Pla de l'EstanyCiutats i poblesDestacatGirona

Banyoles, entre els pirineus i la Costa Brava

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

La capital de la comarca del Pla de l’Estany, situada a la província de Girona, ha estat considerada des de fa segles la ciutat de l’aigua. Al seu entorn giraven indústria, conreus i festivitats. Encara ara continua molt present a la vida dels banyolins i banyolines. De fet, el segell distintiu de Banyoles és el seu gran estany, el més gran de Catalunya, al voltant del qual tenen lloc la majoria d’esdeveniments lúdics i culturals de la ciutat. De fet, fins i tot el seu nom significa «banys petits», en llatí.

Tota la zona és un espai natural de gran valor ecològic, històric, geològic i paisatgístic que ofereix al visitant tot un ventall de possibilitats per gaudir d’aquest entorn tan especial: pel seu patrimoni, per la seva cultura o per la seva gastronomia que barreja els productes de mar i muntanya.

Què veure

Banyoles compta amb un interessant nucli antic, començant per la plaça Major i el seu conjunt històric, declarat bé d’interès nacional. Es tracta d’una plaça rectangular envoltada per quaranta arcs de pedra. Si la teva visita s’escau en un dimecres o un dissabte podràs gaudir del mercat setmanal i del mercat de fruita.

Plaça Major
Plaça Major

A la plaça es poden observar les cases típiques de l’època (avui dia estan reformades). L’edifici més destacable és Cal Moliner (s. XVIII), d’una sola planta i amb un pati interior on es troba l’antic molí que s’utilitzava per fer farina.

Seguint pel carrer Major trobaràs un pas estret que et durà fins al molí de la Victòria. Si baixes les escales, arribaràs a la Llotja del Tint. Aquest edifici del segle XV, d’estil gòtic civil, era una fàbrica que es dedicava al tint de teixits. Actualment, es fa servir com a sala d’exposicions.

Durant el teu recorregut podràs contemplar les restes de la muralla medieval, que encara conserva dues glorietes de planta hexagonal i una cúpula amb set pinacles.

Restes de la muralla medieval
Restes de la muralla medieval

A la Plaça de la Font, d’origen medieval, es troba la Pia Almoina. Construït a partir de dues cases del segle XIII, aquest palau gòtic es va convertir en una institució benèfica dedicada a alimentar i vestir les famílies més pobres de Banyoles.

En l’actualitat acull el Museu Arqueològic Comarcal. Al seu interior t’esperen col·leccions de paleontologia i arqueologia, provinents de les coves neolítiques de Serinyà, del poblat neolític de la Draga -amb reproduccions de cabanes de fa més de 9000 anys-, del poblat ibèric de Mas Castell de Porqueres i de la vil·la romana de Vilauba, entre altres. Però, sens dubte, la peça més important del museu és la mandíbula d’una dona d’època neandertal.

Pia Almoina - Museu Arqueològic Comarcal
Pia Almoina – Museu Arqueològic Comarcal

El Monestir de Sant Esteve (s. XI-XVIII) és considerat com el punt que va donar lloc a l’actual Banyoles. Al seu interior podràs admirar el retaule gòtic de Nostra Senyora de l’Escala (s. XV) i l’arqueta de Sant Martirià (s. XV), patró de la ciutat. Tingues en compte que només obre en horari de misses. Al llarg dels segles, l’edifici va patir diverses remodelacions, per això presenta restes de diferents estils arquitectònics.

Monestir de Sant Esteve
Monestir de Sant Esteve

Un cas semblant és l’església gòtica de Santa Maria dels Turers. Tot i ser un dels primers exemples d’arquitectura gòtica catalana, les naus laterals es van construir entre els segles XVII i XIX, mentre que els vitralls pertanyen al segle XX.

Església de Santa Maria dels Turers
Església de Santa Maria dels Turers

Un altre edifici interessant és el Museu Darder. En ell es pot apendre la importància de l’aigua i la geologia de la zona, així com conèixer la fauna i la vegetació de la comarca. Inaugurat l’any 1916 per mostrar una col·lecció d’animals exòtics, té exposades més de 20.000 peces relacionades amb la història natural.

L’Estany de Banyoles és el símbol indiscutible de la ciutat i el lloc que els seus habitants visiten sovint per gaudir de la natura i desconnectar del dia a dia. És per això que aquest espai protegit compta amb diverses rutes que es poden fer a peu o en bicicleta i que et permetran descobrir autèntiques joies naturals i arquitectòniques.

Com les pesqueres, petites construccions del segle XIX i principis del XX que servien per guardar els estris de pesca, però que, amb el temps, es van ampliar per allotjar les famílies burgeses que hi anaven a banyar-se. Actualment, n’hi ha vint, totes elles d’ús privat, excepte la número 10, que acull l’Oficina de Turisme de l’Estany.

Pesquera número 10 de l'Estany
Pesquera Gayola de l’Estany

Què fer

Banyoles té una riquesa de rutes per fer tant a peu, amb bicicleta o a cavall. Et proposem les més comunes.

Ruta al voltant de l’estany: es tracta d’un circuit de 7 km, senzill i circular, apte per a tothom.

El recorregut comença a la pesquera número 10 i passa pel paratge dels Desmais, anomenat així per la quantitat d’arbres que hi ha d’aquest tipus. Allà hi trobaràs la font de la Filosa i la font del Ferro. Durant el recorregut, no deixis escapar els molts miradors des d’on podràs observar diferents punt del llac i les aus que l’habiten.

Mirador a l'Estany de Banyoles
Mirador a l’Estany de Banyoles

A mig camí passaràs pel costat de l’església romànica de Santa Maria de Porqueres (s. XII). I si et desvies una mica del camí descobriràs una zona d’estanyols, alguns tan espectaculars com el de can Cirsó o Vermell, anomenat així pel color que li donen els bacteris que hi viuen en ell. També veuràs la torre del rem, el punt d’arribada de les regates, i unes grades vegetals.

Església de Santa Maria de Porqueres
Església de Santa Maria de Porqueres

Molt a prop es troba la Caseta de Fusta, l’única zona del llac per banyar-se sense pagar. I, més endavant, el Parc de la Draga. En aquesta zona és on s’han trobat les restes neolítiques. S’han reconstruït algunes cabanes perquè el visitant descobreixi com era la vida en aquella època. A més, és l’únic lloc de l’estany on està permès fer pícnic. El recorregut acaba als Banys Vells i al Club Natació Banyoles, els altres dos indrets on es permet banyar-se, però pagant.

Ruta de La Puda i Les Espunes: Al llarg del trajecte, de 4 km de distància, podràs descobrir la zona de La Puda, amb aiguamolls i petits estanyols al costat mateix de l’Estany de Banyoles. Rep el seu nom de la Font Pudosa que, degut als gasos sulfhídrics que conté, desprèn una forta olor. Les seves aigües, però, tenen propietats curatives, el que va fer que es construís un balneari a mitjans del segle XIX. Actualment, l’edifici està totalment abandonat.

L’estanyol Gran de Montalt compta amb un mirador des del que es pot observar bona part dels aiguamolls i un aviari. A banda, el Bosc de les Estunes està format per alzines i roures, però també per grans plaques de travertí. Aquestes presenten escletxes que fan possible recórrer-les per dins i admirar la seva bellesa.

Ruta dels recs: Al llarg dels 2 km d’aquesta ruta circular podràs seguir els canals de reg que surten de l’Estany i s’endinsen a la ciutat en un entramat de 33 km. D’aquesta manera podràs conèixer la història d’aquesta infraestructura i quins usos tenien. Els van començar a construir els monjos del monestir de Sant Esteve al segle IX, però bona part d’ells es van soterrar durant el segle XX degut al creixement de la ciutat.

L’itinerari comença als Banys Vells, d’on surt el rec Major. Aquest va ser construït al segle XIII i és, a la vegada, el que recórrer més tram del centre històric i el que porta més cabal d’aigua.

Durant el trajecte trobaràs alguns dels rentadors que feia servir la població, així com l’antiga creu que delimitava la vila emmurallada del terme (zona exterior de les muralles on vivien els pagesos). També passa pels indrets més importants del casc antic, com la plaça Major, la Llotja del Tint, la plaça de la Font, la plaça del Teatre (on es pot observar el pas del rec Major) i el monestir de Sant Esteve. Darrera d’aquest descobriràs un indret ben especial, on s’uneixen els arbres fruiters, el travertí i l’aigua. Tot plegat sembla una imatge de l’època medieval.

A més, Banyoles tens la possibilitat de fer una visita a la ciutat assegut còmodament al tren turístic El Tren Pinxo. El recorregut és d’uns cinquanta minuts i va des del l’Estany fins al centre històric de la ciutat, passant pels llocs més emblemàtics.

Un esport molt arrelat a la zona és la hípica. Així que una altra manera de conèixer Banyoles i els seus voltants és fent una passejada a cavall.

I si el que t’agraden són els esports aquàtics, l’Estany t’ofereix un munt d’activitats diferents: passejos en barca de rems, caiac, piragüisme, dragon boat o pesca esportiva.

Gastronomia

Per completar l’estada a Banyoles, caldria tastar la típica Tortada d’ametlles de Banyoles i Cansalades, pastisset que solia anar acompanyat d’un vas d’aigua de la Puda. També són famosos els alls de Banyoles que donen gust als plats cuinats a diversos restaurants de la ciutat i la comarca.

Tortada d'ametlles
Tortada d’ametlles

On menjar

Banyoles es un bon lloc per anar a dinar o sopar, ja que es troben molts restaurants a la vista que ofereixen propostes diverses a partir dels productes locals. 

Pots trobar tots els restaurants de Banyoles a Guiacat.

On dormir

El municipi de Banyoles i en general la comarca del Pla de l’Estany ofereix tot tipus de cases rurals on passar la nit. Són bones opcions per estar en contecte amb el medi natural i descobrir la població de Banyoles i els seus voltants.

Pots trobar tots els allojtaments rurals de Banyoles a Guiacat.

Festes

El patrimoni de la localitat queda reflectit en les festes i fires de llarga tradició que se celebren a la ciutat.

Com a la majoria de casos, la festa més característica és la Festa Major o Festa de Sant Martià, celebrada a mitjans d’octubre. Hi tenen lloc les tradicionals ballades de sardanes o el Concert de Música de Cobla.

També a l’octubre, el barri vell es transforma en una vila del segle XIII durant la Fira Medieval Fantàstica. A més de recrear els combats de cavallers, es pot gaudir d’un mercat farcit amb productes artesans de l’època.

Més endavant, al novembre, té lloc la Fira de Sant Martirià, una fira ramadera on els protagonistes són els cavalls i les seves exhibicions. 

Per acabar de complementar les festivitats, a l’agost tenen lloc les Festes de la Mare de Déu d’Agost (o festa petita). Al voltant seu, se celebren al llarg de tot l’estiu les festes dels barris.

A més, al llarg de tot l’any són freqüents les fires o mostres com, per exemple: la festa hípica de Sant Antoni Abat (gener), la Mostra Gastronòmica de la Comarca (entre els mesos de gener – febrer), el Firestany (pels volts de Sant Joan), l’Exposisió de Flors, la Fira del Dibuix (juny), la Fira del Cop d’Ull del Centre Excursionista o la trobada de motos antigues, entre d’altres.

Millor moment per visitar

El clima calmat de Banyoles fa que es pugui visitar tot l’any, però la primavera és l’apogeu de totes les espècies que habiten a l’ecosistema de l’estany.

Imprescindibles

  • Recòrrer l’Estany de Banyoles.
  • Veure el mercat de la Plaça Major.
  • Conèixer el Monestir de Sant Esteve i el patrimoni de l’arquitectura gòtica catalana.
  • Tastar una Tortada d’Amelles.

Què veure a prop de Banyoles

Entorn de Banyoles existeixen petites poblacions esquitxades per boscos, ermites i restes de construccions romàniques que val la pena visitar. És el cas, per exemple, del Bosc de Can Ginebreda (Porqueres), amb les seves escultures eròtiques; o el Castell d’Esponellà.

A Fontcoberta trobaràs la Platja de l’Espolla, un estanyol que en comptes de rebre l’aigua d’un riu, s’alimenta de corrents subterranis. A la vora, amagat entre la vegetació, hi ha un impressionant salt d’aigua de vuitanta metres de caiguda.

A l’est de Banyoles, a la població de Mieres, i situat sobre la carena de la serra de Finestres, descobriràs les restes d’un poblat ibèric, junt a una torre de defensa.

A Serinyà et sorprendrà un dels millors jaciments prehistòrics d’Europa occidental. Es tracta del Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà, formades per tres galeries perfectament conservades que t’ajudaran a entendre com era la vida de l’home de Neandertal.

Continuant cap al nord t’esperen dos pobles que t’enamoraran: Besalú i Castellfollit de la Roca.

Besalú és un bonic poble medieval que sembla haver-se aturat al temps. És tant encantador que no podràs evitar perdre’t pels seus carrerons ni parar de fotografiar el pont de pedra, el monestir de Sant Pere o el conjunt monumental del barri jueu. I no t’oblidis de visitar el Museu de Miniatures.

Besalú
Besalú

Per la seva part, Castellfollit de la Roca et deixarà bocabadat. El poble va ser construït sobre un cingle basàltic a cinquanta metres d’alçada. Les panoràmiques, tant des del cingle, com des de la vall, són impressionants.

Castellfollit de la Roca
Castellfollit de la Roca

Banyoles també gaudeix de la proximitat de la Costa Brava. Fes una escapada i gaudeix d’aquest entorn salvatge de platges transparents, cales i penya-segats. Apropa’t a les poblacions de L’Escala, Roses, El Port de la Selva o Llançà. Visita els Aigüamolls de l’Empordà. Sent la força del vent al Cap de Creus. O descobreix la vida i obra de Salvador Dalí a Figueres, Cadaqués i Portlligat.

Com arribar-hi

En cotxe: S’hi pot arribar per l’autopista A-17 (de Barcelona a França), deixant-la a la sortida 10 (Girona-Nord), que queda a 100 km de Barcelona i 49 de la Jonquera. La mateixa carretera comarcal porta a Girona (a 18 km de Banyoles), Besalí (13 km), Olot (34 km) i Figueres (29 km). Mentre que els punts més cèntrics de la Costa Brava són a menys d’una hora.

També es pot accedir per les carreteres N-II (a l’alçada de Sant Julià de Ramis enllaça amb l’autovia de doble carril C-66) i l’Eix Transversal C-25 des de l’oest i enllaçar amb l’AP-7 o la N-II.

En transport públic: L’empresa TEISA ofereix un servei de busos de connexió amb Girona, Olot, Figueres i Barcelona i també gestiona el transport urbà que uneix diversos barris de la ciutat de Banyoles, així com un bus interurbà que connecta diferents municipis de la comarca del Pla de l’Estany.

Així, es pot arribar amb tren fins a Girona o Figueres. Amb avió els aeroports més propers són el de Girona – Costa Brava, Barcelona – El Prat i Perpinyà.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button