Baix CampCiutats i poblesTarragona

Cornudella de Montsant

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

A la vall del riu Siurana, a la comarca del priorat (Tarragona), entre la Serra del Montsant i les Muntanyes de Prades, hi trobem el municipi de Cornudella de Montsant.

Tot i que el nucli urbà es va originar a finals del segle XII, hi ha evidències arqueològiques d’assentaments humans durant el període neolític.

Cornudella va créixer al voltant de la desapareguda església de Sant Julià, un lloc que ara ocupa la plaça de la Vila. Aquesta zona està envoltada de porxos i façanes d’estil renaixentista. Destaca sobretot la Fonda del Racó, un edifici que reprodueix a la seva façana el Poble Espanyol de Barcelona.

Els carrers propers a la plaça encara conserven gran part de la seva essència medieval. Això es reflecteix als arcs que es poden admirar en algunes cases. D’altres, en canvi, contenen elements decoratius i baranes de ferro forjat elaborats entre els segles XVII i XIX. És el cas de Cal Catero, Cal Miralles, Cal Vinyes o Cal Toval. Aquesta última és l’actual seu del Museu Peris-Aragonès, on es mostra una col·lecció d’objectes que els seus propietaris van portar de diferents parts del món.

Però d’entre tot aquest patrimoni històric destaquen dos edificis: el Celler Cooperatiu, d’estil modernista i construït per un deixeble d’Antonio Gaudí; i la parròquia de Santa Maria. Aquest temple va ser edificat el 1549 amb dos campanars a cada costat de la porta principal i és un dels pocs que queden a Catalunya d’estil renaixentista.

Parròquia de Santa Maria - Cornudella de Montsant

Actualment, el terme municipal de Cornudella de Montsant té agregats altres dos nuclis de població, Albarca i Siurana.

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button