BarcelonaBagesCiutats i poblesDestacat

Talamanca

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Al bell mig de la serra del Rossinyol, a la cima d’un turó, trobaràs Talamanca. Un petit poble poc conegut que et farà endinsar en la història i bellesa de la zona.

Talamanca és un municipi de la comarca del Bages que té com atractiu principal la història de la batalla de Talamanca

Què veure a Talamanca

Just en entrar al poble, vora la parada de busos, hi ha el punt d’informació.

D’aquí, endinsant-te en el poble i pujant pel carrer del raval, arribaràs a l’ajuntament. Seguint el carreró del poble, al teu pas trobaràs l’Església de Santa Maria de Talamanca. Per primer cop s’hi va fer menció l’any 1038, però als anys fou substituïda per l’actual església romànica.

Talamanca

Des d’aquí pots seguir el camí cap a dos punts importants. Si tombes cap avall, seguint el carrer de la Font, en poques passes arribaràs a la coneguda Font de Talamanca. Aquesta font, construïda l’any 1683, va ser un dels punts principals de trobada del poble, on els seus habitants anaven a buscar aigua i a rentar la roba. A més, a l’espai hi ha un acer negundo, un arbre centenari declarar Bé Cultural d’Interès Local.

Tot i això, tornant al punt de l’església, seguint el carrer amunt passaràs per la vora del monument que fa memòria a la batalla de Talamanca, de l’any 1714, i on es pot observar diferents punts estratègics que es van dur en la batalla.

Talamanca

Poc més amunt arribaràs al bonic castell del poble. Aquest castell va ser part de l’origen del poble, acompanyat de l’església, i habitat molt temps per la família Talamanca. Tot i això, la construcció actual és del segle XVIII a causa de situacions de la batalla de Talamanca. 

Talamanca

A més, dins del castell, a sala d’armes, hi ha el Centre d’Interpretació de la Batalla de Talamanca. Aquest espai obté un recull de materials audiovisuals i interactius per explicar els fets passats.

Així conegut el castell, a la vora hi ha el pla dels tres pins, on podràs gaudir d´unes impressionants vistes del poble. 

Talamanca

Però, pels carrerons del poble també hi ha altres zones que ens traslladen a la història i com vivien els antics poblaries. En la part alta del carrer nou, hi ha la Tina de Ca la Jana creada entre els segles XVIII i XIX, així com moltes altres tines que s’hi van fer.

Talamanca

Més avall del carrer, hi ha la plaça dels Saldoners que actualment és un bon mirador a la muntanya de Montserrat des de Talamanca, però des de l’any 1700 era l’antiga pedrera on es construïen les cases del poble.

Talamanca

També seguint el carrer de l’Era de la Creu, arribaràs al punt més alt del poble on hi ha una plaça que conserva l’antiga creu del terme. A més, aquesta plaça havia estat la zona de batre del bla dels poblatins. Igual que l’Era del Mill, situada més avall del poble.

Talamanca

Abans de marxar del poble, no pots deixar de visitar el Roure de Quintana, situat a la part oest del poble, entre el carrer Mura i l’avinguda de la Quintana.

Aquest arbre monumental fa uns 9 metres d’alçada i amb un tronc de més de 70cm de diametre. A més, es declarat de Bé Cultural d’Interès Local.

Així, cap als afores del poble també hi ha diversos edificis i zones que val la pena conèixer. Entre elles el Mas el Molí del Menut, un mas construït quan es repoblava durant el segle XI. També l’Ermita romànica de Santa Magdalena, que va haver de ser reconstruïda amb els anys.

També, a uns 30 min en cotxe més amunt, trobaràs el poble de Mura. Un poblet similar que ofereix un paisatge que acompanya l’essència de Talamanca, i amb el qual podràs complementar la teva visita.

Talamanca

Què fer a Talamanca

En aquestes zones el senderisme sempre és una de les activitats més recorregudes. Al voltant pel poble podràs trobar moltes opcions de camins que t’endinsaran a la muntanya, però les més conegudes són l’itinerari per la riera de Talamanca, de dificultat baixa i un tram de gairebé 4 km; i la ruta per la font del Janet, també de dificultat baixa i un tram de 2,5 km.

A més, pel poble es pot realitzar la ruta Batalla de Talamanca. Aquesta ruta està orientada a la història del poble amb relació a la batalla que va haver-hi durant l’any 1714.

Gastronomia

Per enriquir el paladar amb el millor menjar de proximitat, trobaràs la carn, l’oli i el vi. Aquesta zona ofereix una gastronomia de muntanya i de proximitat. El que més trobaràs és diversa carn elaborada a la brasa. Així també serveixen molt els cigrons, plat comú del seu poble veí Mura.

Talamanca

En el mateix poble consten d’una apicultura ecològica, i podràs trobar venda de mel i derivats.

On menjar

Si vols degustar una bona experiència de gastronomia, hauràs d’elegir entre els dos restaurants que hi ha al poble. Tots dos ofereix una gastronomia catalana de proximitat.

restaurants talamanca

Tot i això, recomanem reservar, ja que els caps de setmana acostumen a estar plens.

Pots trobar més informació dels restaurants de Talamanca a Guiacat.

On dormir

En aquest poble trobaràs opcions limitades per quedar-te a dormir, però suficients per viure l’experiència. Hi ha l’opció de quedar-te dins del poble, a la casa de colònies, o estar més prop de la naturalesa al càmping que es troba just a l’entrada del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

Talamanca

També pots buscar allotjaments rurals a prop de Talamanca.

Festius i fires del territori

Cada territori, municipi i vila té les seves pròpies fires i festes populars. Us deixem un recull d’ells perquè pugueu gaudir i complementar la vostra estada.  

En el mes de maig, el 3r o 4t cap de setmana, se celebra la Festa del Terme. Durant dos dies s’organitzen activitats, com artesania i tallers pels més menuts.

Ja cap a mitjan any, hi ha la Revetlla de Sant Joan i la Revetlla de Sant Jaume. Aquestes festivitats, com en molts pobles, s’organitza una quedada popular.

Més endavant, el 24 de juliol, se celebra l’Aplec de Santa Magdalena. Aquest dia el poble queda en un punt i sigui caminant, amb bicicleta o cotxe, es dirigeixen a l’ermita de Santa Magdalena, on se celebra una missa, un acte musical i un refrigeri.

Acabant l’estiu, per les dates 12 al 15 d’agost, s’organitza la Festa Major de Talamanca. En aquesta festivitat s’organitzen actes populars, concerts i activitats per tot el poble.

A més, en aquestes dates, el 13 d’agost, es commemora la Batalla de Talamanca en el seu monument memorial situat al poble.

Millor moment per conèixer la vila

En aquesta vila podràs gaudir del seu entorn i naturalesa en els mesos d’estiu. Així comentat, no és un poble amb molt turisme i es pot passejar tranquil·lament pels seus carrers gaudint d’un bon clima. A més, durant aquesta temporada la restauració ofereix un horari més ampli, així també el punt d’informació.

Imprescindibles

Després de conèixer una mica més sobre aquesta població, et deixem un llistat de les coses imprescindibles a fer-hi:

  1. Entrar al Castell de Talamanca
  2. Passejar pel parc els Tres Pins i gaudir de les vistes
  3. Visitar els dos arbres centenaris del poble
  4. Pujar al punt més alt del poble, la plaça de l’Era de la Creu
  5. Recórrer els diferents punts de la ruta de la Batalla de Talamanca

Com arribar-hi

Per accedir en cotxe hauràs de dirigir-te cap a Manresa, si vens de Tarragona o Lleida, i d’allí de la C-25 passar a la BV-4511, al Polígon Pla de Santa Anna, i anar en cerca de la BV-1221 que et portarà directe al poble. Des de Barcelona, hauràs de pujar cap a Terrassa i allí buscar la carretera BV-1221. Finalment, des de Girona, hauràs de buscar la C-25 i més endavant, passada la Vall de la Gavarresa, reincorporar-te a la carretera B-431 en cerca de la B-124, i finalment incorporar-te a la B-1221 cap a Talamanca.

En autobús trobaràs l’estació més propera a Manresa, que consta de connexions directes des de Barcelona (1 h), Girona (2h) i Lleida (2 h). A més, de Girona a Lleida hi ha la L-28, que entre elles hi ha parada a Manresa. Des de Tarragona no hi ha línia directa. Arribats a Manresa, hi ha la línia 786 que la primera para es Talamanca.

En canvi, en tren trobaràs l’estació més propera a Manresa. Des de Barcelona hauràs d’agafar el Rodalies 4 que dura 1.30 h. Des de Girona i Tarragona, el més factible és anar fins a Barcelona amb regional i d’allí fer transbord. També, des de Lleida, hi ha un tren regional que dura, gairebé, 2 hores i va directe a Manresa.

També, si arribes amb avió, els aeroports més propers són l’aeroport de Barcelona (1 h), l’aeroport de Girona (1-2h), o l’aeroport de Alguaire (1-2 h)

COM ARRIBAR-HI

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button