
La Girona que enamora
Girona és la capital de la província de Girona, situada al nord-est de Catalunya, i està envoltada de quatre rius. La història de Girona es remunta als ibers, un poblat que es va situar als punts més alts al voltant del pla de Girona i que els romans van prendre per fundar Gerunda, nom que feia referència al riu Onyar, que banya part de la ciutat.
Sempre és bon temps per visitar Girona, tot i que cal destacar el Girona temps de flors, una festivitat de la ciutat celebrada la tercera setmana de maig en què els carrers es decoren amb acurades composicions florals que vesteixen la ciutat de tots els colors de la primavera.
En l’actualitat, Girona és un dels grans centres turístics de Catalunya i té molts llocs d’interès imprescindibles per a visitar, tots lligats a la història i la geografia d’aquest indret.
Des dels peus de Girona sobresurt la silueta de la Catedral de Girona, una església catòlica que compta amb la nau gòtica més ampla del món i la que, excepte la de la basílica de Sant Pere del Vaticà, supera la resta de naus de tots els estils arquitectònics del món. Se situa al centre del nucli antic de Girona, en l’entrellaçat de carrers que dibuixen la Gerunda romana.
A més de la Catedral, Girona també disposa de moltes altres construccions de caràcter religiós, com podrien ser l’església de Sant Feliu de Girona, que té vuit sarcòfags romans dels segles III i IV, i el monestir de Sant Pere de Galligants, d’estil romànic. En l’abundant nombre de punts històrics a destacar, també en ressalta la xarxa de carrers que recorren Girona i que ofereixen als visitants l’oportunitat d’endinsar-se en els aires gironins. El call jueu és la màxima representació de l’època d’esplendor de la comunitat jueva del segle XIII, que va ser expulsada pels Reis Catòlics. Per la influència d’altres comunitats en el si de la ciutat de Girona, també s’hi poden trobar els banys àrabs, que daten del 1194 i que són el clar exemple de les restes culturals que van deixar els àrabs en la ciutat.
Seguint en l’itinerari per la capital de les Comarques Gironines, cal destacar també la imatge més coneguda de la ciutat: les cases del riu Onyar. A la vora d’aquest riu s’hi ubiquen unes cases de colors que ofereixen un paisatge ple de colors que es pot veure reflectit en les aigües de l’Onyar. A més, hi ha diversos ponts que uneixen les dues bandes del riu i que afegeixen més interès i bellesa en l’estampa de la ciutat de Girona.
Pel que fa als espais naturals, Girona també compta amb el Parc de la Devesa, un espai de 40 hectàrees ple de plataners que canvien el color de la zona segons l’estació de l’any. Aquí els habitants de Girona hi passegen o hi practiquen activitats lúdiques.
Un dels ponts més coneguts és el pont d’Eiffel, en honor a l’arquitecte de la Torre Eiffel i el pont de pedra, que va substituir un pont medieval construït amb l’autèntica pedra gironina. De l’època medieval però, també se’n conserven les muralles del segles IX i XIV, que tanquen l’anomenat Barri Vell, la part de la ciutat que concentra la majoria de monuments i l’urbanisme primitiu de la ciutat.
Són també imprescindibles de visitar la Rambla de la Llibertat, l’espai més concorregut de Girona i que va ser creada el 1885, i la Plaça de la Independència, on s’hi respira un aire vuitcentista. Està envoltada per unes porxades que recullen diversos bars i restaurants per a seure-hi mentre es contempla el moviment de la bella Girona.
És precisament al costat de l’església de Sant Feliu on s’hi troba el cul de la lleona, una escultura en forma d’aquest animal que diu la llegenda que és vital visitar. Diuen que “només podràs tornar a Girona si has fet un petó al cul de la lleona“. Fita indispensable per a tornar a gaudir de les vistes i l’encantador ambient d’una ciutat que enamora.