Cervera, centre cultural i artístic
Enmig d’un extens paisatge de terres de cultiu, on hi predominen les àmplies valls formades per les suaus carenes del voltant, apareix Cervera, la capital de la província de la Segarra. Es tracta d’una ciutat medieval de la que hi ha constància almenys des del segle XII, tot i que hi ha documents d’un segle abans en els que ja es parla del seu Castell, una fortalesa defensiva.
Degut al seu emplaçament estratègic, en un punt central respecte a les ciutats més importants del Principat, Cervera va ser la ciutat escollida per fundar la Generalitat, firmar les capitulacions matrimonials del Reis Catòlics i ubicar la Universitat de Catalunya.
Gràcies a al seva història, Cervera gaudeix d’un important patrimoni artístic i arquitectònic. De fet, una desena de monuments del municipi han estat declarats com a Bé Cultural d’Interès Nacional i són els següents:
- El Castell. Va ser construït al segle XI, a dalt del turó de Montserè. Avui dia només es conserven les parets exteriors.
- L’església de Sant Pere el Gros. Es tracta d’un petit temple del segle XI, d’estil romànic. És l’únic que queda del conjunt arquitectònic que havia estat unit al monestir de Ripoll.
- La muralla. Sembla ser que, antigament, les cases es construïen de forma que les seves parets fossin una muralla. No va ser fins el segle XIV quan Pere el Cerimoniós va ampliar els murs per defensar la ciutat dels atacs de l’exèrcit de Castella.
- La parròquia de Santa Maria (s. XIV-XV). L’església és un exemple d’estil gòtic català. Conserva les vidrieres originals i una talla romànica de la Mare de Déu del Coll de les Savines. El campanar, d’uns cinquanta metres d’alçada, ofereix una vista immillorable de la ciutat. Conté sis campanes que encara es toquen a mà, com fa centenars d’anys.
- La Paeria. Edifici barroc dels segles XVII i XVIII, situat a la plaça Major, del que destaquen les mènsules situades sota els balcons i que representen les virtuts que havien de tenir els comerciants, els cinc sentits i els motius per anar a la presó.
- La Universitat. Va ser edificada al segle XVIII per Felip V, dins de l’estil neoclàssic, sobri, amb ornaments barrocs a la façana exterior i erigit al voltant de tres patis interiors. Va ser un important centre cultural i literari. És, sens dubte, l’edifici més important i representatiu de la ciutat.
- El Sindicat. Edifici modernista construït al segle XX per Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí.
- Els castells dels nuclis agregats de Castellnou, la Prenyanosa i Malgrat.
- El nucli històric, que comprèn gran part dels edificis anteriors i d’altres indrets com la plaça del Fossar (antic cementiri de l’església de Santa Maria), el carreró de les Bruixes; o la plaça Major, amb les seves cases amb pòrtics medievals.
Dins de l’àmbit cultural, Cervera és una ciutat activa, com ho mostren els Cursos Internacionals de Música, les tradicionals representacions de la Passió o els diversos museus. A aquest respecte cal destacar el museu Etnogràfic i el Museu Comarcal de la Segarra. Aquest és el resultat de la unió del Museu del Blat i la Pagesia, on es pot aprendre com era la vida rural i les seves activitats; o la Casa Museu Duran i Santpere, on s’exposen mostres d’art medieval i col·leccions històriques relacionades amb la Universitat.
Les festivitats de Cervera estan molt arrelades a la seva història. Ja són tradicionals esdeveniments com La Passió, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya i Andorra; les fires agrícoles; o l’Aquelarre, la festa del foc, les bruixes i els diables.
Cervera és una ciutat oberta al turisme rural i gastronòmic. A la seva cuina hi predominen els productes de l’hort i els de la caça, així com els embotits casolans. Però segurament el plat més característic és el que es cuina amb cargols, tota una tradició a la província de Lleida. I per pair-ho tot, res millor que Els Aromes de la Segarra, un licor digestiu fabricat a base de timó que es produeix a Cervera. D’altra banda, la ciutat disposa d’una sèrie d’itineraris, per realitzar a peu o amb bicicleta, que recorren els indrets més emblemàtics de la ciutat i de la comarca.
Actualment, Cervera és un municipi conegut a nivell mundial gràcies al pilot de motociclisme, guanyador de cinc campionats mundials, Marc Márquez. El Museu Comarcal compta amb una exposició dedicada al campió de la ciutat.
La ciutat disposa d’un espai preparat pels viatgers que van amb moto. En aquest indret, que compta amb el segell oficial Moturisme, es pot trobar tot el necessari per la neteja personal i del vehicle.