NogueraCiutats i poblesLleida

Foradada, una terra de llegenda

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Foradada és un municipi format per una agregació de diversos nuclis de la comarca de la Noguera. El terme municipal rep el nom de la roca Foradada. Aquesta, situada sobre el poble mateix, presenta un forat de grans dimensions.

Situat en terra de castells, destaca pel seu paper fronterer durant la guerra de la reconquesta cristiana. Precisament una de les fortaleses cristianes millor conservades és el castell de Montsonís, situat al mateix poble de Montsonís, ubicat sobre un turó de 405 m d’altura, al marge esquerre del riu Segre.

Què veure

Un bon lloc per iniciar la vista a Foradada és a la Plaça Major, el punt cèntric del poble.

Foradada, una terra de llegenda

Des d’allí, estan ubicats, davant per davant, el seu Ajuntament, en sentit nord, amb una façana modernista i l’Església Parroquial de Sant Josep, en sentit sud.

Foradada, una terra de llegenda

Per continuar la vista es pot continuar passejant pel carrer de Sant Urbà, que a uns pocs metres du a una de les grans curiositats a veure: la Roca Foradada.

Foradada, una terra de llegenda

S’hi pot pujar fins a dalt a través d’unes escales enganxades a una roca, això sí, sempre que no es pateixi vertigen.

Foradada, una terra de llegenda

Ben a prop d’aquí, al cim del turó, es troba l’Ermita de Sant Urbà i el mirador de la roca des d’on es poden contemplar unes vistes espectaculars del Montsec, la Vall del Segre i les seves fèrtils terres de cultiu.

Foradada, una terra de llegenda

Seguint el carrer de Sant Urbà, us durà fins a les figures d’unes ovelles pasturant.

Foradada, una terra de llegenda

En aquesta zona, amagat entre el paisatge, hi ha el búnquer dels castellons, testimoni de la Guerra Civil.

També ho són, una mica més al sud, els tres nius de metralladores de Foradada, vestigis del Front del Segre. El búnquer del Serrat de les Forques i el búnquer de la Serra de Munt s’han habilitat per ser visitables i es pot realitzar un itinerari per recórrer-los.

Foradada, una terra de llegenda

Al poble de Montsonís, a 1,7 km de Foradada, està situat el gran atractiu turístic de la zona: el Castell de Montsonís, una magnífica fortalesa de pedra de l’època medieval. Va ser construït el 1024 per ordre del Comte d’Urgell, Ermengol II i, al llarg dels segles, ha passat per mans de diversos llinatges. En destaquen la seva majestuosa façana exterior, presidida per la torre d’homenatge, amb unes vistes privilegiades.

Foradada, una terra de llegenda

A més, el poble de Montsonís també disposa de l’església parroquial de Santa Maria (1677), d’estil barroc-neoclàssic i en molt bon estat de conservació.

Què fer

La combinació entre la plana i la muntanya, permet recorreguts de diferents graus de dificultat seguint els camins tradicionals establerts per comunicar la mitja dotzena de nuclis de població del municipi. És per això que cal destacar les rutes a peu i en bicicleta que es poden fer per la zona, en un entorn natural de primera.

Foradada, una terra de llegenda

Una d’aquestes és la Ruta de les Fonts, una ruta d’uns 11 km de baixa dificultat per realitzar preferiblement en bicicleta. El camí passa per quatre fonts: la font Púdia, la font de la Fassina, la font del Quatre i la Font del Molí, situada vora un vell molí d’oli. Al llarg del recorregut es pot visitar el poble de Marcovau i l’església de Sant Feliu o la Torrota.

Una altra de molt interessant és la ruta dels castells: un recorregut històric per l’entorn del municipi de Foradada. Comença a la Roca Foradada des de la qual, deixat enrere l’ermita de Sant Urbà i el mirador de la roca, es passa vora el castell de Montsonís, el monestir de Santa Maria del Salgar i d’una fortalesa islàmica del segle XI.

Un cop al castell de Montsonís no deixis escapar l’oportunitat de visitar-lo. Algunes de les seves estances són: l’oratori privat, la cuina, els bancs festejadors, el forn de pa, el celler, l’habitació reservada als pelegrins, la sala d’armes, la sala dels escuts i la resta de sales on s’exposen tapissos i records d’altres èpoques.
També es pot veure la presó amb les cadenes per als presoners, l’habitació del fugitiu, amb finestra però sense porta i el passadís secret del celler per fugir en cas de setge. Una autèntica experiència cavalleresca.

Gastronomia

A Foradada s’elabora la cuina típica catalana. Es tracta d’una cuina senzilla, feta d’aliments de proximitat i temporada: directe dels camps de secà, l’hort, les pastures i les granges. Tradicionalment, són plats que van sorgir per aprofitar el que es tenia: els cereals, les verdures, les carns o els caragols. Per això són famoses les coques de recapte, els embotits, les carns amb bolets o el panadó: una coca farcida amb verdures i fruits secs.

De les vinyes s’elaboren els vins Denominació d’Origen Costers del Segre, ideals per acompanyar un bon plat.

On menjar

Els restaurants de la zona segueixen la línia de la cuina tradicional catalana i de mercat. A més, ofereixen cuina creativa, d’autor i plats vegetarians.

Pots veure tots els restaurants de Foradada a Guiacat.

On dormir

La presència hotelera al municipi no és gaire elevada. Tot i això, es pot trobar allotjament a poblacions veïnes, en hostals, cases rurals i boniques masies restaurades disperses al llarg de tota la comarca de la Noguera, envoltades per la natura i els camps, i a un preu molt assequible.

Pots trobar els allotjaments rurals propers a Foradada a Guiacat.

Festes

Al Maig és la Festa Major de Foradada, coincidint amb la setmana del Sant Urbà.

Als pobles de l’entorn les festes majors es concentren a l’estiu: al juliol és la de Rubió i a l’agost les de Montsonís, Artesa de Segre i Marcovau.

Millor moment per visitar

El millor moment per visitar Foradada és a la primavera i la tardor, en els mesos més plujosos, ja que després dels ruixats els boscos estan més frondosos i les cascades baixen més plenes. A l’hivern i a l’estiu el clima és més extrem, amb molt fred i molta calor.

Imprescindibles

  1. Veure la Roca Foradada.
  2. Conèixer la memòria històrica de la Guerra Civil a través dels búnquers als afores de Foradada.
  3. Recórrer la xarxa de camins que connecten els diversos pobles del terme municipal.

Què veure a prop

Un dels pobles que es poden visitar al seu voltant és Artesa de Segre.

Foradada, una terra de llegenda

Destaca també la capital de la comarca de la Noguera, Balaguer, l’antiga capital del comtat medieval d’Urgell, i l’entorn natural de la Serra del Montsec.

Una mica més amunt es troba Isona i Conca Dellà, al Pallars Jussà.

Com arribar-hi

Foradada no queda ben comunicat en transport públic, per això és recomanable arribar-hi per vehicle privat. Està a uns tres quarts d’hora de Lleida per la C-12 i la C-26 i a una hora dos quarts de Tarragona per la C-14, que per l’altra banda arriba fins a Andorra. Per l’A2 des de Barcelona són menys de dues hores.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button