Sant Pere Sallavinera
Aïllat del soroll i immers en la tranquil·litat de la vida rural trobem Sant Pere Sallavinera, un municipi situat a la part nord de la comarca de l’Anoia i ple de carrerons estrets i empedrats. El seu nom prové de la parròquia formada al castell de Sallavinera que era a l’actual poble de la Llavinera.
Aquest territori ha sigut escenari de mites i llegendes, terra de comerciants, bandolers, petites esglésies o castells que encara s’hi amaguen. El paisatge destaca pels grans contrastos entre les zones forestals i les planúries. Les principals activitats econòmiques de la zona són l’agricultura de secà (cereals, llegums i farratge) i la ramaderia.
La història del poble gira al voltant del Castell dels Boixadors, situat Turó dels Boixadors, a 848 m d’altitud, des d’on es pot contemplar tota l’Alta Anoia. El conjunt arquitectònic és d’origen medieval del segle XI, de transició entre el romànic i el gòtic. En destaquen les diverses dependències, la torre mestra circular de l’homenatge, una impressionant sala gòtica amb grans arcs apuntats, finestrals gòtics i dues portalades adovellades.
Al costat del castell, també s’inclou en el recinte emmurallat l’església romànica de Sant Pere, del segle XI, però amb posteriors modificacions, com el campanar de paret amb dues obertures. L’església, datada del 1014, és l’edifici més antic del terme. Un any més tard, es construiria el castell, en aquella època formava part de la marca de la Segarra.
Al poble, hi ha l’Església parroquial de Sant Pere Sallavinera, un edifici romànic i d’arquitectura popular del segle XI.
La millor manera de conèixer la zona és allotjar-se en les cases rurals distribuïdes pel territori i envoltades de la naturalesa, moltes són antigues masies que han estat rehabilitades i que inclouen totes les comoditats. A més, també hi ha hotels rurals i cases de poble. Pots consultar tota l’oferta de l’Anoia i l’Alta Anoia a Guiacat.
Pel que fa a la gastronomia de l’Alta Anoia, destaquen els llegums com el cigronet (de mida petita i gust intens), i altres productes locals d’alta qualitat com l’oli d’oliva, els embotits, els formatges de cabra, els pans i les coques o els carquinyolis. Es cuinen molts estofats de carn, com la palada, o els plats amb bacallà. A Sant Pere de Sallavinera hi ha un únic restaurant: el Restaurant la Pala, que justament agafa el nom del guisat, on serveixen plats tradicionals en un ambient familiar i acollidor.
La millor època per visitar la zona és entre principis i finals d’estiu, la tardor i la primavera, quan encara no fa fred. El clima és sec, i per això els contrastos de temperatura són més extrems. Al juliol a la plaça de Sant Pere, s’organitzen les Nits Culturals, que inclouen concerts de cambra.
La petita població està comunicada per l’Eix Transversal C-25 i la carretera BV-1001.