Viu de llevata
Viu de Llevata és un poblet molt petit del Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça, de fet, durant l’any només hi viuen uns 16 habitants. No obstant això, l’indret té molt a oferir: un paisatge de primera, on fer passejades, practicar esports d’aventura i gaudir de la natura.
L’edifici més important de la localitat és l’Església de Santa Maria de Viu de Llevata, del segle XII. En destaca el campanar de planta quadrada adossat a l’església. Està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional i és l’església romànica més antiga de la comarca. Al costat de l’església hi ha diverses cases adjuntes.
Al cim del turó als afores del poble hi ha el Castell Viu de Llevata, d’origen medieval i arquitectura romànica, però que ara es troba en runes.
La població destaca especialment pel paisatge que l’envolta i les rutes que es poden fer al seu entorn. Hi ha moltes rutes de senderisme la més important és el GR 3 que passa pel poble. També es poden fer rutes fins als pobles de la vora: El Pont de Suert, Malpàs i Perves. I camins com el camí de trepadús i la ruta de les dues coves.
En alta muntanya, també es pot fer el cim de la Fallada de Malpás (1.699 m), sempre que es tingui preparació i condicionament físic per no posar-se en risc.
Pel que fa als esports d’aventura, la ruta pel barranc Viu de Llevata és una experiència impressionant i trepidant per gaudir de la natura de forma diferent. Es tracta d’un barranc natural aquàtic de 8 metres, considerat de dificultat mitjana, amb nombrosos salts i tobogans.
A la Franja d’Aragó, s’hi troben altres construccions d’interès com el Monestir de Santa Maria d’Alaó, un monestir romànic llombard del final del segle XI, situat al municipi de Sopeira; i la presa d’escales, al Pantà d’Escales. A la vora del mateix pantà, hi ha el Monestir de Santa Maria de Lavaix i el castell homònim, que es troben en un estat en ruïnes. Les vistes, però, són espectaculars i al costat es troba l’àrea de lleure de la Font de la Mena, amb zones de senderisme i espais per pícnic.
Com a molts pobles, la Festa Major és el 15 d’agost la comissió organitzadora organitza animació infantil i un sopar de germanor amb tots els veïns i amb un ball final.
La gastronomia de l’Alta Ribagorça destaca pels plats amb carn i els derivats de la llet i l’ou. Com a exemples, el freginat o el palpís de xai, el porc amb faves tendres, els embotits (xolís, secallona, la botifarra traïdora o el farcit de carnaval), l’escudella de carabassa, la col i les trumfes amb suc de rosta, com un trinxat; les truites; i els formatges d’ovella. De postres, s’elaboren la coca de llardons i el brossat, una espècie de mató, i l’arrop, un xarop de raïm.
Viu de Llevata no té allotjaments ni restaurants, però als seus entorns, a tota la comarca de l’Alta Ribagorça, es pot trobar una bona oferta de restaurants i fondes tradicionals, així com cuines d’autor i creatives. Consulta tots els restaurants a Guiacat.
I també molts allotjaments rurals, entre ells cases tradicionals de muntanya per viure l’experiència més autèntica possible de l’Alta Ribagorça i gaudir de la proximitat de la natura. Pots trobar tots els allotjaments rurals a Guiacat.
La millor època per visitar la població és possiblement l’estiu, incloent-hi finals de primavera i principis de tardor, perquè permet fer més excursions i practicar esports a l’aire lliure. A més els pobles com aquest que tenen poca població durant l’any tendeixen a tenir més població en la temporada turística.
És aconsellable visitar els pobles de la zona, com Montiberri, Perves, la Vall de Boí, La Pobla de Segur, Salàs de Pallars i Isona i la Conca Dellà.