LleidaCiutats i pobles

Balaguer

Balaguer és la capital de la Noguera, la comarca més extensa de Catalunya. Està situada a uns 30 km de Lleida i el riu Segre la travessa de nord a sud.

És una ciutat moderna en la qual l’agricultura i la indústria tenen molt de pes. Tot i així, els seus orígens es remunten a l’època dels ibers i, posteriorment, dels romans. Però no va ser fins al segle VIII quan els àrabs van posar els fonaments de la ciutat actual. Una prova d’això és el seu centre històric, un dels pocs d’aquest estil que encara queden al país.

Un recorregut pels seus estrets carrerons ens descobriran porxos, un safareig, els antics canals d’aigua que van excavar per proveir la ciutat i el barri jueu. És just en aquesta zona on està situat el Museu de la Noguera, dedicat a l’art islàmic.

També es pot fer una passejada per sobre de les restes de la muralla i contemplar els diferents portals que es feien servir per entrar o sortir de la ciutat. Es va construir el segle novè, però el que veiem avui és l’ampliació que es va fer durant el segle XIV, d’estil gòtic, tot i que conserva alguns trams de l’època andalusina.

Un dels edificis més emblemàtics de Balaguer és l’església de Santa Maria. La seva construcció es va allargar durant uns dos segles (XIV-XVI). Per això no és un edifici totalment gòtic. Té una sola nau i un campanar octogonal de 37 metres d’alçada.

El Castell Formós també és un d’aquells edificis que no es pot deixar passar. Es va convertir en la residència dels comtes d’Urgell. Però abans era la suda àrab. Des d’aquest indret és d’on es poden contemplar les millors vistes de Balaguer.

Una altra de les atraccions del municipi és el Pla d’Almatà. Es tracta d’un jaciment arqueològic, l’emplaçament que va donar lloc a la fundació de Medina Balaguer, a l’època d’al-Àndalus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Back to top button