Baix CampCiutats i poblesDestacatTarragona

Siurana

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

La comarca del Priorat, entre la Serra del Montsant i les muntanyes de Prades, conté un dels pobles més encantadors i plagat de llegendes de la província de Tarragona: Siurana.

Agregat al municipi de Cornudella de Montsant i amb només 50 habitants, les seves cases d’aire medieval i carrers empedrats atrauen els visitants durant tot l’any.

Siurana

Tot i que, per a molts, el seu major atractiu és el lloc en el qual va ser construït: el cim d’un penya-segat a més de 730 metres d’altitud.

Siurana

A més, està envoltat per barrancs i torrents que desemboquen en el pantà de Siurana. Pràcticament qualsevol punt de la localitat és un mirador des del qual es contemplen espectaculars vistes dels voltants.

Balcó de Siurana

Què veure

Siurana és conegut per ser l’última fortalesa musulmana que va caure durant la Reconquesta a Catalunya, al segle XII. De fet, encara es poden contemplar les restes del castell a la mateixa entrada del poble.

Siurana castell

Un dels cingles és conegut com el Salt de la Reina Mora a causa de la llegenda que explica com la reina àrab va preferir saltar del penya-segat i morir abans de caure en mans de les tropes cristianes.

Siurana salt de la reina

L’església de Santa Maria és un altre punt d’interès a Siurana. D’estil romànic, es tracta d’un edifici senzill, d’una sola planta i absis semicircular que es va construir durant els segles XII i XIII. Destaca la portalada, molt ornamentada i ben conservada.

Siurana esglèsia

Per conèixer d’una manera diferent el conjunt històric de Siurana es poden reservar visites dinamitzades i teatralitzades que recorren tots els indrets del poble.

Què fer

El municipi compta amb més de 800 vies d’escalada de diferents nivells de dificultat, que són conegudes i valorades per escaladors de tot el món. No és estrany contemplar el paisatge o caminar pels senders senyalitzats i trobar persones pujant per les parets dels penya-segats.

Siurana escalada

Els amants del senderisme trobaran a Siurana camins que baixen fins al pantà i que transcorren al costat de les parets verticals dels barrancs; o altres que mostren les restes d’antics molins i masies.

La presència del pantà també ha afavorit la pràctica d’esports aquàtics, com ara el caiac o el piragüisme. En un dels seus extrems, just a sota del Salt de la Mora, hi ha una petita platja de còdols amb una cascada, anomenada el Toll del Forn. És un lloc ideal per passar una bona estona en un entorn natural espectacular.

Pantà de Siurana

Gastronomia

La cuina de Siurana es basa en els productes frescos, cultivats a les seves terres i amb els que s’elaboren receptes d’arrossos, escudelles i carns a la brasa. Tots ells tenen com a ingredient principal l’oli d’oliva verge extra, amb denominació d’origen protegida (DOP Siurana).

I d’acompanyament, un vi DO Priorat.

On menjar

Pots trobar tots els restaurants de Siurana a Guiacat.

Siurana

On dormir

Com que és un poble petit, l’oferta hotelera no és gaire abundant però sí molt atractiva, ja que l’entorn i les vistes són espectaculars.

Disposa en total d’una casa rural del segle XIX, un petit hotel i un càmping amb bungalous i places per acampar.

Pots trobar tots els allotjaments rurals de Siurana a Guiacat.

Festes

La festivitat més important de Siurana és la Festa Major, que se celebra a mitjans d’agost.

Millor moment per visitar el poble

La millor època per visitar Siurana, gaudir de les activitats a l’aire lliure i fer una capbussada al pantà és a partir del mes de maig fins ben entrat el setembre, ja que els estius no acostumen a ser extremadament calorosos.

Com arribar-hi

A Siurana només es pot arribar per carretera.

Des de qualsevol indret de les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona s’ha de circular per l’autopista AP-7 fins a Reus, on ens desviem per la N-420 en direcció a Falset. Després cal seguir la C-242 fins a Cornudella de Montsant i seguir les indicacions cap a Siurana.

Els que viatgen des de Lleida capital han d’agafar la C-12 direcció Ulldemolins i Cornudella de Montsant.

Però si pertanyen a altres indrets de la província o a la Catalunya central, poden circular per la A-2 i C-25, respectivament, fins a Tàrrega, on s’han de desviar per la C-14 en direcció a l’Espluga de Francolí, després Vilanova de Prades i, finalment, Cornudella de Montsant.

Imprescindibles

  • Acostar-se al Salt de la Mora, si no tens vertigen.
  • Passejar tranquil·lament pels carrers medievals.
  • Aturar-se a fer l’aperitiu en una de les terrasses del poble.
  • Recórrer els camins que envolten el pantà.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button