Home GironaAlt Empordà Cap de Creus, un parc natural màgic

Cap de Creus, un parc natural màgic

by turismecat
Cap de Creus

Descrit per a alguns com un dels paratges naturals més meravellosos de tota Catalunya, el cap de Creus és la part més oriental de la península ibèrica. En aquest indret es troba el Parc Natural del Cap de Creus, un parc marítimo-terrestre en el qual es protegeix tant la península del cap de Creus com el seu entorn marí.

La costa de la península del Cap de Creus és molt abrupta i està formada per un gran nombre de penya-segats i roques que contrasten amb les precioses cales recòndites i les tranquil·les badies on els banyistes poden gaudir de la immensitat del mar Mediterrani. Aquesta zona destaca, sense cap mena de dubte, per la seva bellesa paisatgística i la seva gran diversitat biològica i ecològica.

El Parc Natural del Cap de Creus és el primer parc marítimo-terrestre que s’ha creat a Catalunya i la seva superfície total és de 13.886 ha, de les quals 10.813 corresponen a la part terrestre i 3.073 corresponen a la part marina. La zona terrestre està formada per tres paratges naturals de gran interès: al nord, el de Cap Gros-Cap de Creus; al sud, el de Punta Falconera-Cap Norfeu; i a l’oest el de la serra de Rodes. A més, els dos primers inclouen dues reserves naturals integrals,  la de Cap de Creus i la de Cap Norfeu.

La zona marina del Parc Natural del Cap de Creus s’estén des de la punta del Bol Nou a la Cala Tamariua (El Port de la Selva) fins a la Punta Falconera (Roses), però no inclou la badia de Cadaqués. Les aigües que rodegen el cap de Creus són cristal·lines, estan molt netes i compten amb índex molt baix de contaminació. Quants als organismes marins que hi podem trobar en aquesta zona, abunden els fons de corall i els diferents tipus d’algues marines. Sense cap mena de dubte, les aigües del Parc Natural del Cap de Creus són el paradís per als bussejadors catalans.

La zona terrestre del cap de Creus es caracteritza per la seva complexa orografia, que s’ha anat creant de mica en mica degut a l’erosió de les roques provocada per les fortes onades i el vent de Tramuntana. Aquest territori, caracteritzat per les roques de pissarra, compta amb una gran quantitat de flora i fauna única en la conca del Mediterrani. Cal destacar la presència de grans àrees de pi blanc i alzines de diversos tipus on hi podem trobar aus marines, rèptils i, fins i tot, tortugues babaues.

Al Parc Natural del Cap de Creus es podem dur a terme moltes activitats a l’aire lliure. Una de les activitats més conegudes d’aquesta zona és el submarinisme, que es pot practicar a qualsevol dels centres d’immersió dels municipis de la costa del cap de Creus. Gràcies a les immersions submarines, sempre acompanyat per un professional, el visitant podrà gaudir dels millors paratges que envolten la península del Cap de Creus i quedarà meravellat amb la bellesa del fons submarí d’aquesta zona. Qui prefereixi descobrir la part terrestre del cap de Creus, podrà seguir els camins i itineraris senyalitzats que recorren tota la península i que ofereixen al visitant la possibilitat de descobrir la península a peu o en bicicleta.

Per als que prefereixen el turisme cultural, cal recordar que el Parc Natural del Cap de Creus està ple de jaciments arqueològics tant terrestres com marítims. Per tant, caminant per les seves sendes trobarem restes de dòlmens i en diversos pobles o ciutats com El Port de la Selva o Cadaqués, podrem gaudir del meravellós patrimoni monumental d’aquestes viles costaneres. Un dels monuments més importants del cap de Creus és el monestir benedictí de Sant Pere de Rodes, que data del segle X i sorprèn per la bellesa del paratge on es troba.

Al monestir de Sant Pere de Rodes es troba la seu actual del Parc Natural del Cap de Creus. Per tant, en aquest centre d’informació el visitant hi trobarà una gran quantitat d’informació relativa a les diferents rutes i activitats que es poden dur a terme al parc.

No perdeu l’oportunitat de visitar el cap de Creus, l’extrem més oriental dels Pirineus i l’indret de la península ibèrica on el sol surt abans. Aquest parc natural de bellesa descomunal us espera

You may also like

2 comments

Roses, platges espectaculars a la Costa Brava | Catalunya Turisme 05/08/2016 - 9:49 am

[…] Una de les poblacions més conegudes de la Costa Brava és Roses, una petita localitat gironina que es troba al nord del golf de Roses i al sud del cap de Creus. Aquest municipi es troba en un indret amb un patrimoni natural incalculable ja que està situat entre el Parc dels Aiguamolls de l’Empordà i el Parc Natural del Cap de Creus. […]

Reply
Cadaqués, la vila de Salvador Dalí | Catalunya Turisme 27/12/2016 - 9:30 pm

[…] Aquest conjunt històric és el poble ubicat a la zona més oriental de Catalunya, en el relleu del Cap de Creus, una de les formes més destacades de la geografia del litoral català. De fet, Cadaqués té un […]

Reply

Leave a Comment