que té vuit sarcòfags romans dels segles III i IV.

església de Sant Feliu
Església de Sant Feliu

D’altra banda, el monestir de Sant Pere de Galligants, alberga un dels claustres amb més encant de l’art romànic català.

Sant Pere de Galligants
Sant Pere de Galligants

En l’abundant nombre de punts històrics, també en ressalta la xarxa de carrers que recorren Girona i que ofereixen als visitants l’oportunitat d’endinsar-se en els aires gironins.

Carrer la Força
Carrer la Força

El call jueu és la màxima representació de l’època d’esplendor de la comunitat jueva del segle XIII, que va ser expulsada pels Reis Catòlics.

call jueu
Call jueu

Per la influència d’altres comunitats en el si de la ciutat de Girona, també s’hi poden trobar els banys àrabs, que daten del 1194 i que són el conjunt romànic civil més ben conservat del tot el país.

banys àrabs
Banys àrabs

De l’època medieval, també se’n conserven les muralles dels segles IX i XIV; convertides en un recorregut públic, que tanquen l’anomenat Barri Vell, la part de la ciutat que concentra la majoria dels monuments i l’urbanisme primitiu de la ciutat.

Muralla de Girona
Muralla de Girona

Al punt més alt del recinte emmurallat se situa el convent de Sant Domènec, del segle XIII, que es compon d’un claustre gòtic i una església dedicada a l’Anunciació, que formen part de l’edifici de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona.

convent de Sant Domènec
Convent de Sant Domènec

Seguint en l’itinerari per la capital de les Comarques Gironines, cal mencionar també la imatge més coneguda de la ciutat: les cases del riu Onyar. A la vora d’aquest riu s’hi ubiquen diferents edificis de colors, que creen una combinació pintoresca, reflectida en les aigües de l’Onyar.

cases del riu Onyar
Cases del riu Onyar

A més, hi ha diversos ponts que uneixen les dues bandes del riu i que afegeixen més interès i bellesa en l’estampa de la ciutat de Girona. Un dels més coneguts és el pont de les Peixateries Velles, també conegut com a pont d’Eiffel, en honor a l’arquitecte de la Torre Eiffel, o el pont de pedra, construït durant el regnat d’Isabel II.

pont de les Peixateries Velles
Pont de les Peixateries Velles

Són també imprescindibles de visitar la rambla de la Llibertat, l’espai més concorregut de Girona i que va ser creada el 1885.

rambla de la Llibertat
Rambla de la Llibertat

En aquesta zona també destaquen grans palaus com el palau de Caramany, del segle XVI i XVIII, la Fontana d’Or; seu del CaixaForum-Girona, i la Casa-Palau Agullana; a la coneguda com a pujada de Sant Domènec, travessada per un arc monumental, al costat de l’església de Sant Martí.

Pujada de Sant Domènec
Pujada de Sant Domènec

A la plaça de la Independència, on es respira un aire vuitcentista, està envoltada per unes porxades que recullen diversos bars i restaurants per a seure-hi mentre es contempla el moviment de la bella Girona.

Plaça de la Independència
Plaça de la Independència

La Casa de Cultura, gestionada per la Diputació de Girona, està situada a l’antic Hospici de la ciutat. Aquest centre cultural, inaugurat el 1966, consta de diferents serveis, com per exemple, el Conservatori de Música Isaac Albéniz, el Centre Formatiu de Teatre; el Galliner, i la sala de lectura municipal. A part promou i col·labora amb diferents propostes culturals de la comarca de Girona.

Casa de Cultura
Casa de Cultura

Davant de la casa de la cultura, hi ha l’antic Hospital de Santa Caterina, actiu entre finals del segle XVII i principis del segle XXI, el qual conserva la farmàcia hospitalària amb una col·lecció d’estris farmacèutics única. En ocasions puntuals s’obre al públic, amb visites guiades per part del Museu d’Art.

antic Hospital de Santa Caterina
Antic Hospital de Santa Caterina

A part de visitar els monuments i llocs més emblemàtics, val la pena que us “desvieu del camí” i descobriu certs indrets del Barri Vell com el jardí de l’Àngel, el carrer de les mosques, la farmàcia Masó-Puig (actualment Saguer), la plaça dels Raïmsl’església del Sagrat Cor, o el mirador i els jardins de John Lennon.

Pel que fa als espais naturals, Girona també compta amb el parc urbà més gran de Catalunya; el Parc de la Devesa. Es tracta d’un espai de 40 hectàrees ple de plataners on podeu anar a passejar i descansar del relatiu bullici del centre de la ciutat. En un dels extrems, s’hi ubiquen els jardins de la Devesa, del segle XIX. La zona sovint és utilitzada per a activitats lúdiques i esportives.

Parc de la Devesa
Parc de la Devesa

Al costat de l’església de Sant Feliu on es troba el cul de la lleona, una escultura en forma d’aquest animal que diu la llegenda que és vital visitar. Diuen que “només podràs tornar a Girona si has fet un petó al cul de la lleona“. Fita indispensable per a tornar a gaudir de les vistes i l’encantador ambient d’una ciutat que enamora.

cul de la lleona
Cul de la lleona

Què fer

El principal atractiu de la ciutat és el seu ric patrimoni històric i arquitectònic, el qual podeu descobrir a través d’aquest free tour per Girona. També podeu fer un tour complet pel centre històric per conèixer els llocs històrics més importants.

Amb la Girona Episcopal, podreu descobrir la Catedral, la basílica de Sant Feliu i el Museu d’Art amb una única entrada. I amb la Girona Museus teniu un 50% de descompte en l’entrada a partir del segon museu que es visiti, que té una validesa de sis mesos.

Per exemple, el Museu del Cinema, és molt popular entre el públic familiar. Alberga la Col·lecció Tomàs Mallol, constituïda per objectes cinematogràfics i precinematogràfics de gran valor històric. L’edifici forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Podeu adquirir-ne l’entrada al següent enllaç.

Museu del Cinema
Museu del Cinema

Si us interessen els jaciments i la història no us podeu perdre el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona, el qual acull una col·lecció d’elements arqueològics des de la prehistòria fins a l’edat mitjana, descoberts a les comarques de Girona.

Museu d'Arqueologia
Museu d’Arqueologia

A part, també són molt recomanables el Museu d’Art, el Museu d’Història de Girona, que es troba en un antic convent caputxí; el Museu d’Història dels Jueus, i la Casa Masó, la casa natal d’aquest cèlebre arquitecte gironí, amb mobiliari i decoració d’època noucentista.

Casa Masó
Casa Masó

Entre les obres de Rafael Masó destaquen: la farinera Teixidor i la casa Teixidor, popularment coneguda com “La Punxa”, que actualment és la seu del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona.

Una altra opció és fer alguna de les visites temàtiques que recorren els indrets més populars de la ciutat, com per exemple, els escenaris de la coneguda sèrie Joc de Trons. De fet, podeu fer el següent free tour per la Girona de Joc de Trons, i recrear les vostres escenes preferides, com aquestes escales on Arya Stark es va asseure a Braavos, buscant el seu camí a través del món desconegut.

Carrer del Bisbe Josep Cartañà
Carrer del Bisbe Josep Cartañà

També un entorn excepcional on gaudir d’un passeig per la natura. Des del 2015, la ciutat disposa de la distinció de Destinació de Turisme Esportiu de l’Agència Catalana de Turisme en running, ciclisme (carretera i BTT), natació, atletisme i tenis.

Alguns dels espais més populars són, la pujada al Castell de Sant Miquel (a l’est de Girona) i el cim de la Rocacorba (a l’oest), ambdues de dificultat fàcil i una durada aproximada de 2 h i 35 min. A la zona de Rocacorba es poden conèixer les gorgues de Canet d’Adri, on es poden practicar diversos esports com el tresc aquàtic.

O els itineraris per la Vall de Sant Daniel, com per exemple el que surt des del Monestir de Sant Pere de Galligants, travessa la muntanya de la O i voreja el riu Galligants, fins a arribar al Monestir de Sant Daniel. Des de Sant Pere, passant pels ponts del Ferro i d’en Miralles, també es pot arribar al Puig de Sant Miquel.

El monestir de Sant Daniel acull, des de fa més de mil anys, una comunitat de monges benedictines. Els primers dissabtes de mes s’organitzen visites guiades a l’edifici, i podeu aprofitar l’ocasió per visitar el claustre romànic i l’església; que conserva el sepulcre d’alabastre de Sant Daniel.

monestir de Sant Daniel
Monestir de Sant Daniel

En un recorregut d’aproximadament 7,5 km compartit entre Girona i Salt, el paisatge es defineix en les hortes de Santa Eugènia i les Deveses de Salt. Podreu veure els recs, l’embarcador del Ter i els tradicionals safareigs. També hi ha un camí per anar amb bicicleta seguint la Llémena i el riu Ter, sense dificultat.

I és que en els darrers deu anys, Girona s’ha convertit en el centre neuràlgic del ciclisme, per això de rutes amb bicicleta no us en faltaran. Pels amants del cicloturisme, des de fa uns anys s’ha obert la via verda del Carrilet, amb la qual es pot arribar fins a Olot, a més d’una àmplia xarxa de carreteres secundàries, vies verdes, camins i pistes del massís de les Gavarres.

Gastronomia

La província de Girona és coneguda per la qualitat de la seva gastronomia, i, gràcies a referents culinaris com Ferran Adrià, i els germans Roca, ha esdevingut un referent internacional. De fet, a la província de Girona hi ha 13 restaurants guardonats amb un total de 18 estrelles Michelin.

La cuina tradicional gironina es basa en els plats típics catalans, on predominen els productes del camp, la ramaderia i la pesca. Entre les especialitats, destaca la carn d’olla, sovint acompanyada dels platets de menuts, les botifarres dolces, l’arròs a la cassola i els coneguts xuixos de Girona, una pasta farcida amb crema, fregida i coberta amb sucre.

Xuixos de Girona
Xuixos de Girona

També altres especialitats esteses per les comarques gironines com són el pollastre farcit, la vedella i les diverses menes de carn a la brasa, i la tradicional caragolada.

On menjar

A Girona es poden trobar tota classe d’establiments de restauració, des dels més tradicionals a la cuina d’autor i creativa, passant per cadenes d’hamburgueses i especialitats d’arreu del món.

Gràcies a la seva situació geogràfica, la ciutat gaudeix d’una àmplia varietat de matèries primeres de qualitat, tant de mar com de muntanya. Per tal d’evitar imprevistos, us recomanem reservar taula amb antelació, ja que en hores punta els restaurants acostumen a omplir-se ràpidament.

A la zona de la Rambla, la plaça Catalunya, la plaça del Vi, el carrer Nou, el carrer de Santa Clara, la Plaça Independència, i una part de l’Eixample, trobareu diversos comerços i establiments de restauració. De dilluns a dissabte també podeu fer una parada al mercat municipal: el Mercat del Lleó.

Consulta tots els restaurants de Girona a Guiacat.

On dormir

Allotjar-vos a la ciutat és el millor, si voleu conèixer a fons tots els racons i visitar altres punts d’interès dels voltants. Hi ha opcions per a tots els gustos i necessitats, i el principal avantatge és que Girona ofereix el millor de les grans ciutats, però sense perdre l’encís acollidor d’un poble.

No obstant això, cada vegada hi ha més demanda a la capital gironina i això es veu reflectit en els preus. Aquest pot ser un dels motius per l’increment del turisme rural, que creix com una alternativa que ofereix més espai i comoditats, com piscina o senders, alhora que proximitat amb la ciutat, el mar i el Pirineu.

Troba tots els allotjaments rurals del Gironès a Guiacat.

Festes

La ciutat ofereix una programació cultural molt variada durant tot l’any. Podreu gaudir de festivals de música com Strenes, A Cappella, i Tempo Girona. Per la seva part, els festivals d’arts escèniques també són molt coneguts, com el Festival Internacional del Circ l’Elefant d’Or, el FITAG i el Temporada Alta. Pel públic més familiar, us recomanem el Festivalot i el Ludivers.

No obstant això, la festa major i la més important de Girona són les Fires i Festes de Sant Narcís, a finals d’octubre i principis de novembre. Amb motiu del patró de la ciutat, a la zona de la Devesa, s’organitzen fires de mostres i mercats al carrer, atraccions, actuacions musicals, actes de cultura popular com els gegants, els castells o el correfoc. Entre la població jove són populars els envelats i les barraques que tenen lloc de nit al passeig de la Copa, amb la col·laboració de les entitats ciutadanes.

Un altre esdeveniment important del calendari, és el Fòrum Gastronòmic de Girona, al març.

A part, a la primavera la ciutat s’omple de gent amb el Girona Temps de Flors, una festivitat de la ciutat celebrada durant la tercera setmana de maig, en què diferents carrers, edificis, i jardins, es decoren amb vistoses composicions florals, que vesteixen la ciutat de tots els colors de la primavera.

Podeu consultar totes les activitats que es fan a Girona al llarg de l’any a l’agenda de Turisme de Catalunya.

Millor moment per visitar

Tot l’any és bon moment per visitar Girona, ja que cada època s’organitzen activitats culturals, esportives i gastronòmiques.

Tanmateix, a la primavera té lloc l’emblemàtic ‘Girona Temps de Flors’, i també és quan fa més bon temps per realitzar itineraris per la natura. Durant els mesos d’estiu, destaca la programació de concerts, actuacions i espectacles. En canvi, a la tardor s’organitza la Festa Major, i a l’hivern, diverses fires per Nadal.

Imprescindibles

  • Gaudir de l’ambient animat de la plaça de la Independència
  • Travessar el riu Onyar pel Pont Eiffel
  • Passar per la rambla Llibertat
  • Pujar l’escalinata de la Catedral de Girona
  • Visitar el call jueu i els banys àrabs
  • Passejar pel Parc de la Devesa.

Què veure a prop

Salt, Sant Martí de Llémena, Llambilles, Sant Gregori, Aiguaviva, Vilablareix, Fornells de la Selva, Sarrià de Ter, Cervià de Ter, Flaçà, Campllong, Sant Martí Vell, Madremanya, Bescanó i Sant Julià de Ramis són els pobles propers més coneguts i de més interès.

En tots ells hi ha diversos senders i vies verdes per fer, per exemple a la Vall d’en Xuncla, el congost i la muntanya dels Sants Metges, la capçalera de l’Onyar, el puig de les Cadiretes, la ruta de les fonts, els dominis de Sant Cristòfol del bosc o el cingle de Sant Roc de la Barroca

A part d’això, si disposeu de més dies a la ciutat, no us podeu perdre les platges de la Costa Brava, i les localitats marineres de Llançà, CadaquésL’Escala, Calella de Palafrugell, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Tossa de Mar. Així mateix, tampoc us oblideu dels encantadors pobles medievals de Pals, PeratalladaMonellsSanta PauCastellfollit de la RocaBesalú.

Besalú
Besalú

També teniu l’opció de visitar diferents espais naturals com l’Estany de Banyoles, el parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Com arribar-hi

Per carretera: Girona està comunicada per l’autopista A-7, si no hi ha trànsit, es triga 1 h i 10 min des de Barcelona i 2 h des de Tarragona. Des de Lleida són 2 h i 30 min per la carretera C-25.

En transport públic: Girona té estació de tren i d’autobusos, compta amb un AVE directe fins a Barcelona que triga uns 40 min i altres línies de rodalia. Cal mencionar també que Girona disposa de l’aeroport Girona-Costa Brava a 15 km de la ciutat.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button