Home Barcelona Sitges; cultura, mar i llibertat

Sitges; cultura, mar i llibertat

by turismecat

Sitges és un municipi de la costa del Garraf, al sud de la ciutat de Barcelona i forma part del relleu del Massís del Garraf així com de les meravelloses platges del litoral català.

Els primers habitants de Sitges es remunten a la prehistòria, tot i que l’assentament com a tal es va donar el segle IV a.C. Des de llavors, aquest municipi va ser el punt de traspàs entre productes del Penedès i d’altres llocs del Mediterrani durant l’Imperi romà.

Va ser més tard, durant el segle XVII, que es va construir la reconeguda església de sant Bartomeu i Santa Tecla, que va patir nombroses remodelacions i que avui és la icona de la localitat de Sitges, ja que es reconeix des d’una punta a una altra de la costa de la ciutat. Dins de l’església s’hi poden admirar diversos retaules i anteriorment a aquesta, ja hi van haver dues més, una església d’estil romànic i una altra d’estil gòtic.

Sitges també compta amb una ermita molt antiga, concretament de l’any 1375 i que diu la llegenda que va ser construida en aquell punt perquè s’hi va trobar una creu amb la imatge de la Trinitat. A més de construccions de totes les èpoques, Sitges ofereix un gran ventall de possibilitats en turisme cultural i artístic. De fet, Sitges és també famosa per la seva importància dins un dels moviments expressius més rellevants a Catalunya: el modernista.

En aquesta localitat hi trobem el Museu del Cau Ferrat, un espai que es troba en l’antic estudi del pintor i escriptor Santiago Rusiñol, figura emblemàtica del municipi. El va anomenar “Cau” perquè volia que fos un refugi per als amants de la poesia i “Ferrat” perquè tenia una gran col·lecció de ferro forjat. El Museu del Cau Ferrat recull pintures d’altres artistes com Ramon Casas, Joan Llimona, Isidre Nonell o Pablo Ruiz Picasso, personalitats àmpliament reconegudes en l’àmbit artísitic català.

Però si es tracta de museus, aquest no n’és l’únic. A Sitges també hi podem trobar el Museu Maricel, que conté més de tres mil peces que inclouen obres de diverses procedències i estils. S’hi pot trobar el Pantocràtor de Santa Maria de Cap d’Aran, d’estil romànic, o pintura gòtica com el retaule de Sant Pere de Cubells, de Pere Serra. També hi són representades obres modernistes i noucentistes d’artistes com Josep Llimona i Pablo Gargallo. En aquest museu també s’hi recull l’obra pròpiament sitgetana, com la de Joaquim Sunyer.

També convé destacar que Sitges té tres ports esportius, sent així la localitat amb més ports esportius d’Espanya. Són el Port de Ginesta, el del Garraf i el d’Aiguadolç.

Però a part de l’oferta cultural de la ciutat de Sitges, aquesta localitat és més coneguda per un altre element: és la capital catalana del turisme homosexual. De fet, el 2006 es va inaugurar la primera escultura commemorativa de la comunitat LGTB, l’escultura al col·lectiu homosexual. És per això que a Sitges s’hi troben els millors bars i la millor festa d’ambient homosexual, molts centrats en els famosos bars del Carrer del Pecat, on serveixen els millors còctels ben a prop de la platja.

A més, Sitges acull cada any el Festival Internacional de Cinema de Catalunya, un esdeveniment que atrau els directors cinematogràfics més destacats en els gèneres del cine fantàstic, la ciència ficció i el terror.

Per carnestoltes, obre les portes a la festa amb el Carnaval de Sitges, una barreja entre la tradició popular més trapella i la festa més esbojarrada de tot Catalunya.

Sitges és una icona, no només a nivell artístic, sino per les magnífiques vistes que ofereix i la oferta lúdica amb la qual compta. Una localitat sense prejudicis, de llibertat i bona gastronomia a la vora d’una platja que el New York Times ha definit com “la millor platja urbana d’Europa”.

You may also like

1 comment

Vilanova i la Geltrú, la ciutat que no dorm | Turisme Catalunya 08/03/2017 - 12:24 pm

[…] que se situa a 40 km de Barcelona i a 45 km de Tarragona. Es troba molt a prop de la ciutat de Sitges, amb la qual comparteix costa i molts aspectes festius com el famós carnaval. El naixement de […]

Reply

Leave a Comment