Home GironaAlt Empordà Cami de ronda: mar i bellesa paisatgística

Cami de ronda: mar i bellesa paisatgística

by turismecat

El camí de ronda és un camí que segueix el litoral de la Costa Brava des dels municipis de Blanes fins a Portbou. No és un camí qualsevol, ja que aquest és l’antic camí històric que s’utilitzava per a connectar les platges de les diferents localitats de la costa perquè els mariners poguessin tornar a la civilització si la seva barca naufragava. Però hi ha una altra realitat amagada sobre el camí de ronda: era l’itinerari escollit per vigilar el mercat negre marítim. Es creu que el nom prové del fet de “fer la ronda” dels guàrdies civils i els carrabiners que controlaven les activitats il·legals de la costa durant els segles XIX i XX.

El contraban, és a dir, el comerç il·legal de productes prohibits, es donava principalment amb tabac ros, cafè, sucre, xocolata i altres mercaderies com pintures de maquillatge, roba de seda i llenceria. Tant el contraban com l’estraperlo existien en aquells temps perquè els elevats preus del mercat impossibilitaven que tothom pogués comprar certs articles, sent la postguerra el període en què més es va donar.

S’explica que quan els vaixells arribaven a la costa al capvespre, disminuïen la velocitat i aprofitaven per carregar les petites barques dels pescadors que s’hi acostaven per a agafar les mercaderies. Així, els contrabandistes les amagaven per les roques del litoral català, com a la cala del Port d’Esclanyà, la cala del Cau o la cala dels Frares, i les transportaven d’una localitat a una altra fins que les podien distribuir per tot el territori.

Actualment hi ha molta tradició en fer a peu el camí de ronda, ja que ofereix una manera de fer esport i gaudir de la natura i dels magnífics paisatges del litoral marítim més salvatge del país. La Costa Brava té una vegetació i una geologia única que fan d’aquells camins un lloc ideal d’estudi i d’excursionisme.

El camí de ronda es pot fer tant a trossos com tot de cop. Alguns visitants prefereixen fer petites excursions fins a punts atractius del recorregut, com la visita a un far o a algun penya-segat conegut. Malgrat això, també hi ha la possibilitat de fer-ho com a sortida esportiva i de naturalesa més que a nivell cultural. Pel que fa al senderisme, es pot fer tant de manera lineal (de Sant Feliu de Guíxols a Begur amb 43 quilòmetres) com de manera circular, que ja suposa una distància de 140 quilòmetres i per tant, una mica més de temps i preparació.

Tot i que les estacions de primavera i tardor són les ideals per a fer el camí de ronda, a causa de l’equilibri de les temperatures, el camí de ronda es pot fer durant tot l’any. De fet, aquest camí canvia molt d’una temporada a una altra. Durant les èpoques caloroses la gent acostuma a combinar jornades de passejos amb banys a les clares aigües de la Costa Brava, que ofereixen cales paradisíaques i paratges aïllats de les multituds de les platges de la resta del litoral. D’altra banda, a l’hivern s’hi pot veure la Costa Brava més crua, la de les onades que xoquen contra les roques i que deixen una imatge melancòlica del litoral català.

El camí de ronda és una alternativa al turisme de sol i platja que aglomera tants milions de visitants a les platges del Mediterrani català. Permet fer esport i descobrir indrets amb una gran bellesa paisatgística i gaudir del millor senderisme pels aires del mar del nord de Catalunya. A més, permet endinsar-se en la gastronomia de la zona, ja que hi ha restaurants i espais gastronòmics sorprenents on poder assaborir la platja amb el paladar.

You may also like

Leave a Comment