Alt EmpordàCiutats i poblesGirona

Cadaqués, la villa de Salvador Dalí

Clica per puntuar
(Vots: 1 Mitjana: 4)

Cadaqués és un dels municipis amb més encant del litoral català. Se situa a la comarca de l’Alt Empordà i està considerat bé cultural d’interès nacional. Aquest conjunt històric és el poble ubicat a la zona més oriental de Catalunya, en el relleu del Cap de Creus, una de les formes més destacades de la geografia del litoral català. De fet, Cadaqués té un relleu molt abrupte, ja que la serra de Prades acaba directament on comença el mar i això provoca una costa rocosa, accidentada i salvatge que xoca amb les onades del Mediterrani. Potser per això l’origen del topònim “cap de roques” o “cap de quers” prové del mot “quers”, una arrel que fa referència a zones de muntanya i que dóna nom a altres pobles dels Pirineus catalans.

Cadaqués va ser una localitat que va romandre aïllada fins al segle XIX, només encarada a la vida del mar. El nucli antic va estar emmurallat i de fet, encara se’n conserva el portal. En un dels punts destacats del nucli s’hi troba l’església de Santa Maria, on hi ha un retaule barroc.

Cadaqués és conegut pel seu color comú: el blanc. Les seves cases estan pintades d’aquest color i destaquen encara més en contrast amb el blau del mar que té als seus peus. Els estrets carrerons del municipi formen una xarxa ideal per a passejar-hi i poder respirar l’autèntica atmosfera dels pobles de costa.

En aquest ambient s’hi troben també el Castell de Cadaqués, una construcció de la baixa Edat Mitjana que encara conserva molts dels seus elements i que va ser reformat interiorment. Les ruïnes del Castell de Sant Jaume, a més, també exposen el gran llegat històric que engloba la localitat de Cadaqués, capital cultural i històrica de la comarca de l’Alt Empordà.

Però, a part de la seva bellesa inigualable, Cadaqués compta amb un afegit que l’ha convertit en una de les localitats més visitades i amb més encant de tot Catalunya. Salvador Dalí hi va instal·lar casa seva i hi va viure mentre es dedicava a la seva creació artística. Quan va tornar de Nova York, va crear una casa a un dels ports naturals de Cadaqués: Portlligat. Des d’aleshores, aquella zona és coneguda per l’excèntric artista i ha atret altres personatges de la disciplina com Pablo Picasso o Walt Disney, i és per això que Cadaqués s’ha convertit en una de les capitals culturals més destacades del litoral català.

La casa de Salvador Dalí, on l’artista hi va residir amb la seva estimada Gala des de 1930 fins a 1982, està actualment habilitada com a museu. L’habitatge està dividit en les habitacions que representen la vida personal del pintor, les sales de la planta baixa i la zona del taller i per últim, els espais a l’aire lliure. Aquesta casa no és una casa qualsevol, sinó que representa el recull de parets que van presenciar la personalitat i el procés creatiu d’un dels artistes i personatges més mediàtics i reconeguts internacionalment del territori català.

A més, parlant de pintura, a Cadaqués també s’hi pot trobar el Museu de Cadaqués, un museu que mostra les obres d’artistes del municipi com Ramon Pichot i Gironès i d’altres col·leccions que permeten gaudir de l’activitat artística de la vila.

Cadaqués és un municipi mariner que té art per tots els seus carrers. L’encant de les seves cases blanques en contrast amb el blau del mar i dels decorats dels habitatges en fan una vila de somni. És una localitat que s’ha convertit en l’emblema de la cultura, de l’art i l’elegància en clau marina. Les seves petites cales i la història en fan un municipi a l’altura dels fets que ha protagonitzat.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button