El Call jueu de Girona
Un dels llocs més emblemàtics de la ciutat de Girona és el Call jueu, constituït per un conjunt de carrers laberíntics que us transportaran a l’època medieval sense sortir de la cosmopolita capital del Gironès. De fet, és mundialment conegut per ser el millor conservat de tota Europa.
La seva construcció va començar al segle XII, quan diverses famílies jueves van decidir instal·lar-se al carrer de la Força. La comunitat jueva d’aquella època ràpidament es va integrar en la societat de Girona, i va arribar a ocupar un lloc clau pel desenvolupament econòmic de la ciutat, gràcies al seu alt nivell cultural.
Cal mencionar que, des del segle XI fins al segle XIII, aquest indret va ser la seu de l’escola de càbala més important de tot l’occident medieval.
Actualment, una part del call s’ha rehabilitat gràcies a l’Ambaixada d’Israel i el Patronat Call de Girona, un organisme municipal autònom que s’ocupa de la recuperació i conservació de l’herència jueva de la ciutat.
El Patronat es troba al Centre Bonastruc ça Porta, on hi podeu veure mostres i exposicions relacionades amb la forma de vida jueva.
Al llarg del carrer de la Força trobareu el Museu d’Història dels Jueus, on podreu aprofundir en la història de la comunitat jueva a Catalunya i a Girona, i el Museu d’Història de Girona. A més, en una zona del carrer, on aquest s’eixampla, hi ha diversos establiments de restauració amb terrassa, on podreu gaudir de la tranquil·litat que es respira al nucli del Call de Girona.
Pel carrer de la Força arribareu a la plaça de la Catedral, on una llarga escalinata s’obre pas cap a la majestuosa catedral de Girona. Aquesta plaça es troba fora dels límits del barri jueu i durant l’època medieval albergava el Mercadal, el mercat medieval de la ciutat de Girona.
Podeu pujar pel carrer de Sant Llorenç, un carrer esglaonat amb un fort pendent que uneix el carrer de la Força amb la part superior del barri jueu. Alguns autors han trobat moltes semblances entre aquest carreró i els carrers del nucli antic de Jerusalem.
Al carrer de Sant Llorenç està situat el Centre Bonastruc ça Porta i la casa de Lleó Avinay. El primer està compost per un conjunt de jardins, patis i edificis que ofereix una visió més acurada de l’arquitectura jueva medieval. Destaca el Pati dels Rabins, caracteritzat per la seva lluminositat, que contrasta amb l’ombria del barri jueu.
Per la seva part, la casa de Lleó Avinay pertanyia al rector de l’aljama, Lleó Avinay i, quan els jueus van ser expulsats de Girona, va vendre-la juntament amb la sinagoga, l’hospital i els banys públics. Una de les parts més impressionants és el pati, envoltat per finestrals gòtics i amb un bell pou al mig, que es pot observar des del carrer de Sant Llorenç.
Podeu seguir la ruta per la Pujada de la Mare de Déu de la Pera, el carrer més lluminós dels que formen el call, que marcava el límit superior del barri jueu. En aquest carrer hi ha La Pabordia, un conjunt d’edificacions que allotjaven els banys públics entre els segles XIII i XIV.
Finalment, val la pena visitar la Placeta de l’Institut Vell, on es concentren diverses construccions jueves de l’època medieval, i la Canonja Vella, del segle XII.
El Call Jueu de Girona és un lloc amb molt d’encant que guarda molts secrets. Us animem a recórrer els seus carrers ombrívols i descobrir el llegat d’una comunitat que va contribuir a la prosperitat de la ciutat!