Vall d'AranCiutats i poblesLleida

Les

Clica per puntuar
(Vots: 0 Mitjana: 0)

La Vila de Les està situada en un privilegiat enclavament muntanyenc a la Vall d’Aran, concretament al terçon de Quate Lòcs. El riu de la Garona travessa el poble pel bell mig, que es caracteritza per les seves aigües termals i el caviar que s’hi produeix. Un bon lloc on gaudir del paisatge, admirar l’art romànic i gòtic, poder practicar esports d’aventura i participar de les seves festes i tradicions.

Què veure

Al centre de Les, hi ha la Plaça der Haro, un punt simbòlic per la tradició de Festa de l’Haro, el tronc que hi ha plantat.

Plaça der Haro
Plaça der Haro

Allí hi ha la biblioteca municipal i la Glèisa de Sant Joan de Les. Aquesta és una construcció moderna de fusta, entre 1790 i 1818, construïda sobre una altra anterior al segle XVII. Conserva el campanar romànic, encara més deteriorat i va ser modificat al XVII. Al seu interior, conté un retaule neoclàssic.

Glèisa de Sant Joan de Les
Glèisa de Sant Joan de Les

Darrere d’Era Baronia, un edifici noble del segle XVII, es troba l’Ermita romànica de Sant Blai de Les, del segle XII. Les seves dimensions reduïdes semblen indicar que originàriament la capella va formar part d’una construcció més gran, de la qual en seria la capçalera. Avui dia, és el centre de celebració de diversos actes culturals.

Ermita romànica de Sant Blai de Les
Ermita romànica de Sant Blai de Les

Al costat de l’Ermita hi ha un camí fins al castell de Pijoert. Datat del segle XI, és una de les construccions més antigues d’Aran, però va ser destruït a finals del segle XV i està en runes. Des d’allà hi ha unes bones vistes panoràmiques de Les.

Castell de Pijoert
Castell de Pijoert

A uns 5 min amb cotxe del centre de Les, hi ha el Guardader de Les, un mirador a la pista de Portet, on es pot abaixar i contemplar les vistes de la Vall.

Què fer

Des de tranquils caminets fins a ascensions més costoses i circuits de BTT, podeu escollir entre una gran varietat de rutes pels voltants de Les. La població és el punt de partida de nombroses excursions per França (Saint Bertrand de Comminges, Luchon, Vallée de Lys…) o a l’Aran (Artiga de Lin, Val de Varradòs, Ribèra deth Toran…).

També podeu practicar la muntanya a cavall. Si us agrada l’acció, apropeu-vos al riu: ràfting, piragüisme, barranquisme, hidrospeed, tirolina, i un parc d’aventura.

A més, la vila disposa del centre lúdic termal Termes Baronia de Les, que ofereix la possibilitat de cabussar-se en aigües amb propietats mineromedicinals; i equipaments municipals: un camp de futbol, de bàsquet, piscina, petanca i parcs infantils.

Gastronomia

La cuina aranesa presenta gran influència francesa que es reflecteix en molts dels seus productes: el paté, el civet de javalí i isard, les crespèths (creps) i l’òlha aranesa són alguns dels plats més tradicionals que es poden trobar.

Olla aranesa
Olla aranesa – Restaurant Casa Turnay

A més a Les s’hi fa caviar i carn d’esturió. La factoria de Caviar de Les es pot visitar per conèixer la producció d’aquest “or negre”, incloent-hi una degustació final.

On menjar

Als restaurants de la població s’hi pot tastar tant els plats típics aranesos com els d’influència francesa. Les propostes varien segons el pressupost, i si es vol cuina d’autor o plats tradicionals i de mercat.

Consulta tots els restaurants Guiacat.

On dormir

Hi ha una àmplia oferta d’allotjaments turístics i rurals a Les que ofereixen acollida, hospitalitat i descans en un entorn paisatgístic de primera. L’opció més recomanable és allotjar-se en una casa tradicional de muntanya per viure l’experiència més autèntica de la Vall d’Aran i gaudir de la proximitat de la natura.

Pots trobar els allotjaments rurals de la Vall d’Aran a Guiacat.

Festes

La Festa de l’Haro, commemorativa dels solsticis i hereva dels rituals més ancestrals que marquen la relació entre l’home i la natura, és la festa més representativa de Les. ‘Shasclada, crema i quilha’ són tres dels moments més representatius del poble:

  • Era shasclada der Haro: Al maig, s’escull un avet per portar fins a la Plaça der Haro. Durant el trajecte, el vi, la coca i les denses araneses ajuden a suportar el pes de l’arbre. Un cop a la Plaça comença la ‘shascalda’: el tronc s’esberla amb uns cunys de faig perquè s’assequi bé.
  • Era crema der Haro: Durant la revetlla de Sant Joan, una processó amb la imatge del sant arriba a la plaça on hi ha el tronc plantat de l’any anterior. Un cop beneït s’encén una torxa i comencen la música i els balls tradicionals araneses. Tot seguit, comencen les ‘halhes’: trossos d’escorça de cirerer enfilats a l’extrem d’un filferro que els portadors fan voleiar per voleiar sobre els seus caps. Es reparteix ‘vin caud’ (vi calent) i coca per tothom. La tradició diu que les cendres de l’Haro espanten les malalties i els mals esperits, per això la gent les recull per protegir les cases i els prats.
  • Era quilha der Haro: El nou Haro es planta el dia de Sant Pere. Després, s’inicia la ‘quilla de l’Haro’, tothom hi pot participar tibant de les cordes per aixecar-lo. Un cop dret, algú hi puja fins dalt per dipositar l’ofrena: una corona i una creu de flors.

La Festa Major se celebra al juliol, comença el dia de la crema i acaba el de la quilha.

La vida del poble també compta amb diverses fires: la Fira de Primavera (segon diumenge de maig) i la Fira Agrícola i Ramadera de Les (6 d’octubre), on a més d’un mercat artesanal, al matí s’ofereix un esmorzar muntanyenc. El 7 de desembre és la Fira de la Puríssima.

Millor moment per visitar

El millor moment per visitar la vila és a l’estiu, durant la Festa Major, així podreu participar de les seves tradicions.

Imprescindibles

  1. Passejar vora del riu Garona.
  2. Visitar l’Ermita romànica de Sant Blai de Les
  3. Conèixer la Festa de l’Haro.

Què veure a prop

Hi ha molts pobles al voltant per visitar a la Vall d’Aran com ara Bausen, Bossòst, Vilamòs, Vielha i Casau, Canejan, Arties, Bagergue i Vaquèira. En direcció a França s’arriba al Pont de Rei.

Les

Com arribar-hi

Per arribar a Les s’hi ha d’accedir des de Vielha, per la carretera N-230 (20 min, en cotxe). O des de França per l’N-125.

Mapa

Related Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top button