D'interès turísticGironaPlatges i cales

Cami de ronda: mar i bellesa paisatgística

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Vorejant el litoral de la Costa Brava, des dels municipis de Blanes fins a Portbou, podràs recórrer el famós Camí de Ronda.

El camí de ronda és una alternativa al turisme de sol i platja que aglomera tants milions de visitants a les platges del Mediterrani català. Permet fer esport i descobrir indrets amb una gran bellesa paisatgística i gaudir del millor senderisme pels aires del mar del nord de Catalunya. A més, permet endinsar-se en la gastronomia de la zona, ja que hi ha restaurants i espais gastronòmics sorprenents on poder assaborir la platja amb el paladar.

Història

No és un camí qualsevol, ja que aquest és l’antic camí històric que s’utilitzava per a connectar les platges de les diferents localitats de la costa perquè els mariners poguessin tornar a la civilització si la seva barca naufragava. Però hi ha una altra realitat amagada sobre el camí de ronda: era l’itinerari escollit per vigilar el mercat negre marítim. Es creu que el nom prové del fet de “fer la ronda” dels guàrdies civils i els carrabiners que controlaven les activitats il·legals de la costa durant els segles XIX i XX.

El contraban, és a dir, el comerç il·legal de productes prohibits, es donava principalment amb tabac ros, cafè, sucre, xocolata i altres mercaderies com pintures de maquillatge, roba de seda i llenceria. Tant el contraban com l’estraperlo existien en aquells temps perquè els elevats preus del mercat impossibilitaven que tothom pogués comprar certs articles, sent la postguerra el període en què més es va donar.

S’explica que quan els vaixells arribaven a la costa al capvespre, disminuïen la velocitat i aprofitaven per carregar les petites barques dels pescadors que s’hi acostaven per a agafar les mercaderies. Així, els contrabandistes les amagaven per les roques del litoral català, com a la cala del Port d’Esclanyà, la cala del Cau o la cala dels Frares, i les transportaven d’una localitat a una altra fins que les podien distribuir per tot el territori.

Camí de Ronda Begur

Tipus de rutes

El camí de ronda es pot fer tant a trossos com tot de cop. Alguns visitants prefereixen fer petites excursions fins a punts atractius del recorregut, com la visita a un far o a algun penya-segat conegut. Malgrat això, també hi ha la possibilitat de fer-ho com a sortida esportiva i de naturalesa més que a nivell cultural. Pel que fa al senderisme, es pot fer tant de manera lineal (de Sant Feliu de Guíxols a Begur amb 43 quilòmetres) com de manera circular, que ja suposa una distància de 140 quilòmetres i per tant, una mica més de temps i preparació.

El Camí de Ronda esta dividit en 12 etapes i 23 trams.

Etapa 1. Argelers de la Marenda/Portbou

Començant des de la part més alta del trajecte. Hi han 4 trams diferents: Argelers de la Marenda a Cotlliure, de Cotlliure a Portvendres, de Portvendresa Banyuls, i de Banyuls a Cervera.

Etapa 2. Cervera/Port de la Selva

Hi han 4 trams: de Cervera a Portbou, de Portbou a Colera, de Colera a Llançà, i de Llançà al Port de la Selva.

Etapa 3 – Port de la Selva/Cadaqués

Està dividit en 2 trams: del Port de la Selva a Cap de Creus i del Cap de Creus a Cadaqués. En aquesta zona es destaca molt endinsar-te pel Cap de Creus i la varietat de cales que hi ha.

Etapa 4 –  Cadaqués-Roses

Aquesta etapa esta formada només per un tram directe de gairebé 20 km.

Etapa 5 – Roses/L’Escala (Riells)

Hi han 3 trams: del Far de Roses al Delta de la Muga, del Delta de la Muga a Sant Pere Pescador, i de Sant Pere Pescador a L’Escala (Riells).

Etapa 6 – L’Escala/Platges de Pals

Està dividit en 2 trams: de Riells/Cala Montgó a L’Estartit, i de L’Estartit a les Platges de Pals.

Etapa 7 – Platja del Racó (Begur)-Tamariu

Només formada per un tram te una durada de

Etapa 8-  Tamariu-Palamós

Etapa 9- St. Antoni de Calonge-Platja d’Aro

Etapa 10- Platja d’Aro-St. Feliu de Guixols

Etapa 11- St. Feliu de Guíxols-Tossa de Mar

Etapa 12 – Tossa de Mar-Blanes

Està dividit en 2 trams:  de Tossa de Mar a Lloret de Mar, i de Lloret de Mar a Blanes. Tot i que aquest últim tram actualment no està operatiu.

 

Actualment hi ha molta tradició en fer a peu el camí de ronda, ja que ofereix una manera de fer esport i gaudir de la natura i dels magnífics paisatges del litoral marítim més salvatge del país. La Costa Brava té una vegetació i una geologia única que fan d’aquells camins un lloc ideal d’estudi i d’excursionisme.

Millor moment per realitzar-lo

Tot i que les estacions de primavera i tardor són les ideals per a fer el camí de ronda, a causa de l’equilibri de les temperatures, el camí de ronda es pot fer durant tot l’any. De fet, aquest camí canvia molt d’una temporada a una altra. Durant les èpoques caloroses la gent acostuma a combinar jornades de passejos amb banys a les clares aigües de la Costa Brava, que ofereixen cales paradisíaques i paratges aïllats de les multituds de les platges de la resta del litoral. D’altra banda, a l’hivern s’hi pot veure la Costa Brava més crua, la de les onades que xoquen contra les roques i que deixen una imatge melancòlica del litoral català.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button