
Portbou, a un pas de la frontera
Al nord de la comarca de l’Alt Empordà, fent frontera amb França i banyat per les aigües de la Costa Brava es troba Portbou, un municipi mariner rodejat de penya-segats. Portbou està ubicat en un indret privilegiat de la Costa Catalana degut a les seves meravelloses platges i penya-segats que contrasten amb les aigües blaves i cristal·lines del Mar Mediterrani.
Quan el visitant arribi a Portbou, pot començar la seva ruta pel casc antic, on trobarà la majestuosa església neogòtica de Santa Maria que data de 1879 i seguidament, pot passejar pels carrers d’aquest poble costaner per conèixer de ben a prop el dia a dia d’aquesta vila fronterera amb tant d’encant. Un dels llocs de visita obligada és “Pasajes”, el memorial que l’artista israelià Dani Karavan va realitzar a Portbou per homenatjar al filòsof jueu Walter Benjamin, que va morir a aquesta localitat catalana poc temps després de fugir de l’Alemanya nazi. Allò que fa especial aquest monument artísticament és la seva integració al paisatge natural perquè si es veu des de l’aire, l’obra sembla part del penya-segat on està ubicada i no s’hi pot diferenciar la seva estructura perquè queda totalment integrada en la roca. El seu color oxidat es fon amb el color de la pedra i, a vista d’ocell, la construcció passa totalment desapercebuda. No obstant això, el monument és encara més impressionant des de l’interior. El visitant s’ha d’endinsar en aquest monument i crear el seu propi itinerari passant per les diverses parts d’aquesta obra arquitectònica que generen un carrusel de sentiments que cadascú ha d’experimentar personalment: un túnel, una escala cargolada amb el mar de fons, una gran olivera i una plataforma per meditar oberta a l’ horitzó ens faran sentir sensacions i reviure experiències que només una obra com aquesta, cuidada fins al més mínim detall, és capaç d’evocar. El lloc és captivador perquè allà el món es para i només existeixen el mar, el vent i el temps. La màgia que desprèn és indescriptible i no deixa a ningú indiferent. Val la pena visitar-lo durant diferents hores del dia perquè les llums i el reflex del sol en l’aigua del mar, fan que l’experiència canviï contínuament.
D’altra banda, si el que busqueu és gaudir d’algunes cales tranquil·les i recòndites, Portbou és el lloc ideal i, a més, els amants del submarinisme poden banyar-se en les seves aigües cristal·lines i investigar minuciosament els fons rocosos i la seva gran varietat de fauna marina. Una de les platges més recomanables és la platja Claper, però cal tenir en compte que arribar-hi no és gens fàcil degut als penya-segats que fan que l’accés sigui difícil. En arribar, però, les seves aigües transparents compensen l’esforç que s’ha de fer per obrir-se pas fins a aquest indret encisador. És, sense cap mena de dubte, el lloc perfecte per practicar la pesca submarina però s’ha d’anar amb compte amb el vent, que bufa molt fort degut a l’orografia del paratge. Una altra de les platges més conegudes de Portbou és la platja del Pi, de grava i sorra obscura. És la més íntima de les platges de la localitat perquè es troba aïllada i normalment no hi ha gairebé ningú ja que la gent s’estima més quedar-se a les platges urbanes on és més fàcil nedar o practicar submarinisme amateur. La platja a la que es pot arribar amb més facilitat i que trobarem sempre plena és la platja urbana de Portbou. Aquesta platja limita amb el passeig marítim del poble i disposa de bandera blava des de l’any 2014 ja que té tot tipus de serveis i accés per a minusvàlids.
Normalment s’hi practiquen esports com el kayak i la vela i l’activitat estrella són les immersions submarines. Com les altres platges de Portbou, només té un petit inconvenient: el vent, que pot arribar a bufar ben fort segons l’època de l’any. A més, els amants dels esports han d’adreçar-se al port de Portbou, on es poden practicar una gran varietat d’esports nàutics com la navegació a vela o amb canoes.