Solsona, entre gegants i bestiari popular
Solsona, la capital de la comarca del Solsonès, a la Catalunya central, està situada al nord-oest de Barcelona. Acull un ric patrimoni històric i artístic, i uneix el millor dels dos mons; la serenor d’un municipi petit amb i el dinamisme d’una ciutat.
A part, aglutina una àmplia oferta cultural, i és coneguda per albergar la col·lecció més gran de gegants i bestiari festiu-popular de Catalunya.
Què veure
Us recomanem iniciar el vostre recorregut pel portal del Pont. Restaurat el 1805, aquest era la principal porta d’accés a la ciutat, un cop travessat el pont de pedra de dotze arcs. Actualment, es conserven tres portals de les antigues muralles que protegien la ciutat, així com tres torres a l’àrea del Vall Calent.
En la vostra visita us recomanem explorar el centre històric, visitant les seves places i carrers més emblemàtics. El carrer de Sant Miquel us portarà a la catedral de Santa Maria de Solsona, d’estil gòtic.
Es tracta de la principal església del bisbat, la qual destaca, no només per la seva importància religiosa a la comarca, sinó també en l’àmbit cultural i artístic.
De fet, va ser una de les canòniques més importants de Catalunya. A la dreta del transsepte està situada la capella amb motiu de la Mare de Déu del Claustre; patrona de la ciutat, considerada una de les obres escultòriques més importants del romànic català.
Per la seva banda, a la plaça de Palau hi podreu veure la façana barroca de l’Assumpció (1769) i el Palau Episcopal. Aquest últim és obra de l’arquitecte solsoní Francesc Pons, i un exemplar representatiu de l’estil neoclàssic català. A part, és la seu del Museu Diocesà i Comarcal, de manera que si us apassiona l’art medieval, val la pena fer-hi una visita.
Els principals carrers de la ciutat us portaran fins a la plaça Major, porxada. Aquesta acull les festes més importants de la localitat, entre les quals destaquen, el Corpus, la Festa Major i el Carnaval. També és on s’organitza el mercat setmanal dels dimarts i els divendres.
A més a més, al número 5, hi ha la casa senyorial coneguda com a Ca l’Aguilar, on va néixer la mare del descobridor de Califòrnia; Gaspar de Portolà.
Al mig de l’emblemàtica plaça de Sant Joan hi ha una font, datada del segle XV, que anys enrere es coneixia amb el nom de font Major. S’hi allotja una capella dedicada a aquest Sant, i una placa recull el poema ‘Record de Solsona’, obra de Josep M. de Sagarra.
Continuant la vostra ruta pel carrer del Castell, topareu amb la casa de Francesc Ribalta; cèlebre pintor tenebrista, i la casa dels germans Morató; coneguts per la seva mestria en el treball dels retaules, i que forma part de la biblioteca.
Al davant hi ha l’Ajuntament, d’estil renaixentista, antiga casa de mercaders, amb una torre de les hores. Al seu cantó se situa el carrer de Sant Pau, on s’havia establert el call jueu.
D’altra banda, el portal del Castell és l’indret per on entraven els senyors de Solsona després de fer-se amos de la ciutat.
A la plaça del Ruc, en un racó del campanar de la torre de les Hores, s’hi “penja el ruc” (fet de cartó-pedra) durant les festes de Carnaval, seguint una antiga tradició.
Si us queda temps, i voleu descobrir altres indrets amb encant, us recomanem visitar les cases de mercaders al carrer de Llobera, el conegut com a Quarto dels Gegants; un espai on es guarden els gegants i altres personatges típics de la Festa Major, el Pou de Gel; davant del Portal del Pont, i el Centre d’Interpretació Turística del Solsonès i Espai del Ganivet; que evidencia la importància d’aquest ofici tradicional de la ciutat.
Què fer
Des de l’oficina de turisme cada cap de setmana, dies laborables a l’estiu o ponts, s’organitzen diferents visites guiades per conèixer la ciutat.
A més a més, també podeu explorar l’entorn natural a través de diverses rutes a peu o en BTT senyalitzades al voltant de la vila, i visitar altres municipis de la zona. Per exemple, fer senderisme, aprofitant els recorreguts GR3 (Catalunya Central) i GR7 (de la Farga de Moles a Fredes).
El Solsonès té una àmplia oferta d’activitats per a totes les edats durant tot l’any. Podeu anar a l’Estació d’Esquí Port del Comte, fer una ruta en caiacs, provar esports d’aventura, practicar golf, volar en globus, descobrir la fauna de la zona, alguna excursió amb cavall, experiències gastronòmiques, i observació d’estels.
A part, podeu fer una visita al Tatrau Teatre, situat en una antiga quadra, al carrer de Santa Llúcia. Es tracta d’una sala de petit format, gestionada pel Grup de Teatre Lacetània, que acull un ampli ventall d’activitats artístiques i culturals.
Gastronomia
La popularitat d’aquesta localitat es deu, en part, a la tradició ganivetera i els embotits. La seva cuina, característica de l’interior, és molt saborosa, i en destaca: la carn, els arrossos de muntanya, els formatges, els trumfos (patates de l’Alt Solsonès), i els bolets.
Entre les especialitats, com no podia ser d’una altra manera, destaquen: el conill o la vedella amb bolets, i pel que fa als dolços, les coques, tant dolces com salades.
On menjar
Teniu diferents establiments de restauració, especialitzats en diversos tipus de cuina. Podeu escollir segons les vostres necessitats o preferències alimentàries, ja que la localitat aglutina una àmplia oferta de restaurants, bars, cafeteries, i pastisseries, per a tots els gustos.
Podeu consultar tots els restaurants de Solsona a Guiacat.
On dormir
Al Solsonès trobareu un ampli ventall d’allotjaments, des d’hotels amb encant per a una escapada romàntica en parella, hostals, cases rurals ideals per a escapades en grup o en família, càmpings, habitatges d’ús turístic, albergs, refugis, i zones habilitades per a autocaravanes.
Pots trobar tots els allotjaments rurals del Solsonès a Guiacat.
Festes
Destaca la Festa Major, del 7 a l’11 de setembre, quan la ciutat rep els trabucaires veterans de Catalunya. Altres dates assenyalades són el Carnaval, el Corpus, la Fira de Sant Isidre, o algunes fires temàtiques com la del Trumfo i la Tòfona i Festa del Vi, la de la Terra, o la del Tió.
Podeu consultar totes les activitats que es fan a Solsona al llarg de l’any a l’agenda de Turisme de Catalunya.
Millor moment per visitar
Solsona és una destinació ideal per fer una escapada en qualsevol època de l’any. Us animem a conèixer la seva extensa tradició cultural, i aprofundir en la història del municipi, tot passejant pels seus carrers, envoltats d’importants edificis religiosos, places amb encant, i museus.
Imprescindibles
Compartim amb vosaltres les activitats que considerem que no podeu passar per alt en la vostra visita al municipi:
- Iniciar la ruta pel portal del pont (entrada principal a la muralla)
- Explorar el nucli antic
- Visitar la catedral de Santa Maria de Solsona
- Tastar alguna especialitat de la gastronomia de la zona
- Fer alguna excursió per conèixer l’entorn natural del voltant.
Què veure a prop
A prop de Solsona teniu l’opció de visitar altres localitats veïnes amb encant, com: Sant Llorenç de Morunys, Cardona, Odèn, Navès, Lladurs, Berga, Manresa, Guissona, Agramunt, i Oliana.
I altres llocs d’interès com: el santuari del Miracle, la cripta d’Olius, l’església de Sant Llorenç de Morunys, l’espai natural de les serres d’Odèn-Port del Comte, l’estació d’esquí de Port del Compte, o els pantans de la Llosa del Cavall i de Sant Ponç.
Com arribar-hi
La població es troba a una hora i mitja de Barcelona en cotxe. Podeu accedir a Solsona amb cotxe, però si no, també podeu fer un tros del trajecte amb tren fins a Manresa.
Si hi aneu amb cotxe: des de Manresa, heu d’agafar la carretera C-55, des d’Andorra o la Seu d’Urgell primer heu de prendre la C-14 fins a Bassella, i allà enllaçar amb la C-26. En el cas que vingueu des de Berga, la via més ràpida és a través de la C-26. Des de Lleida, agafeu la LV-3005, que uneix Solsona amb Guissona.
Amb autobús, la companyia ALSA realitza el trajecte des de Barcelona, Lleida, Manresa, Andorra. Per a més informació podeu consultar la seva pàgina web o trucar al telèfon: 902 42 22 42.