Caldes de Malavella, una localitat termal
Caldes de Malavella és una localitat de la comarca de la Selva que es coneix per la seva riquesa natural, històrica i cultural. Els seus orígens es remunten a l’època romana. Es troba entre la Depressió de la Selva i la Serralada Litoral, un indret on hi ha hagut molts moviments sísmics al llarg del temps. Com a resultat, hi van aparèixer diferents volcans i fonts termals i medicinals, un dels seus principals atractius turístics actualment.
Què veure
En aquesta vila de la comarca de la Selva el visitant trobarà un bon grapat de joies arquitectòniques de diverses èpoques. Aquesta ciutat es trobava a prop de la Via Augusta i els romans van aprofitar els seus dos conjunts termals, un al Puig de les Ànimes i l’altre al Puig de Sant Grau, per construir-hi unes termes romanes entre els anys 40 i 50 dC.
En primer lloc, un dels indrets que s’han de visitar gairebé de manera obligatòria són les Termes romanes de Sant Grau. Les restes d’aquestes termes, que daten del segle I dC, encara es conserven en bon estat i cal destacar la gran piscina quadrada on els romans es relaxaven després de passar llargues temporades caminant per la Via Augusta o treballant als voltants de la localitat.
A sobre les termes, hi ha la Glorieta de Sant Grau, un templet construït cap als anys 1910-1915, d’estil noucentista que protegeix la Font de la Roqueta o de Sant Grau.
Quant a l’època medieval, just darrere la Glorieta, al centre del nucli urbà de la localitat hi trobareu les restes del castell medieval de Caldes. En l’actualitat, encara s’hi poden veure tres de les torres i una part de la muralla.
A dalt, queda l’Església Sant Grau, una ermita del segle XII que podria haver format part del Castell.
A banda, al bell mig del centre històric destaquen les fonts d’aigua termal, que es caracteritzen per arribar a una temperatura de 60 °C. Com a exemple d’arquitectura podem trobar el Temple de la font de la Roqueta.
Una font molt accessible és la Font de Sant Narcís.
També hi ha la Font dels Bullidors i al seu costat, la Casa Rosa, un habitatge d’estiueig modernista. Barreja formes trapezoidals, simètriques i ceràmica. L’Ajuntament el va adquirir a finals de segle i ara està destinat a usos públics.
Per si no n’heu tingut prou d’aigües termals, l’edifici modernista més important de la localitat és el Balneari Vichy Catalán. La seva façana és d’estil neomozarab-modernista i destaca per les seves dues torres al centre i dues més als extrems. El balneari està rodejat per jardins i zones verdes que fan del lloc un paratge captivador.
Pel que fa a l’arquitectura popular, a la Plaça Sant Grau hi ha Cal Pebrot, una casa inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Una de les dues finestres conserva la data de 1679, separada per unes estisores, fet que podria representar la professió de qui hi vivia, possiblement un sastre o un ferrer. A la façana destaca una rajola amb una representació de Sant Grau i la data 1984.
A més, es pot visitar la Plaça dels Polls, on hi havia el mercat medieval, i diverses cases medievals com Cal Ferrer de la Plaça (situada a la plaça de l’Ajuntament) o Can Trelles (situada a la Plaça Petita).
La localitat encara amaga més edificis modernistes per descobrir, per això, podem passejar per la Rambla dels Recolons i la Rambla Rufí.
Allà hi trobarem construccions modernistes i neoclàssiques de principis del segle XX com la Torre dels Alemanys o la casa Bell-Estar.
A la mateixa rambla Recolons, es troba la Casa Mas Ros i Xalet d’Antoni Mas, construïda al segle XX amb estil modernista.
Enfront, a la seva dreta, hi té l’Església de Sant Esteve. Es tracta d’una bonica església d’estil a cavall entre el romànic i el barroc del segle XI
Més avall de la rambla, es troba la Colònia Rodríguez, un conjunt de cinc habitatges independents situat al nucli urbà que antigament eren xalets i una mostra de l’arquitectura de l’època de les colònies tèxtils.
En aquesta alçada i en direcció a l’oest, no hi falta tampoc el Teatre-Cinema de Caldes de Malavella un equipament cultural pels seus habitants.
Continuant baixant pel Carrer Mas Ros, es va aixecar el Memorial Mestre Mas Ros en honor a la seva obra com a compositor de sardanes.
Als afores del nucli urbà, es poden veure exemples del peculiar relleu que han deixat els moviments sísmics al llarg del temps: podem trobar el cràter del Camp dels Ninots o el Puig de Sant Maurici, ben a prop de Caldes.
Què fer
La visita a Caldes de Malavella fascinarà a qualsevol visitant per la quantitat d’activitats diferents que es poden fer al poble i pel contrast de la natura que envolta la població i els edificis modernistes que ens transportaran a principis del segle XX.
Els amants de la natura poden optar per practicar una mica de senderisme gràcies a dues rutes magnífiques: la ruta de Riera Benaula i la ruta de Riera de Santa Maria.
A més, ben a prop de Caldes de Malavella es poden fer tres rutes de BTT: la ruta de les Ermites, la ruta de Sant Maurici i la ruta de Camps de l’Onyar. Tots aquests itineraris s’endinsen en els boscos de la Selva i es caracteritzen pels seus encisadors rierols i salts d’aigua.
Gastronomia
No podeu marxar de Caldes de Malavella sense tastar els plats típics de la comarca de la Selva, que us faran la boca aigua. Entre els plats estrella destaquen l’oca amb peres, les perdius amb cols, la vedella amb bolets i el porc senglar amb melmelada de maduixa. Per postres, podeu gaudir de les galetes de Vichy acompanyades amb una copeta de ratafia i, evidentment, tot regat amb un bon got d’aigua de Caldes.
On menjar
Hi ha diversos restaurants a la localitat que ofereixen una cuina basada en les receptes tradicionals catalanes i de proximitat. A més, podeu trobar propostes de cuina creativa i de mercat.
Troba els restaurants de Caldes de Malavella a Guiacat.
On dormir
Caldes de Malavella és famós pels seus balnearis, que també ofereixen opció d’allotjar-s’hi i gaudir d’una estada relaxant. La comarca de la Selva compta amb una gran oferta d’allotjaments, sobretot rurals al bell mig de la natura. D’aquests n’hi ha de diverses tipologies segons les necessitats: masies, cases rurals, amb piscina o sense, llar de foc, diferent capacitat…
Consulta tots els allotjaments rurals propers a Caldes de Malavella a Guiacat.
Festes
El segon diumenge de març per la festivitat de Sant Antoni Abat, se celebra la Fira de la Terra de Caldes de Malavella. S’hi organitzen activitats molt diverses on els animals en són els protagonistes com les passejades amb ponis. Durant tot el dia hi ha un mercat de productes artesanals i alimentació, amb parades d’associacions protectores d’animals. També fan tallers i espectacles infantils, activitats solidàries i tastos de cerveses i formatge.
Millor moment per visitar
Caldes de Malavella es pot visitar en qualsevol moment de l’any, ja que les temperatures solen ser suaus. A l’estiu és quan és més turístic i a l’hivern es pot trobar una imatge més diferent. Les estacions de primavera i tardor són les ideals per a fer rutes i practicar esports a la natura.
Imprescindibles
- Visitar l’Església de Sant Esteve.
- Veure Termes Romanes.
- Arribar a les fonts d’aigües termals: Font de la Mina, La Granja i la Font de la Vaca.
- Relaxar-se al Balneari de Vichy Catalan.
- Visitar el Castell de Malavella.
Què veure a prop
Aquesta població es troba a mig camí entre la Costa Brava i la Serra de les Guilleries.
A Vidreres, es troba el Castell de Sant Iscle, una bonica fortalesa en runes d’entre els segles XII i XV. Va ser abandonat a inicis del segle, se’n conserven dues torres i part de la construcció interior.
Cap a la costa, les poblacions que queden més a prop són Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols i Platja d’Aro. Anar-hi a passar el dia és una bona idea, ja que es pot aprofitar per anar a la platja i també fer el Camí de Ronda que voreja les cales i els penya-segats de la costa.
També us podeu acostar a la capital de província, Girona, i deixar-vos perdre pels seus encisadors carrers.
Com arribar-hi
Caldes de Malavella està bastant ben comunicat.
Per carretera: Es triga 1 h des de Barcelona per l’AP-7 i menys de 30 min fins a Girona per la A-2. En direcció a Lleida s’hauria d’agafar la C-25. A més es triga 13 min en cotxe des de l’Aeroport de Girona – Costa Brava.
En transport públic: hi ha una estació de tren, hi fa parada el mitjana distància que va de Barcelona a Girona, i es pot arribar fins a Figueres i Portbou cap a dalt. Una altra manera d’arribar-hi és usant el servei d’autobusos de la companyia Sagalés, en les línies 201, 202 o 203, que fan el trajecte des de Barcelona.