BerguedàBarcelonaCiutats i poblesDestacat

Berga, la capital de La Patum

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

La comarca més septentrional de la província de Barcelona, el Berguedà, està situada entre la Depressió Central i el Prepirineu, per això se la coneix com «la porta d’entrada als Pirineus».

Berga és la seva capital, i està ubicada enmig de la vall del riu Llobregat i de les muntanyes del Prepirineu, als peus de la muntanya de Queralt. A part, gràcies a l’Eix del Llobregat, la ciutat està molt ben connectada amb els pobles del voltant i amb la Cerdanya.

Què veure

L’origen del nucli antic de Berga es remunta al segle XIV i durant els últims anys molts dels seus elements arquitectònics han patit diverses reformes pel seu deteriorament i a què formen part del patrimoni històric i cultural del país.

Abans d’endinsar-vos en l’entramat de carrers de la zona comercial, trobareu el Museu Comarcal. Seguidament, destaquem el carrer Major (conegut actualment com a Carrer de la ciutat), amb edificis modernistes com el Casino i la Casa de Martí.

Carrer de la ciutat
Carrer de la ciutat

Tot i això, encara es pot visitar el Portal de Santa Magdalena, l’únic que queda dels set que hi va haver a la ciutat; o la Berruga, l’últim vestigi de l’antic barri jueu i que està format pel carrer de les Voltes del Claris i el passatge del mateix nom.

Portal de Santa Magdalena
Portal de Santa Magdalena

A part, si hi ha una cosa que abunda a Berga són les places. En una d’elles, concretament a la plaça Catalunya, que acull un conjunt de relleus esculpits en pedra que representen la història de Catalunya; obra de Carles Planas i Pons.

Així mateix, a la plaça del Forn, es fan diverses activitats comercials i d’artesania, i a la plaça de Sant Pere, neix el carrer de Pinsània, que duu fins al castell. En aquesta última, a la paret frontal de l’església parroquial hi ha un bust de marbre, en homenatge Antoni Comellas i Cluet; filòsof berguedà.

plaça de Sant Pere
Plaça de Sant Pere

A la plaça de Sant Pere també trobem l’església barroca de Santa Eulàlia.

església barroca de Santa Eulàlia
Església barroca de Santa Eulàlia

El nucli urbà va començar a consolidar-se al segle XII, al voltant del Castell de Sant Ferran, situat al punt més alt de la vila, que oferia protecció a la població dels continus atacs francesos. No obstant això, durant el segle XVIII es va ampliar considerablement, amb noves muralles i elements defensius.

Avui dia, el castell és la seu del Consell Comarcal, i el seu interior no es pot visitar, però des de l’exterior es pot veure una vista excepcional de l’entramat de carrers de la ciutat.

Castell de Sant Ferran
Castell de Sant Ferran

Per la seva banda, l’església de Sant Francesc de Berga; que originàriament pertanyia a un antic convent de frares franciscans, va ser destruïda durant la Guerra Civil, i restaurada a finals del segle XX. Per tant, l’actual imatge és d’estil neogòtic i constitueix un bé cultural d’interès local.

església de Sant Francesc de Berga
Església de Sant Francesc

Al carrer de la Pietat també hi trobareu un safareig medieval; al costat de la font de la Pietat, amb un mural que explica la història dels safareigs del municipi. De fet, a la vila n’hi ha dos més, el safareig de la Gratella i el del Lledó.

Safareig
Safareig

Al mateix carrer podem veure la Capella de la Pietat (s. XVII).

Capella de la Pietat
Capella de la Pietat

Altre edifici religiós és l’església de Sant Joan (s. XIII), d’estil romànic, però amb elements gòtics i barrocs; afegits posteriorment.

església de Sant Joan
Església de Sant Joan

A part, podeu visitar les Fonts del Vall, una font històrica de la localitat, protegida com a bé cultural d’interès local.

Fonts del Vall
Fonts del Vall

Una altra parada obligada és el Santuari de Queralt. Es troba a 1.200 metres d’altitud, al capdamunt de la muntanya que s’eleva sobre la ciutat. La seva situació privilegiada li ha valgut el sobrenom de “balcó de Catalunya”.

Santuari de Queralt
Santuari de Queralt

De fet, des del seu mirador hi ha una vista espectacular de Berga, la vall del Llobregat, la Serra del Cadí i, si el dia és clar, fins i tot podreu veure Montserrat. El conjunt arquitectònic està format pel Santuari, d’estil renaixentista, l’antiga hostaleria, l’actual restaurant, i l’estació del funicular; l’únic mitjà amb què es pot accedir al Santuari.

Berga
Berga

Us recomanem fer-hi un passeig, aprofitant el camí que voreja la muntanya, envoltats de natura, i visitar la cova de Sant Ignasi i la capella de Sant Joan, ambdues excavades a la roca.

Altres elements destacats del patrimoni històric i cultural de Berga són; els antics molins de farina com el de la Gratella y el de la Sal; la casa de la Patum, on podreu aprendre més sobre aquesta festa i contemplar les figures que la representen; o el pont romà de Sant Quirze de Pedret, que també és el punt de partida de moltes excursions.

Pont de Pedret
Pont de Pedret
Pont de Pedret
Pont de Pedret

Des de Berga es pot fer una escapada fins a Castellar de n’Hug, un bonic poble medieval; on són experts a elaborar croissants gegants, per visitar el naixement del riu Llobregat i els seus espectaculars salts d’aigua.

Què fer

La varietat de paisatges que ens ofereix Berga permet que l’oferta d’activitats sigui molt àmplia. Aquest entorn natural permet practicar senderisme, escalada, barranquisme, ciclisme, vols amb globus i parapent, excursions a cavall, o pesca i piragüisme al Pantà de la Baells.

pantà de la Baells
Pantà de la Baells

Els amants de la neu també ho tenen fàcil perquè Berga es troba només a 45 minuts de les estacions d’esquí de Masella i de la Molina.

A més a més, Berga compta amb una extensa xarxa de camins què recorren la seva geografia. Un d’ells és el Camí dels Bons Homes, que és la ruta que seguien els càtars quan fugien del sud de França.

Camí dels Bons Homes
Camí dels Bons Homes

Un altre indret molt visitat és l’antiga estació d’esquí de Rasos de Peguera, situada a 9 km de Berga. Avui dia és un dels llocs més buscats per fer senderisme i observar el cel nocturn.

En l’àmbit cultural, es pot fer una visita al Museu de les Mines de Cercs i al pantà de la Baells. El museu permet al visitant explorar una mina i endinsar-se en ella mitjançant un trenet miner.

Museu de les Mines de Cercs
Museu de les Mines de Cercs

Per altra banda, a Fumanya es troba l’explotació de carbó a l’aire lliure on es van trobar moltíssimes empremtes, ossos i ous de dinosaure.

Si us ve de gust un pla més tranquil, però no per això menys entretingut, us recomanem visitar el Museu del Circ, on segur que us divertireu, tant petits com grans.

També podeu fer una visita al teatre municipal de Berga, i consultar els propers esdeveniments.

teatre municipal de Berga
Teatre municipal de Berga

Gastronomia

La gastronomia berguedana ofereix cuina de muntanya i plats tradicionals catalans. Un dels seus Ingredients estrella són els bolets. Durant la temporada d’aquest producte tan buscat, es poden degustar les delicioses propostes culinàries que ofereixen els restaurants de la zona.

Per altra banda, a Berga i a tota la comarca, s’elaboren de forma artesanal els embotits, els formatges i el mató. A més, és una zona molt apreciada per les seves carns, especialment, a la brasa.

Alguns plats típics de la comarca són les patates emmascarades, el pèsol negre i l’allioli de codony.

On menjar

A Berga no hi falten establiments de restauració i, a part dels establiments especialitzats en la cuina tradicional del territori, també trobareu altres tipus de cuina, i propostes innovadores.

Podeu consultar tots els restaurants de Berga a Guiacat.

On dormir

El tipus d’allotjament a Berga és molt variat i s’adapta a les necessitats dels diferents visitants.

Al centre de la ciutat trobem petits hotels i apartaments turístics. En canvi, a la rodalia es pot dormir en càmpings o en algunes de les cases rurals reformades. Moltes d’elles són edificis del segle XIV que estan situades en espais naturals molt tranquils.

Just als afores del municipi cal destacar el complex Berga Resort. Conté xalets, bungalous, mòbil-homes i un espai per a rulots i tendes de campanya. És un indret destinat  al descans i a l’oci, i està equipat amb piscines exteriors i climatitzades, balneari, pistes de tenis i pàdel i parc infantil.

Pots trobar tots els allotjaments rurals del Berguedà a Guiacat.

Festes

Berga és coneguda arreu del món per la seva festa més emblemàtica: La Patum. Aquesta celebració, d’origen medieval, té lloc durant el Corpus Christi. Es basa en tota una sèrie de balls que realitzen diferents personatges llegendaris, que acostumen a anar acompanyats de foc i altres elements pirotècnics. L’any 2005 la UNESCO va declarar aquesta festa Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

Pels aficionats dels bolets, si no hi ha sort pels boscos que envolten la localitat, podeu visitar la Festa dels Bolets, que té lloc a l’octubre.

Altres esdeveniments importants a la ciutat són la Fira De Santa Tecla, dedicada a la indústria agroalimentària i ramadera; i la Fira de la Xocolata i la Ratafia, una mostra de l’elaboració artesanal d’aquests productes.

Podeu consultar totes les activitats que es fan a Berga al llarg de l’any a l’agenda de Turisme de Catalunya.

Millor moment per visitar

Berga ofereix activitats durant tot l’any, i a l’hivern podreu gaudir de la seva proximitat respecte a les principals pistes d’esquí de la zona. Tot i això, un dels millors moments per visitar-la és durant la primavera. A finals de maig, no només se celebra La Patum, sinó que el desgel de les muntanyes fa que els salts d’aigua de Castellar de n’Hug siguin un espectacle que no us podeu perdre.

Imprescindibles

Compartim amb vosaltres la nostra llista amb els plans imprescindibles per gaudir del patrimoni històric de Berga:

  1. Contemplar les vistes des del Santuari de Queralt
  2. Gaudir de La Patum
  3. Fer un tomb pels carrers del centre històric de Berga
  4. Visitar Castellar de n’Hug
  5. Tastar alguna especialitat de la gastronomia local.

Què veure a prop

Us recomanem visitar les poblacions veïnes de: Bagà, Castellar de n’Hug, Fígols, Gironella, Gisclareny, La Pobla de Lillet, l’Espunyola, Saldes, Santa Maria de Merlès, Sant Julià de Cerdanyola, Vallcebre, i el municipi de Viver i Serrateix.

Castellar de n'Hug
Castellar de n’Hug

Com arribar-hi

A Berga només s’hi pot arribar per carretera. Es pot accedir des de Barcelona mitjançant la carretera C-16, coneguda com l’Eix del Llobregat.

Des de Girona, cal agafar la C-25, la C-62 en direcció a Berga/Prats de Lluçanès i, a l’altura de Gironella, prendre el desviament cap a la C-16.

Per arribar des de Tarragona se circula per l’AP-7 en direcció a Barcelona, l’A-2 en direcció a Igualada/Lleida/Manresa, i després la C-55 en direcció a Manresa, que enllaça amb la C-16.

Finalment, des de Lleida, s’ha de conduir per l’autovia A-2 i la C-25 en direcció a Manresa, on s’agafa la sortida Andorra/Berga de la C-16.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button