Alt EmpordàD'interès culturalGirona

Teatre-Museu Dalí, les obres mestres de Dalí

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Un dels edificis més característics de Figueres és el Teatre-Museu Dalí, un edifici on podem trobar el bo i millor de la vida i obra de Salvador Dalí, el mestre del surrealisme. Aquest museu es considera un paradís terrenal per als amants de l’art i, especialment, per aquells que estiguin interessats en les obres de Salvador Dalí.

A primera vista, el Teatre-Museu Dalí de Figueres destaca per la seva arquitectura ja que la façana, de color vermell, està decorada amb maniquins, ous i trossos de pa. De fet, aquest edifici, que es pot considerar una de les obres més importants de l’artista i alberga al seu interior les magnífiques obres mestres de Salvador Dalí.

El Teatre-Museu Dalí està construït sobre l’antic Teatre Municipal de Figueres, que va ser destruït durant la Guerra Civil Espanyola. Aleshores, Dalí va aprofitar i reconstruir les parts que van quedar intactes d’aquest antic teatre i va dedicar-se a posar en marxa un dels seus grans projectes personals: el Teatre-Museu Dalí. Com a resultat, va crear aquest singular edifici, que es va inaugurar el 1974 i  que està format per sales irregulars i passadissos laberíntics que formen un tot molt peculiar.

Quant a les obres que hi ha al seu interior, a les 20 sales del museu hi trobarem aproximadament 1.500 obres que Salvador Dalí va crear durant tota la seva vida. Dalí va decidir construir aquest museu per tal d’exhibir-hi les seves obres, no només pictòriques, sinó també dibuixos, escultures i gravats. Al Teatre-Museu Dalí hi ha moltíssims exemples de cubisme, futurisme, impressionisme i, evidentment, surrealisme. Algunes de les obres més destacades són Port Alguer (1924), L’espectre del sex-appeal (1932), Leda atòmica (1949) o Galeata de les esferes (1952). A més, també hi ha una col·lecció d’obres creades per Dalí expressament per a ser exposades al museu de forma permanent, entre les quals hi ha diferents quadres, escultures i instal·lacions monumentals que no s’han exposat mai en cap altre museu i que formen part de la col·lecció permanent del Teatre-Museu Dalí de Figueres.

Per molt curiós que sembli, Salvador Dalí va voler que al seu museu més personal hi haguessin també obres d’altres artistes. Per tant, a l’actualitat, en una de les sales del Teatre-Museu Dalí hi ha exposada la col·lecció privada de Dalí que compta amb obres d’artistes tan importants com El Greco, Marià Fortuny o Marcel Duchamp i, en altres sales del museu hi ha obres d’artistes com Ernst Fuchs o John de Andrea.

El 1988 es va adherir al museu una sala anomenada Loggias, on hi podem trobar les últimes obres de Salvador Dalí, que es basen en l’experimentació científica i l’estudi dels clàssics de la pintura. Poc després, des del moment de la seva mort, el 1989, es va obrir al públic la cripta del museu on hi ha la tomba de l’artista empordanès, que va ser enterrat aquí en contra de la seva voluntat dies després de la seva mort.

Recórrer les diverses sales del Teatre-Museu Dalí és una experiència única que captivarà el visitant gràcies a la majestuositat de les seves obres surrealistes. Aquesta visita no dura gaire més d’una hora i mitja i es pot realitzar sense guia, simplement seguint l’itinerari recomanat i marcat gràcies a una sèrie de números. Aquest recorregut comença per la part baixa de l’edifici i, de manera progressiva, el visitant anirà pujant fins a arribar al pis superior, on hi ha la col·lecció privada de Dalí.

Una de les exposicions permanents que recomanem visitar és l’anomenada Dalí-Joies. Aquesta exposició compta amb trenta-nou joies d’or i pedres precioses que Dalí va dissenyar per a la col·lecció Owen Cheatham. Les joies són espectaculars i val la pena passar una bona estona admirant-ne la seva bellesa.

Aquest museu, juntament amb el Castell Gala Dalí situat a Púbol i la Casa-Museu Salvador Dalí ubicada a Portlligat, formen el triangle dalinià empordanès gràcies al qual podem conèixer i analitzar la vida i obra de Salvador Dalí.

El Teatre-Museu Dalí, considerat l’obra surrealista més gran del món, deixarà bocabadat al visitant per la seva arquitectura però us podem assegurar que la gran quantitat d’obres que hi ha al seu interior són encara més sorprenents. No ho dubteu, visiteu el Teatre-Museu Dalí perquè de ben segur que us agradarà.

 

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button