Monuments històricsGironaGironès

Els banys àrabs de Girona

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

La singularitat i el valor històric dels banys àrabs de Girona es deu al fet que són els únics a la península Ibèrica d’aquesta tipologia. Curiosament, al contrari del què el seu nom indica, són d’època cristiana, però segueixen la mateixa estructura que els banys musulmans.

Situats a la plaça dels Jurats, es té constància per primera vegada de la seva existència el 1194. No obstant això, l’any 1285, el complex pateix una destrucció parcial, a causa de l’atac de les tropes franceses de Felip l’Ardit.

Els banys àrabs de Girona

Durant l’edat mitjana, una part dels banys va oferir la funció de micvé a la comunitat jueva que s’havia instal·lat al nucli antic de la ciutat.

Aquests banys van deixar de funcionar al segle XVI, i, al segle XVII, una comunitat de monges caputxines va convertir els banys en part de la seva clausura.

Els estudis de Josep Puig i Cadafalch van ser claus perquè la Diputació de Girona adquirís la seva propietat el 1929. Finalment, la Diputació va promoure la seva restauració, i el 1932 van obrir les portes al públic general.

Actualment, el conjunt, d’estil romànic encara conserva tots els elements que, antigament, configuraven el balneari públic, i constitueix un indret ple de calma.

L’entrada condueix al vestuari o apoditeri, un rebedor espaiós, pensat per a la socialització. Aquesta sala acull una piscina octogonal delimitada per columnes i, a la coberta de pedra volcànica, té una llanterna que li confereix llum natural.

L’apoditeri conduïa a la sala més petita del conjunt: el frigidari o sala freda, que constituïa la primera sala de la zona humida dels banys. Seguint la tradició, els banyistes hi acudien al final de la visita per a submergir-se en l’aigua emmagatzemada de la pluja.

Seguidament, la sala tèbia o tepidari era el punt d’inflexió en el circuit, ja que unia la zona d’aigua calenta amb la zona d’aigua freda. En aquest espai podien entaular conversa, gaudir de massatges, o bé, menjar i prendre alguna beguda.

Com a anècdota, la mida i organització de l’espai denota que les monges caputxines van utilitzar aquesta sala com a cuina del convent.

Els banys estan oberts al públic al llarg de l’any, de dilluns a dissabte, de 10 h a 18 h, i diumenges i festius, de 10 h a 14 h. Només tanquen les portes els dies 1 i 6 de gener i del 24 al 26 de desembre.

Informa’t de tot el que pots fer i veure a Girona al següent enllaç.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button