UrgellCiutats i poblesLleida

Agramunt, la vila dels torrons

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

Agramunt és un municipi de la comarca de l’Urgell, situat en el punt de confluència de l’Urgell, la Segarra i la Noguera. El riu Sió i el canal Urgell emmarquen la vila i reguen les terres del voltant. Antigament, estava protegit per una muralla i un castell on s’hi havien allotjat els comtes d’Urgell, però el van derruir el 1645 sota amenaces dels francesos.

Se’l coneix per la seva dolça tradició de torrons i xocolata de pedra.

Què veure

Un bon punt per començar la visita és a la Plaça de l’Església, una plaça amb voltes situada al centre de la vila. Allí hi ha l’Ajuntament d’Agramunt i l’església romànica de Santa Maria.

L’església de Santa Maria, del segle XII, compta amb una arquitectura magnífica que destaca per les seves escales a l’entrada, els detalls a la façana, el rosetó i el campanar. Al seu interior alberga el retaule barroc del Roser a Santa Maria d’Agramunt, del segle XVII.

Església de Santa Maria
Església de Santa Maria

A darrere de l’església, es pot continuar per la Plaça del Mercadal, una plaça quadrada, simètrica i porticada amb vuit arcades a cada cantó. És una plaça més àmplia i amb arbres. Va ser de les primeres places construïdes seguint un projecte urbanístic previ (del 1804).

Plaça del Mercadal
Plaça del Mercadal

A banda, hi ha la Plaça del Mercat, on s’ubicava l’antic mercat. En aquest edifici ara hi ha l’Espai Guinovart.

Espai Guinovart
Espai Guinovart

Just baixant per la Plaça Onze de Setembre hi ha una altra proposta cultural que ofereix Agramunt: Lo Pardal.

Lo Pardal
Lo Pardal

Mentre passegeu pels carrers d’Agramunt, us adonareu de la presència de pedra i que segueixen un traçat irregular, ja que formaven part del nucli emmurallat.

Carrer d'Agramunt
Carrer d’Agramunt

Una mica més a l’oest hi ha l’únic llenç que queda visible de la muralla medieval d’Agramunt, que delimitava la trama urbana de la vila fins que va anar creixent i els seus límits es van quedar petits.

Muralla medieval d'Agramunt
Muralla medieval d’Agramunt

Més al sud de la localitat passa el riu Sió. El travessa un pont romànic.

Pont romànic
Pont romànic

A la vora del riu hi ha el Passeig Josep Brufau, al centre del Parc de la Riella.

Passeig Josep Brufau
Passeig Josep Brufau

A la banda oest, passa el Canal d’Urgell, que rega les terres de Lleida. Allí hi ha la casilla del Pont de Ferro, que és com popularment s’anomena l’aqüeducte que transporta les aigües del canal.

Canal d'Urgell
Canal d’Urgell

Què fer

Agramunt té un munt de propostes culturals a gaudir:

  • La primera és l’Espai Guinovart, un centre d’art contemporani que té diverses exposicions permanents i temporals.
  • En segon lloc, Lo Pardal és un centre divulgatiu on conèixer l’obra literària i de poesia visual del poeta Guillem Viladot.
  • Per acabar, al Museu del Torró i la Xocolata trobareu una visita deliciosa i entretinguda per conèixer la història de l’empresa Torrons Vicenç i veure de primera mà el procés d’elaboració tradicional d’aquests productes. S’exposa un obrador de 1933 i es deixa tastar productes de les diverses especialitats (massapà, crema cremada, trufes…) i olorar aromes… tota una bacanal pels sentits!

És molt recomanable recórrer la Via Verda que passa al costat del riu Sió, en el Parc de la Riella, un parc molt bonic on caminar i respirar natura. També hi ha joguinetes pels més petits.

Així mateix, es poden fer els Camins Vells que connecten les diverses poblacions de la zona. En línia recta des dels safareigs d’Agramunt pel Camí vell de Mafet o de Montclar, s’arriba a la Roca Delfina. La llegenda diu que és on els habitants d’Agramunt es van trobar Peronella, la filla del senyor de la vila, asseguda sobre la falda de la seva dida Delfina, assassinada pels sarraïns que volien conquerir Agramunt. Més tard, Peronella d’Aragó es va casar amb el comte Berenguer IV de Barcelona.

Gastronomia

La gastronomia de l’Urgell consta tradicionalment de plats amb elaborats amb productes de caça.

Cal destacar el cóc urgellenc, una varietat de coca de recapte (es diu que va néixer en aquesta terra). Damunt la massa de pa cruixent s’hi posa pebrot, albergínia, tomàquet, ceba, i un toc salat, amb arengada o llonganissa.

Agramunt té tradició de xocolata de pedra i torró d’Agramunt, de mel, clara d’ou i avellanes; tot i que ara es fan de molts tipus.

On menjar

A Agramunt pots trobar restaurants de cuina mediterrània, creativa i d’autor elaborada amb productes de temporada i de proximitat.

Si es va a Agramunt, és una visita obligada La Casa de la Xocolata, una granja on prendre’s una bona xocolata desfeta.

Pots trobar tots els restaurants d’Agramunt a Guiacat.

On dormir

Quedar-te uns dies et permetrà conèixer millor la comarca de l’Urgell. La millor opció per allotjar-se a aquesta zona de Lleida és buscar una casa rural en un poble o enmig de la natura. L’oferta és diversa i de diversos preus i serveis segons el que tinguis pensat.

Consulta els allotjaments rurals a Agramunt i els seus entorns a Guiacat.

Festes

L’esdeveniment més conegut d’Agramunt és la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra, quan la població s’omple de visitants i experts per tastar aquest producte emblemàtic d’Agramunt. També s’organitzen activitats per donar a conèixer noves tendències culinàries i alimentàries en aquest àmbit. Se celebra el segon cap de setmana d’octubre.

Una altra cita gastronòmica és el DVins. Mostra de vins i caves de proximitat, on s’organitzen degustacions per donar a conèixer els productes vitivinícoles de la DO Costers del Segre. Se celebra l’últim dissabte de maig, compta amb una vintena d’expositors de cellers i elaboradors de vi.

També s’organitzen mercats: el Mercat del Trasto (el segon dissabte de maig a la plaça del Pou) i el Mercat de Nadal amb productes d’artesania (cada 8 de desembre a la plaça de l’Església).

A finals de febrer té lloc la Fira del Vehicle d’Ocasió d’Agramunt, Agr’auto. S’hi poden adquirir cotxes usats i seminous a un preu més assequible.

La Festa Major d’Agramunt se celebra entre final d’agost i principis de setembre. Es duen a terme moltes activitats populars per la gent de la zona: balls (Xurripampi i el Ball de Cascavells), festes d’aigua, activitats esportives, cantades, concerts, correfocs i àpats populars.

Es treu al carrer tota la imatgeria festiva de la vila: lÀliga d’Agramunt, Lo Senyor Pau de les Cantimplanyes, els capgrossos i els gegants: la Gegantona Pom d’Or, els Gegants Reis, els Gegants Llegendaris de Tremessèn i Delfina i el Drac Agremont.

Millor moment per visitar

Es recomana visitar aquesta localitat a la tardor-hivern, per l’encant del poble així com perquè és quan s’organitzen més activitats.

Imprescindibles

  1. Visitar la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra.
  2. Veure l’església romànica de Santa Maria.
  3. Passejar pel Parc de la Riella.

Què veure a prop

A prop d’Agramunt es poden visitar diversos vestigis històrics de gran valor: les fortificacions del Castell de Montclar i Castell de les Sitges, el Pilar d’Almenara; el Santuari de la Mare de Déu de la Gorga; i el refugi dels Salats d’Agramunt i les Trinxeres dels Tossals, testimonis de la Guerra Civil.

També hi ha algunes poblacions properes: Penelles, que es coneix pels seus grafitis; Guissona, un poble agricultor; Tàrrega, la capital de l’Urgell; i Cervera, una població molt vinculada al teatre.

També es poden visitar Isona i Conca Dellà, pel seu interès històric; i Balaguer, la capital de la Noguera.

Balaguer
Balaguer

Com arribar-hi

Per carretera: Agramunt està prou ben comunicat amb les principals autopistes i per carretera, per l’A-2 des de Barcelona són 1 h 35 min. Està a 25 min. de Balaguer per la LV-3025. Des de Lleida, també per l’A-2 i després la C-12 són uns 50 min. Des de Tarragona es triga 1 h i 17 min. per la C-14. Girona que queda a 2 h per la C-25. 

En transport públic: hi ha una línia d’autocar ALSA que fa el trajecte des de Barcelona, amb parada a Igualada, Cervera, Tàrrega i Claravalls (2 h 30 min.). I una altra també ALSA que va cap a l’oest passant per Balaguer i fins a Lleida (1 h 35 min.).

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button