La GarrotxaCiutats i poblesDestacatGirona

Besalú, un viatge a l’època medieval

Clica per puntuar
(Vots: 2 Mitjana: 4)

Besalú és un poble a la província de Girona que se situa entre tres comarques: l’Alt Empordà, el Pla de l’Estany i La Garrotxa. El travessen els rius Capellada, al nord, i el Fluvià, al sud. Destaca la seva arquitectura medieval que es remunta al regnat de Guifre el Pelós, al final del segle IX, quan Besalú es va convertir en un comtat independent que, amb els anys, va aconseguir ser un dels més importants de Catalunya. El seu territori s’estenia des de les valls de Camprodon fins a Banyoles i Figueres, unint terres agrícoles i comercials amb ramaderes. Per tot això, era el nucli central del territori que ocupava. Actualment, la principal activitat econòmica és la indústria i el turisme.

Què veure

Conèixer la història del poble de Besalú convida a visitar-lo i, d’aquesta manera, ser testimonis d’una època que ha marcat un abans i un després no només a aquest municipi, sinó també a moltes localitats de la resta del país.

Besalú, un viatge a l’època medieval

L’estil medieval que cobra Besalú el fan únic i especial.

Besalú, un viatge a l’època medieval

Un punt emblemàtic per començar la visita és al pont que travessa el riu Fluvià. És un majestuós pont de pedra amb vuit arcs. D’estil romànic, construït als segles XII – XIV, donava l’entrada a la fortificació de la vila comtal. Està declarat bé cultural d’interès nacional.

Besalú, un viatge a l’època medieval

En entrar al poble, t’adonaràs de l’estil medieval del municipi passejant pels seus carrers empedrats i veuràs els monuments presents, sobretot al nucli antic de Besalú. Aquests donen un gran valor i importància a tot el municipi, que fan d’aquest una de les millors mostres medievals de tota Catalunya.

Continuant pel carrer del Pont Vell, trobaràs una bifurcació:

Besalú, un viatge a l’època medieval

A la dreta, el carrer del Mestre Abraham des Catllar. Potser us crida l’atenció les cadires de ferro clavades a les escales o penjades a les façanes dels edificis. Són unes escultures que es van fer a una trobada internacional de joves artistes a Besalú l’any 1994. Algunes de les obres realitzades van quedar integrades en el paisatge de Besalú.

Besalú, un viatge a l’època medieval

Pots seguir fins al carrer del Rocafort on està el Portal de Rocafort, l’antiga entrada a Besalú, on començava la muralla de 12 m que envoltava el poble vorejant el riu. Es creu que l’aspecte actual data d’una reforma del segle XIV, tot i que va ser construït al segle XI.

Besalú, un viatge a l’època medieval

Just a la cantonada de la muralla es pot pujar al baluard de la muralla, al Mirador de Besalú, des d’on contemplar les vistes de les terres que formaven part del comtat medieval i veure tot el traçat de la vila.

Tornant enrere podeu buscar un antic pou de la població situat al mateix carrer. Agafeu un trencall pel carrer de la Força per veure la volta del Portal de la Força. Donava accés al recinte de la Força, el recinte fortificat visigot, es va obrir per la reforma de les muralles en construir el castell.

Besalú, un viatge a l’època medieval

A l’esquerra, si no s’agafa la bifurcació, queda la Judería. Es tracta del Call Jueu on es va establir aquesta comunitat abans de ser expulsats al segle XV.

Besalú, un viatge a l’època medieval

Allí es troba la Placeta dels jueus, on hi ha l’antiga Sinagoga medieval i els banys jueus amb un Micvé. Les restes es troben molt ben conservades i també s’hi va trobar hi ha documentació d’època medieval. El conjunt està protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Besalú, un viatge a l’època medieval

A sota, a la vora del Fluvià, hi ha la Muralla del Portalet, un portal que tanca el recinte emmurallat.

Besalú, un viatge a l’època medieval

En ambdós casos, seguiu pel carrer Major fins a la Plaça Major o Plaça de la Llibertat, la plaça central del poble, amb voltes, és on s’ubica l’Ajuntament.

Besalú, un viatge a l’època medieval

Continueu recte fins al final del carrer, girant a la dreta, es troba l’Església-Hospital de Sant Julià, datada del segle XII. Va ser construïda pels comtes de Besalú, per atendre les persones que venien en pelegrinatge.

Continuant pel carrer de la Font, que segueix un recorregut circular, podeu veure el Molí Fariner d’en Subirós. Construït l’any 977 pel mateix comte en benefici del Monestir, s’usava per moldre el gra aprofitant la força hidràulica de l’aigua.

Tot seguit, arribareu a la Plaça Prat de Sant Pere, on hi ha el Monestir de Sant Pere de Besalú, amb una estructura d’arquitectura romànica i un campanar gòtic.

Besalú, un viatge a l’època medieval

Continuant endavant passareu per la Casa Cornellà o Casa Llaudes, un dels edificis romànics més ben conservats de Catalunya. S’ha modificat posteriorment a la seva construcció, però, tot i això, disposa dels seus elements més antics, pertanyents al segle XII. Va ser construïda per una de les famílies més benestants de Besalú, la família Cornellà. Quan l’any 1476 va ser comprada per la família Llaudes, van anomenar la casa amb el seu nom. L’edificació forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Encara queden més edificis religiosos per veure, un és l’Església Sant Vicent de Besalú, una mica més amunt. Es tracta d’una construcció que combina l’estil romànic amb elements de transició al gòtic. És l’antiga parròquia del poble i guarda la tomba gòtica de Pere de Rovira, que el 1413 va portar les relíquies de Sant Vicenç fins a Besalú.

Besalú, un viatge a l’època medieval

L’altre, l’església de Santa Maria de Besalú, de la qual només se’n conserva una part de la capçalera. En els seus orígens, era una capella senzilla que a partir del 1137 va ser la seu d’una comunitat agustiniana, també va ser reedificada com església del castell. El seu campanar va ser destruït 1938 durant la Guerra Civil.

El castell de Besalú data el segle X i va ser construït a sobre del turó que guarda restes de Santa Maria des de l’edat mitjana. La construcció de diferents edificis permeten imaginar i situar als visitants la presència d’aquesta època.

Es conserva la fonamentació de la Torre Rodona, bastida durant el segle XI, que formava part del sistema defensiu del castell.

Una altra, una mica més enllà, és la Torre Lardera, d’uns 9 m de diàmetre construïda a base de carreus de pedra. El seu nom apareix en un document datat del 1075.

Besalú, un viatge a l’època medieval

Enfront, hi ha la Casa medieval, una troballa arqueològica de les runes d’un habitatge medieval on es va trobar restes de ceràmica, tègula romana, hams de pesca, pes de teler i restes d’un pany de ferro.

Besalú, un viatge a l’època medieval

A l’altra banda de la carretera, al voltant d’una zona de pícnic, hi ha l’Església de Sant Martí de Capellada. És una capella dels segles XI-XVII, d’arquitectura romànica. Té una planta rectangular, un absis i un campanar, la porta d’arc de mig punt.

Besalú, un viatge a l’època medieval

Què fer

Al poble hi ha nombroses botigues on mirar regals i souvenirs o comprar productes típics.

Besalú, un viatge a l’època medieval

Sobretot si es va en família, pot ser una bona idea agafar el tren turístic que recorre els carrerons empedrats i els principals atractius medievals. Hi ha una ruta urbana que passa cada hora, gratuïta pels menors de 5 anys, i una ruta romànica de 2 h.

Besalú, un viatge a l’època medieval

A la Plaça Prat de Sant Pere, la mateixa que el Monestir, es troba Circusland, un museu dedicat al circ on abans hi havia el Museu de Miniatures i Microminiatures de Besalú. També es pot comprar en pack amb el tren.

Finalment, Besalú destaca pel seu component de natura i terres agrícoles: compta amb una anella verda i es poden fer itineraris saludables per la vora del riu Fluvià. També hi ha alguns camins que antigament es feien servir per anar als pobles dels voltants. A més, es troba al costat del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Besalú, un viatge a l’època medieval

Gastronomia

La gastronomia de la Garrotxa és una gastronomia molt rica en sabors i es caracteritza per fer servir els aliments de la zona: una zona volcànica molt plujosa i fèrtil. Sobretot, són conreus de secà i boscos.

D’aquesta manera, compta amb trets de la cuina de muntanya com els bolets, els caragols, les espècies i l’ús de cereals. En quant a llegums, són molt coneguts els fesols de Santa Pau i el farro o les farinetes de fajol. També s’eleboren embotits de molta qualitat: són famosos la botifarra i el pernil d’Olot i Castellfollit. A algunes passtiseries es pot trobar el Tortell entorxat d’Olot.

Besalú, un viatge a l’època medieval
Fesols – Restaurant Cúria Reial

La beguda típica per excel·lència és la Ratafia, un licor fet amb nous i aiguardent típic del Pirineu català i especialment de la Garrotxa.

On menjar

Besalú és un bon lloc on quedar-se a dinar per la quantitat de restaurants, tavernes, cafès i terrasses que té.

Principalment elaboren una cuina tradicional catalana, mediterrània i de proximitat: carns a la brasa, rostits, embotits del país, amanides diverses i peix a la planxa, entre d’altres. Però se’n pot tobar per tots els gustos i necessitats: pizzeries, braseries, buffets lliures, menús per a celebracions.

Pots consultar l’oferta de restaurants de Besalú a Guiacat.

On dormir

En seu un poble tan dedicat al turisme, les opcions d’allotjament són moltes i molt diverses. Dins de les muralles es poden trobar quantitat d’hotels i apartaments, amb disponibilitat subjecta a la demanda.

Fora del poble i a tota la zona de la Garrotxa, es poden trobar moltes cases rurals, els hotels rurals i els apartaments rurals que ideals per practicar les diverses activitats a l’aire lliure disponibles, com les passejades o les rutes. Disposen de diferents característiques, com tindre piscina, llar de foc o jacuzzi. Per ubicació, poden estar a prop del riu, en l’entorn que envolta el riu Fluvià, o a la muntanya, com el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Pots trobar tots els allotjaments rurals de la Garrotxa a Guiacat.

Festes

La vila comtal de Besalú celebra al setembre la seva famosa fira medieval, coneguda com a Besalú Medieval. El poble viatja mil anys enrere per tal de donar al seu centre històric un aspecte caracteritzat per un estil medieval que ha vestit sempre el territori. Tant el conjunt històric com arquitectònic donen a la vila un aire realista de l’època que s’acompanya de botigues i decoració especial a més de diferents activitats per a totes les edats.

Besalú, un viatge a l’època medieval
Besalú Medieval

Al Pont de la Puríssima del desembre se celebra la Fira de la Ratafia, on un grup d’experts tria la millor ratafia de l’any de Besalú. La mostra, degustació i venda de ratafies de Catalunya té lloc a la Plaça de la Llibertat i mercat de productes típics i d’artesans a la de Prat de Sant Pere.

Millor moment per visitar

Les millors èpoques per visitar Besalú són la primavera i la tardor, ja que són els moments més indicats per fer sortides a la muntanya i practicar esports a l’aire lliure. Tot i això, a l’hivern també es pot gaudir d’un encant particular, amb les decoracions nadalenques i la venda de torrons i castanyes calentes. A l’estiu la quantitat de turisme pot no deixar veure l’essència del poble.

Imprescindibles

  • Caminar pel Pont Vell de Besalú.
  • Conèixer l’antic barri jueu.
  • Veure el Monestir de Sant Pere.
  • Visitar l’entorn natural de Besalú.

Què veure a prop

Es poden visitar els petits nuclis de població del voltant: Sant Ferriol, Fares, Dosquers, Palera, el seu Santuari i Sant Pere de Lligordà, Beuda i Maià de Montcal.

De camí a Olot, també hi ha un poble amb molt d’encant: Castellfollit de la Roca. La seva peculiaritat és que està sobre una cinglera basàltica de 50 metres d’alçada.

Castellfollit de la Roca
Castellfollit de la Roca

La capital de la comarca és Olot, una ciutat que es troba dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Del Parc, veure els volcans inactius és una cita impressionant que no us podeu perdre. És, igualment, imprescindible passejar per l’entorn de primer nivell de la Fageda d’en Jordà, una zona amb trams de vegetació molt diversos i un gran patrimoni natural.

Finalment, Besalú queda molt aprop de Banyoles, al sud. No perdeu l’oportunitat de fer la volta per l’Estany de Banyoles i descobrir tota la seva biodiversitat de flora i de fauna.

Besalú, un viatge a l’època medieval

Com arribar-hi

Per carretera: Des de Girona, al Sud, són 38 min per la carretera C-66. Agafant l’A-26, està a 20 d’Olot. Des de Barcelona, es triga aproximadament 1 h 30 min i es recomana agafar l’AP-7. Queda a unes 2 h 20 min de Lleida, per la C-25. Per anar cap als Pirineus es pot agafar l’Eix Pirinenc/N-260.

En transport públic: Besalú no està ben comunicat per fer trajectes llargs, però hi ha un autobús TEISA que fa el trajecte Girona – Olot, passant per Banyoles, Besalú, Castellfollit de la Roca, etc.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button