GironaCiutats i poblesLa Selva

Caldes de Malavella, una localitat termal

Caldes de Malavella és una localitat de la comarca de la Selva que es coneix per la seva riquesa natural, històrica i cultural. No obstant això, un dels atractius turístics d’aquesta localitat des de fa segles són les seves aigües termals.

Aquesta població catalana es troba entre la Depressió de la Selva i la Serralada Litoral, un indret on hi ha hagut molts moviments sísmics durant el pas del temps degut a les seves falles. Com a resultat d’aquests moviments sísmics, van aparèixer diferents volcans i fonts termals i minero-medicinals al llarg d’aquest territori. Com a exemples d’aquest tipus de relleu tan peculiar podem trobar el cràter del Camp dels Ninots o el Puig de Sant Maurici ben a prop de Caldes de Malavella. D’altra banda, les fonts d’aigua termal d’aquesta localitat es caracteritzen per arribar a una temperatura de 60 ºC.

El clima de Caldes de Malavella és mediterrani i predominen els estius càlids i els hiverns freds. Per tant, el paisatge natural que envolta el municipi està composat per rouredes i alzinars que cobreixen els turons i la biodiversitat de la zona és molt variada.

Els orígens de Caldes de Malavella es remunten a l’època romana. Aquesta ciutat es trobava a prop de la Via Augusta i els romans van aprofitar els seus dos conjunts termals, un al Puig de les Ànimes i l’altre al Puig de Sant Grau, per construir-hi unes termes romanes entre els anys 40 i 50 dC. Molts viatgers feien parada i fonda a la ciutat per anar a les termes i beneficiar-se de les propietats curatives de l’aigua termal. Més tard, durant l’època medieval, la ciutat es va emmurallar i es va construir el castell de Caldes i al segle XI es va construir el castell de Malavella al turó de Sant Maurici. Finalment, al segle XIX, Caldes de Malavella es va convertir en una localitat balneari i el 1840 es va obrir el primer establiment de banys termals modern gràcies a les aigües termals que emanaven de “Els Bullidors”. Des d’aleshores, el balneari es va convertir en el major atractiu de Caldes de Malavella.

En aquesta vila de la comarca de la Selva el visitant trobarà un bon grapat de joies arquitectòniques de diverses èpoques. En primer lloc, un dels indrets que s’han de visitar gairebé de manera obligatòria són les Termes romanes de Sant Grau. Les restes d’aquestes termes, que daten del segle I dC, encara es conserven en bon estat i cal destacar la gran piscina quadrada on els romans es relaxaven després de passar llargues temporades caminant per la Via Augusta o treballant als voltants de la localitat.

Quant a l’època medieval, al nucli urbà de la localitat també hi podem trobar les restes del castell medieval de Caldes. En l’actualitat, encara s’hi poden veure tres de les torres i una part de la muralla. A més, es pot visitar la Plaça dels Polls, on hi havia el mercat medieval, i diverses cases medievals com Cal Ferrer de la Plaça (situada a la plaça de l’Ajuntament) o Can Trelles (situada a la Plaça Petita).

Si el que volem és descobrir els edificis modernistes de la localitat, podem passejar per la Rambla dels Recolons i la Rambla Rufí. Allà hi trobarem construccions modernistes i neoclàssiques de principis del segle XX com la Torre dels Alemanys o la casa Bell Estelar. A més, l’edifici modernista més important de la localitat és el Balneari Vichy Catalán. La façana del balneari és d’estil neomozarab-modernista i destaca per les seves dues torres al centre i dues més als extrems. El balneari està rodejat per jardins i zones verdes que fan del lloc un paratge captivador.

Els amants de la natura poden optar per practicar una mica de senderisme gràcies a dues rutes magnífiques: la ruta de Riera Benaula i la ruta de Riera de Santa María. A més, ben a prop de Caldes de Malavella es poden fer tres rutes de BTT: la ruta de les Ermites, la ruta de Sant Maurici i la ruta de Camps de l’Onyar. Tots aquests itineraris s’endinsen en els boscos de la Selva i es caracteritzen pels seus encisadors rierols i salts d’aigua.

Finalment, no podeu marxar de Caldes de Malavella sense tastar els plats típics de la comarca de la Selva, que us faran la boca aigua. Entre els plats estrella destaquen l’oca amb peres, les perdius amb cols, la vedella amb bolets i el porc senglar amb melmelada de maduixa. Per postres, podeu gaudir de les galetes de Vichy acompanyades amb una copeta de ratafia i, evidentment, tot regat amb un bon got d’aigua de Caldes.

La visita a Caldes de Malavella fascinarà a qualsevol visitant per la quantitat d’activitats diferents que es poden fer al poble i pel contrast de la natura que envolta la població i els edificis modernistes que ens transportaran a principis del segle XX.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Back to top button