Ciutats i poblesGironaLa Garrotxa

Besalú, viatge a l’època medieval

L’arquitectura medieval recorre tot el poble de Besalú, a la província de Girona. Se situa entre tres comarques: l’Alt Empordà, el Pla de l’Estany i la Garrotxa, i el travessen els rius Capellada, al nord, i el Fluvià, al sud. El nom de Besalú prové de l’existència d’aquests dos rius, que en llatí s’anomena Bisuldunum.

Amb el regnat de Guifre el Pelós, al final del segle IX, Besalú es va convertir en un comtat independent que, amb els anys, va aconseguir ser un dels més importants per a Catalunya. El seu territori s’estenia des de les valls de Camprodon fins a Banyoles i Figueres.

Per conèixer de millor manera el perquè de l’estil medieval del municipi, s’ha de valorar l’important pes que tenia la seva població com a nucli central del territori que ocupava, que unia terres agrícoles i comercials amb terres ramaderes. Tot i que l’agricultura era la principal activitat econòmica, actualment ho és la indústria i el turisme.

El castell de Besalú data el segle X i va ser construït a sobre del turó que guarda restes de Santa Maria des de l’edat mitjana. La construcció de diferents edificis permeten imaginar i situar als visitants la presència d’aquesta època, com el pont, l’església de Sant Pere de Besalú i l’antic hospital de peregrins.

La Casa Cornellà o Casa Llaudes és un dels edificis romànics millors conservats de Catalunya. S’ha modificat posteriorment a la seva construcció però, tot i així, disposa dels seus elements més antics, pertanyents al segle XII. Va ser construïda per una de les famílies més ben considerades econòmicament de Besalú, la família Cornellà. Quan l’any 1476 va ser comprada per la família Llaudes, van anomenar la casa amb el seu nom. L’edificació forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Els monuments presents a tot el poble de Besalú, amb importància al nucli de la vila comtal, donen un gran valor i importància a tot el municipi, fent d’aquest una de les millors mostres medievals de tota Catalunya.

Besalú, fins al dia d’avui, encara desenvolupa diferents projectes per a investigar noves troballes arqueològiques i destacar així els punts turístics més rellevants de tota la població. La història i avantpassats per a aquest municipi són molt importants per a conèixer-lo en la seva totalitat.

La vila comtal de Besalú celebra al setembre la seva famosa fira medieval, coneguda com a Besalú Medieval. El poble viatja mil anys enrere per tal de donar al seu centre històric un aspecte caracteritzat per un estil medieval que ha vestit sempre el territori. Tant el conjunt històric com arquitectònic donen a la vila un aire realista de l’època que s’acompanya de botigues i decoració especial a més de diferents activitats per a totes les edats.

Conèixer la història del poble de Besalú convida a visitar-lo i, d’aquesta manera, ser testimonis d’una època que ha marcat un abans i un després no només a aquest municipi, sinó també a moltes localitats de la resta del país. L’estil medieval que cobra Besalú el fan únic i especial.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button