Alt EmpordàCiutats i poblesGirona

Cadaqués, el poble més pintoresc de la Costa Brava

Clica per puntuar
(Vots: 3 Mitjana: 4.3)

Cadaqués, capital històrica de la comarca de l’Alt Empordà, és un poble mariner declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Situat a la zona més oriental del litoral català, constitueix la porta d’entrada al Parc Natural del Cap de Creus, un dels paratges més singulars de la Costa Brava.

Què veure

El municipi va estar pràcticament aïllat, i fins al segle XIX, el seu nucli antic estava protegit dels pirates i els corsaris per una muralla, de la qual encara se’n conserva la portalada d’entrada.

Només d’arribar, us recomanem que us perdeu pels seus carrers empedrats, delimitats per cases pintades de blanc i finestrons de colors alegres. De seguida, experimentareu una atmosfera única que us teletransportarà als orígens d’aquest petit poble pesquer.

El Carrer d’Es Call, el de Santa Maria, i el de Doctor Callís, són alguns dels carrers amb més encant, decorats amb plantes naturals i buganvilles. En aquest últim, podeu trobar algunes de les botigues de souvenirs més originals.

A més a més, explorant el casc històric, si esteu atents, podreu gaudir “d’art a peu de carrer”, ja que alguns artistes locals hi han deixat la seva empremta al llarg dels anys, en forma de quadres improvisats de temàtica marinera.

Arribant al punt més alt del centre històric, trobareu l’Església de Santa Maria, un temple gòtic del s.XVI. Des d’allà podreu obtenir unes bones vistes panoràmiques d’aquest excepcional indret del Mediterrani.

En el seu interior, s’hi amaga un bonic retaule barroc, dedicat a la Mare de Déu de l’Esperança, i l’orgue més antic de Catalunya.

Si us agrada l’art, no us podeu perdre el Carrer de la Unió i les diverses galeries que aplega.

Parlant de pintura, també és molt recomanable el Museu de Cadaqués, en el qual s’exposen les obres d’artistes del municipi com Ramon Pichot i Gironès, així com altres col·leccions representatives de l’activitat artística de la vila.

Deixant el barri vell enrere, i baixant en direcció al mar, trobareu la Plaça des Portitxó situada a la Riba des Poal. Allà us donarà la benvinguda la preciosa casa modernista, coneguda com a Casa Blaua o Casa de Don Octavio Serinyana, de principis del segle XX.

La zona que ocupa el Passeig Marítim, engloba diverses cales de còdols i miradors, des d’on es pot apreciar l’encant d’aquest poblet, envoltat d’un paisatge idíl·lic.

Per exemple, des de la Riba Pitxot podreu observar una vista esplèndida del poble i la Platja Gran, on s’ubica una escultura del cèlebre pintor català, Salvador Dalí, i la terrassa del Casino Societat L’Amistat.

També us recomanem el mirador de la Pujada des Pianc, on gaudireu d’unes boniques vistes del mar ple de barquetes i el poble de Cadaqués de fons, tant al matí com al vespre.

Finalment, si teniu temps, no us perdeu la platja de s’Aranella, al nord del municipi, i la platja de Sa Conca, al sud.

Què fer

A part de visitar els carrers del centre del municipi, us animem a fer alguna de les rutes de senderisme o trekking, aprofitant l’espectacular entorn natural que l’envolta.

Aquests itineraris recorren alguns dels camins històrics de la zona, des d’on podràs gaudir d’unes vistes inèdites del paisatge costaner més autèntic de la Costa Brava. Aquest últim, caracteritzat per penya-segats, fruit de l’erosió per la tramuntana i les onades del mar, ha estat la font d’inspiració de múltiples artistes des de la dècada dels anys trenta.

Si preferiu un pla més tranquil, calceu-vos bé, i visiteu les platges i cales de Cadaqués, us deixaran sense paraules. Tanmateix, en els mesos d’estiu i de més afluència turística, també podeu optar per llogar una embarcació i explorar la zona tranquil·lament des d’un altre punt de vista.

Gastronomia

La gastronomia de Cadaqués aprofita l’excel·lent matèria primera del mar Mediterrani: garoines, anxoves, peix de roca, mol·luscos i crustacis. A partir d’aquesta, els seus restaurants ofereixen una àmplia varietat de plats, tant tradicionals com innovadors.

Fins i tot, hi ha plats que tradicionalment es consumeixen segons l’estació de l’any, per exemple, a l’hivern es consumeixen els eriçons de mar, a la primavera els musclos de roca, a l’estiu els crustacis com la llagosta, i a la tardor, el vi.

On menjar

No podeu marxar de Cadaqués sense provar la seva saborosa gastronomia, en la que predominen els plats elaborats amb peix del dia, arrossos, hortalisses, llegums i ous. En concret, degustar el seu plat més emblemàtic, el suquet de peix, no té pèrdua.

I per acabar l’àpat, entre les postres més típiques, destaquen els “taps de Cadaqués”, i les burilles”.

Descobreix tots els restaurants de Cadaqués a Guiacat.

On dormir

L’oferta d’allotjaments de Cadaqués és coneguda per no ser especialment abundant. No obstant això, actualment és possible trobar opcions adaptades a diferents necessitats.

Pots trobar tots els allotjaments rurals de Cadaqués a Guiacat.

Festes

A Cadaqués tenen lloc diverses celebracions al llarg de l’any, les principals són: la Festa Major de Sant Jaume al juliol, amb activitats culturals i actuacions folklòriques; la Setmana Santa, caracteritzada per processons religioses i obres teatrals; i la Fira de Nadal, amb mercats i activitats per a grans i petits.

A més a més, al llarg de l’any s’organitzen diferents festivals de música de renom, exposicions d’art i esdeveniments esportius. Podeu consultar totes les activitats que es fan a Cadaqués al llarg de l’any a l’agenda de Catalunya Turisme.

Millor moment per visitar

A l’estiu, malgrat que el bon temps permet fer múltiples activitats a l’aire lliure, cal tenir en compte que es tracta de temporada alta. No obstant això, al juny; fins Sant Joan, i setembre, són un bon moment, si busqueu evitar els mesos de més concurrència.

L’afluència de turisme al municipi comença a afluixar a mitjan octubre.

Imprescindibles

El municipi es pot visitar perfectament en un dia, però si es desitja veure altres punts d’interès de la zona, com per exemple, Portlligat o la zona del Cap de Creus, és preferible dedicar un parell o tres de dies.

  1. Casc històric
  2. Carrer d’Es Call, de Santa Maria, i de Doctor Callís
  3. Església de Santa Maria
  4. Casa Blaua
  5. Castell de Cadaqués

Què veure a prop

Salvador Dalí va atraure diversos autors i artistes contemporanis al municipi, quan s’hi va instal·lar al voltant de 1930. En tornar de Nova York, l’artista català va construir la seva casa a un dels ports més coneguts de Cadaqués: Portlligat, on va viure fins a 1982 amb la seva dona Gala.

Actualment, l’habitatge està habilitat com a museu i obert al públic. És una activitat molt recomanable per conèixer la faceta més personal de l’artista.

Alguns indrets propers a Cadaqués que podeu visitar són: El Far de punta S’Arnella, la Cala Pelosa, Empuriabrava, Roses, el Teatre-Museu Dalí de Figueres, i Portbou.

Com arribar-hi

Tot i que es pot arribar a Cadaqués a través de mar, des de Roses, o per carretera, la seva situació relativament aïllada, implica que el camí sigui menys ràpid comparat amb altres localitats de la Costa Brava.

En qualsevol cas, la ruta més ràpida i directa des de Barcelona a Cadaqués és agafant l’autopista AP-7 en direcció a Girona. Després, prendre la sortida 4 cap a Figueres Nord i seguir les indicacions cap a Roses i Cadaqués.

Per saber altres alternatives sobre com arribar podeu consultar-les a la pàgina web de l’Oficina de Turisme de Cadaqués.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button